I tu què desitges?

  • de 3 a 10 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Emocions i Habilitats per a la vida
  • Proposta educativa B612

Descripció

En aquesta activitat us proposem que feu reflexionar als infants sobre els seus desitjos i els motius pels quals desitgen unes coses o altres, però tot en forma de joc, tot resseguint la seva silueta.

Objectius

  • Ajudar-los a comprendre el significat del concepte desig.
  • Augmentar l’autoconeixement a partir del seu autoretrat i també de reflexionar sobre ells mateixos i els seus desitjos.
  • Reconèixer diferencies i semblances amb els companys i companyes del grup: a nivell físic, de sentiments, de les coses que ens agraden i desitgem i d’allò que consumim uns i altres.
  • Fer-los reflexionar sobre quins tipus de coses desitgem i quins són estables i quins són canviants.
  • Reflexionar sobre com tot i la diversitat de desitjos, més perdurables o menys en el temps, més materials o menys, els motius són molts menys, molt similars i més perdurables.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Sobre la base de la silueta de cada nen i nena reflexionarem i jugarem plàsticament en relació als seus desitjos i als motius pels quals desitgen unes coses o altres.

ACTIVITATS

Ambientació de petits/es

El planeta desig ens ha preguntat què és el que nosaltres desitgem, perquè li faria molta il·lusió tenir-los enganxats a la seva superfície, ja que el Petit Príncep els hi ha dit que som una colla molt eixerida.

La silueta dels desitjos

Consisteix a dibuixar la silueta de cada nen o nena per part d’un altre infant. Caldrà posar-hi cadascú el seu nom i a dins escriure o dibuixar els desitjos de cada nen/a. En cada desig cal posar la data de quan hem expressat aquest desig. Podem decidir acceptar un o molts desitjos per cada criatura, sempre que es faci sostenible l’activitat.

Hem de pensar la pregunta que els hi farem, per exemple:

–I tu que és el que més desitges en el món?

Tot i que els ajudem amb explicacions a entendre-la mantinguem la pregunta inalterable. Per fer-ho més fàcil també podem preguntar-los què han desitjat avui mateix en sortir de l’escola: un berenar especial, anar a l’esplai?

Cal que per cada desig els infants diguin quin és el motiu pel qual té aquell desig: -Per què ho desitges?

Ens adonarem que la base dels motius tenen a veure amb sentiments de benestar, per imitació d’altres, per atracció publicitària o de la botiga… i algun més que descobrirem.

Recollirem tots els motius que han dit els infants i els agruparem en funció de la similitud dels temes. Farem servir per cada grup de temes una paraula i un color que els identifiqui. I en un pot de vidre posarem tantes paraules del seu
color corresponent com vegades hagi sortit aquest motiu.

Al cap d’uns dies, o setmanes o mesos, en funció de la periodicitat que decidim tornem a repartir l’acció. Recomanem fer-ho unes tres vegades. Pensem de nou els nostres desitjos, (si pot ser sense tenir els anteriors desitjos a la vista), i també els motius. I plàsticament amb el mateix format que ho haguem fet anteriorment.

Amb els desitjos i motius de cada acció, junts els comparem i reflexionem sobre quins són més o menys perdurables i si hi ha alguna altra observació interessant a destacar.

EIX ARTÍSTIC

Proposem poder fer les siluetes sobre plàstic transparent i fer les siluetes amb retolador permanent. Podem escriure i/o dibuixar els desitjos directament amb retoladors, o fer-ho amb siluetes de cartolines de colors que simbolitzi el desig. Cal pensar en penjar-ho sobre un fons de color uniforme.

Els motius els posem en un pot gran de vidre o plàstic transparent que es pot obrir i tancar, amb uns papers de color, tots d’igual forma, escrits també amb retolador.

 

 

Valoració

En el moment de valorar cal fixar l’atenció en quina és la part de l’activitat que més els agrada, dibuixar-se, pensar en desitjos, veure el seu cos penjat… I saber si mai hi havia pensat en el que desitgen i per què. I sabent si creuen que els pot ser útil a ells i elles per alguna cosa.

Edat de 3 a 10 anys
Temàtica Emocions i Habilitats per a la vida
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai