Hip hop per la violència zero i la igualtat de gènere

  • de 12 a 99 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Creativitat, art i ciència, Diversitat i interculturalitat, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa Mandala

Descripció

Els i les joves crearan lletres de HIP-HOP EN CATALÀ relacionades amb la no-violència, la igualtat de gènere, la Pau, el bullying, diversitat cultural, LGTBI i diversitat funcional, i les interpretaran mitjançant diferents ritmes.

Objectius

  • Comunicar a través del cant.
  • Donar veu a les pròpies opinions i reflexions.
  • Fomentar l’ús de la llengua catalana. Desenvolupar habilitats lingüístiques i aprendre l’idioma d’una manera natural i espontània.
  • Transmetre sentiments i emocions, compartir-les amb els altres.
  • Expressar-se mitjançant diferents llenguatges: oral, corporal.
  • Fomentar el pensament crític i la creació d’un discurs propi.
  • Mostrar actituds d’empatia i sensibilitat vers els col·lectius més desfavorits.
  • Relacionar-se i conviure amb joves d’altres entitats o centres.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Aquesta activitat ens permetrà treballar la comunicació, l’expressió artística, el diàleg, l’empatia, l’esperit crític, la identitat cultural i les pertinences múltiples.

Prepararem un Concurs de Hip Hop per trobar-nos amb joves d’altres entorns i donar-li a l’activitat un aire d’espectacle.

Abans del concurs en si, podem realitzar activitats que ens motivin a participar-hi, com:

  1. Sentir cantar altres persones: podem anar a algun parc on s’acostumen a reunir grups de joves per cantar hip hop.
  2. Sentir grups de hip hop: escoltar cançons de grups de hip hop, analitzar les lletres i veure els videoclips. Aprofitar per fer una anàlisi de la igualtat de gènere i la no-violència a les lletres i imatges dels videoclips.
  3. Anar a un concert de hip hop: sentir un grup en directe, veure com es mouen, quins ritmes fan i escoltar les lletres cantades ens permetrà tenir un bon exemple i ens ajudarà a obtenir més idees de cara al concurs.

EL HIP HOP

A la dècada dels 70 el Dj jamaicà Kool Herc va començar a organitzar festes al carrer en barris pobres de Nova York com el Bronx. La seva intenció era animar les persones que com ell no tenien diners i no podien anar a les grans discoteques de la ciutat. Sense saber-ho, estava fent les primeres passes per a la creació del hip-hop, un moviment artístic-cultural que va créixer i es va acabar transformant en una efectiva eina d’inclusió social en donar veu a les inquietuds dels que vivien al marge de la societat.
Avui dia, el hip-hop s’ha convertit en un fenomen més ampli que estimula l’art urbà de forma explosiva. És un instrument que estimula el desenvolupament de la identitat pròpia. És un moviment social, un producte i una reacció de la globalització.
De la mateixa manera, altres manifestacions artístiques diverses com el rap, el breakdance i els grafitis permeten unir les persones a través de la cultura.

LA CREACIÓ DE CANÇONS

Crearem cançons similars al hip hop però cantades en català. Els joves escriuran temes relacionats amb els fenòmens actuals que són crítica social, assumptes econòmics, ecològics i altres que juguen un paper actiu a la nostra comunitat.
Escriure les lletres els portarà a reflexionar sobre situacions quotidianes que rebutgen o que recolzen. Haurem de realitzar diverses etapes:

Decidir el tema: ens documentarem, llegirem els diaris, les revistes i buscarem informació per Internet. A partir d’aquí ens centrarem en algun tema que vulguem denunciar, decidirem sobre quin tema reflexionar i donar la nostra opinió. A través de les corrandes buscarem conscienciar la gent sobre els drets humans, el rebuig de prejudicis i estereotips, les injustícies i les situacions de desigualtat i d’explotació.

Preparar les lletres: ho farem en l’àmbit de l’esplai. Podem treballar en gran o petit grup. A l’hora d’escriure les cançons ens concentrem en què volem transmetre. Podem plantejar-ho com l’escriptura d’un poema i anar dividint el discurs en estrofes i versos. Tindrem en compte el llenguatge inclusiu, no violent, respectuós i no sexista.

Posar-hi el ritme: un cop tinguem escrita la cançó arribarà el moment de posar-li el ritme. Això ho podem anar fent mentre provem cantar-la de diferents maneres. Hem de procurar transmetre i fer arribar les nostres paraules al públic, per això serà ideal que els companys/es i altres persones ens escoltin i donin la seva opinió.

La posada en escena: caldrà coordinar les corrandes amb alguns moviments que faran referència al nostre estat d’ànim en relació al que estem cantant.

Assajos i petites actuacions a nivell municipal: un cop tinguem les lletres, els ritmes i la posada en escena de les corrandes farem assajos i actuarem a nivell municipal. Podem actuar a algun local, en el marc d’alguna festa o aniversari.

EL CONCURS

Hi participaran els i les joves de diferents esplais o instituts, individualment o en grup. Mitjançant el concurs fomentarem la relació i l’intercanvi entre joves de diferents entorns.
Hi haurà un jurat que decidirà quins són els 3 guardonats/es. El premi pot ser la recopilació de totes les cançons editades del concurs.
El concurs de hip hop en català ens permetrà treballar:

– L’empatia, la comunicació i el respecte: expressarem els nostres sentiments a través de les cançons.

– La identitat: ens identificarem amb les lletres.

– La justícia i l’equitat: serem crítics amb les situacions d’exclusió, violència i de desigualtat.

 

Valoració

Al final de l’activitat valorarem:

– El procés de creació de les lletres

– Les dificultats amb les que ens hem trobat

– El que millor ha funcionat

– Si hem estat capaços/es de ser crítics i crítiques en les nostres reflexions

– Què hem après de les altres persones que hi han participat

– Quins aspectes hauríem de millorar

– Si creiem que el grup està més cohesionat

Observacions

Exemple de bones pràctiques: Rap de l’esplai Guadalhorce. Quítate el vendaje https://www.youtube.com/watch?v=F4VcDHYz8BY

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Creativitat, art i ciència, Diversitat i interculturalitat, i Pau i solidaritat
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mandala
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai