Gimcana dels residus

  • de 6 a 17 anys
  • Gimcana
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Els residus, fins que arriben a ser-ho fan un camí molt llarg. Des de la seva creació, fins al punt de venda i de consum recorren molts i molts quilòmetres. Amb aquesta gimcana podreu aprendre el recorregut dels residus.

Objectius

• Ser conscient dels residus que generem i quin serà el seu recorregut a través del procés de gestió de residus.
• Comprendre que els recursos naturals de la Terra es poden acabar o malmetre irreversiblement, la capacitat del planeta no és infinita.
• Valorar la importància de les accions individuals en la reducció, reutilització i reciclatge de residus.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

La gestió dels residus és un procés que sovint queda ocult. No ens parem a pensar què es fa amb els residus un cop els hem dipositat als contenidors. Ni tampoc d’on venen els envasos dels productes que utilitzem.

Podem trobar els productes amb diferents envasos o a l’engròs. Quina diferència hi ha entre escollir-ne un o altre?

Cada municipi en fa una gestió diferent, uns distingeixen entre vidre, cartró, envasos, orgànic, rebuig; d’altres tan sols separen deixalla orgànica de la de rebuig. Sabem quina gestió estan fent al nostre municipi?

A través d’aquesta activitat pretenem seguir el cicle dels residus des del seu lloc d’origen fins al seu reciclatge.

OBJECTIUS EDUCATIUS

– Ser conscient dels residus que generem i quin serà el seu recorregut a través del procés de gestió de residus.

– Comprendre que els recursos naturals de la Terra es poden acabar o malmetre irreversiblement, la capacitat del planeta no és infinita.

– Valorar la importància de les accions individuals en la reducció, reutilització i reciclatge de residus.

ACTIVITATS

Us proposem una Gimcana on cada grp es faci responsable de tancar el cercle del reciclatge del seu material. ELs amterials poden ser orgànics, de cel·lulosa, de vidre, de plàstic, o de reciclatge especial.

Cada membre del grup tindrà una targeta amb el material que identifica el seu grup. Aquestes targetes tindran al revers un espai on els monitors/es que estan en els controls podran deixar constància del cicle que segueix el material.

El joc induirà un nombre d’infants que realitzaran la funció de “mandrosos del reciclatge”. Quan un grup es trobi amb aquests mandrosos hauran de lluitar per conservar les targetes.

Els controls estaran repartits per barri i en llocs estratègics que tinguin relació amb les fases del reciclatge. Els controls que us proposem són:

C 1: Lloc d’origen
C 2: 1a Planta de processament
C 3: 2a Planta de processament o Transport
C 4: Punt de venda
C 5: Casa
C 6: Contenidor de reciclatge/ Bossa d’escombraries
C 7: Abocador

El control 5 tindrà uns quants mandrosos del reciclatge fixes que ens poden fer desviar del recorregut ideal del residu del que som responsables i enviar-lo a la bossa d’escombraries.

Guanya el grup que tanqui el cercle i mantingui més targetes, i per tant, més residus reciclats.

Aquí teniu alguns suggeriments per les proves de controls.

EIX ARTÍSTIC: VÍDEO I ACCIÓ! QUÈ EN PENSEU?

Fora important que aquesta activitat anés més enllà dels nostres infants i no es convertís en una simple anècdota. Si volem aconseguir un sensibilització i coneixement real sobre el reciclatge cal que puguem arribar especialment a les famílies que gestionen el temps i vida quotidiana dels nens i nenes.

Per això proposem que durant la pròpia gimcana un dels monitors enregistri imatges d’un dels grups (un tipus de residu).

Amb aquestes imatges els infants poden crear un vídeo o un altre format per poder presentar-lo a les famílies en dies posteriors a la gimcana.

Aquesta producció també es podria fer arribar a les escoles de cada infant, d’aquesta forma els faríem activistes en la defensa d’aquest tema concret.

RECURSOS

– Envasos i processos de reciclatge (Ecoembes). https://www.ecoembes.com/es/el-proceso-del-reciclaje-de-envases/el-ciclo-del-reciclaje

– Residu on vas? (Generalitat de Catalunya). https://www.residuonvas.cat/ca

– La historia de las cosas- petit reportatge sobre l’organització de la societat de consum que inclou aspectes sobre el reciclatge. (a partir del minut 17) https://www.youtube.com/watch?v=ykfp1WvVqAY

 

Valoració

En acabar la gimcana cal fer una reflexió amb els infants per parlar de totes les situacions que s’han viscut en el transcurs del joc i quina informació en podem extreure de les diferents actituds i hàbits respecte la gestió dels residus. Seria interessant que expressin les seves impressions sobre:

– El coneixement de la gent sobre el cicle dels residus.

– L’impacte sobre el medi natural que tenen les diferents decisions que poden prendre a l’hora de comprar o tirar els residus que generem.

– D’on provenen tots els materials que utilitzem (sovint venen de lluny i el seu transport també genera residus).

Edat de 6 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Gimcana
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai