Excursió a la Vall de Núria

  • de 12 a 16 anys
  • Excursió
  • Excursionisme
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

És una excursió pensada pels joves de dos dies per la Vall de Núria, al cor dels Pirineus catalans, amb la possibilitat de fer dos cims: el Cim de l’Àliga o el Puigmal, i d’allotjar-nos a l’Alberg de l’Àliga.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

Objectius

– Conèixer i fruir l’entorn natural, social i cultural de la Vall de Núria

– Responsabilitzar-se davant la protecció del medi natural

– Raonar les normes de convivència necessàries i respectar-les

– Exercitar el tracte amable amb tothom

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

A la Vall de Núria només es pot accedir amb tren i cremallera, però es tracta d’un indret popular, amb forts elements culturals i religiosos. Tot plegat converteix aquesta excursió en una gran oportunitat per a l’exercici de la ciutadania respectuosa amb l’entorn natural i amb la diversitat de creences.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

PLANTEJAMENT DE L’EXCURSIÓ

Tindrem cura de tots els moments educatius que comporta l’excursió:

El desplaçament amb transport públic: A l’hora de preparar l’excursió amb els joves, cal incidir en el viatge com a moment a tenir cura de la seguretat, de la relació amb els passatgers, del respecte a les normes de comportament vial. Serà interessant preveure amb els joves alguna activitat lúdica per animar un trajecte que es pot fer llarg, i evitar que la fatiga es converteixi en una font de conflictes de convivència.

Els itineraris a peu: Proposem dues rutes de diferent grau de dificultat, que es poden fer en grups simultanis si comptem amb monitors suficients. L’itinerari més senzill és el que puja al Cim de l’Àliga, un pic just a sobre de l’alberg on ens haurem allotjat. L’itinerari més esforçat és el que parteix del Santuari de Núria i puja al Puigmal per la via clàssica anomenada de “l’Embut”. Aquest doble plantejament ens permetrà exercitar el respecte a les diferents opcions i nivells d’entrenament que tenen els joves. No oblidem una visita al Santuari i al seu museu!

Allotjament i temps de joc: Allotjar-se en un alberg permet reforçar actituds i hàbits de vida quotidiana en el sí del grup i també en relació a la resta de persones allotjades. Els joves hauran d’equilibrar la satisfacció de les seves necessitats quant a espais i temps per al joc i la convivència amb la vida organitzada a l’alberg.

ITINERARI DEL CIM DE L’ÀLIGA

Estació del Cremallera de Queralbs
El cremallera s’obra pas per una vall tancada, gaudint del paisatge amb espectaculars parets i cascades escumejants.

Santuari de Núria
El Santuari se situa al centre de la vall en un pla i envoltat de muntanyes, és un entorn privilegiat. Podem realitzar un munt d’activitats culturals, i esportives, a més de visitar l’església on hi ha la Verge de Núria,  l’exposició temporal, un audiovisual sobre la Vall i fins i tot gaudir d’un passeig en barca o a cavall per la rodalia. El telecabina ens deixa a l’alberg Pic de l’Àliga.

Alberg Pic de l’Àliga
Davant de la plaça, prenem el camí que surt a l’extrem est. Deixem una pista que puja cap a l’esquerra i flanquegem pel vessant de la coma del Clot. Abans d’arribar a un llom del vessant, prenem un sender que planeja a la dreta. Creuem el Torrent de la Fontnegra i ens enfilem pel vessant oposat, fent llaçades curtes. Més amunt la Font Negra raja abundosa i seguint cap al nord-oest assolim el cim.

Pic de l’Àliga
Obtenim una bona panoràmica dels cims que se segueixen cap a llevant: el Torreneules, el Pic de la Vaca, i també del Taga cap al sud. Retornem a l’alberg i seguim el camí de les Creus o Viacrucis fins al Santuari; seguim vorejant l’estany per la dreta.

L’ermita i la font de Sant Gil
Més endavant, dalt d’un roc a la dreta d’un mirador, hi ha la Creu d’en Riba. Aquí el camí GR-11 davalla fortament per trams de graons i trossos arranjats amb murs. Travessem el riu de Núria per una passarel·la de fusta, situada sota el pont del Pla de Sallent.

Salt de la Cua de Cavall
La vall s’estreny i baixem per uns graons d’obra. Després de travessar una tartera arribem a una pineda de pi negre. Continuem la baixada, tot fent ziga-zagues, pel camí empedrat i reforçat amb mur.

Pont de Cremal
Creuem el pont sobre el riu de Núria i més endavant veiem les roques de Totlomón, amb les gorges del Freser, al fons. Davallem fins al túnel d’en Navarro, deixant la via del cremallera a l’esquerra, i després de creuar el torrent de la Ruira arribem a la carretera de Fontalba. Prenem un camí empedrat que ens porta a la plaça del Raig, inici de l’antic camí de Núria o camí vell, i seguim per la carretera fins a Queralbs.

DADES TÈCNIQUES

– Localització: VALL DE NÚRIA, Queralbs, el Ripollès, Pirineus Orientals.

– Punt de partida: Estació del cremallera de Núria.

– Desnivell i durada:
Primera etapa – de l’Alberg al cim del pic de l’Àliga hi ha un desnivell de 306m i una durada d’una hora.
Segona etapa – del Santuari de Núria a Queralbs hi ha un desnivell de baixada de 747m i una durada de dues hores.

– Transport:
RENFE – Línia Barcelona- Puigcerdà. Estació de Ribes de Freser.
FGC – Cremallera d’enllaç de Ribes de Freser- Queralbs – Núria.

ITINERARI PUIGMAL

Núria (1960 m)
Sortim de la part de darrere del santuari. Un indicador ens assenyala el camí de la vall de Finestrelles i el Puigmal. Seguim aquesta pista, deixant a l’esquerra la zona d’acampada i el torrent de Finestrelles, passant per sota dels pals del teleesquí.

Pont sobre el torrent de Finestrelles (1970 m)
Travessem el torrent i, una mica més amunt, veiem un pal indicador: Puigmal-Finestrelles. Atenció a aquest punt: uns 6 metres més endavant, prenem un corriol a mà esquerra, senyalitzat amb fites i marques blaves. El camí travessa el torrent de la Coma de l’Embut.

Cruïlla amb el camí de la coma de l’Embut
Trobem un altre pal indicador: Finestrelles a la dreta, Puigmal a l’esquerra. En entrar en el llit sec del torrent, format per marbres, el sender es desdibuixa una mica. Ens ajuda una inscripció pintada en blau sobre una roca: “Vallcebollera-Puigmal”. Seguim el sentit de les fletxes blaves. Aviat el nostre camí s’ajunta amb un altre, procedent també del santuari (podem prendre’l de tornada) i creuem el torrent.

Forat de l’Embut
A la dreta del camí, veiem la cascada d’aigua que cau en el pou: és un dels engolidors del torrent. Creuem el torrent alguns cops més. Els senyals blaus han desaparegut, però veiem el sender ben fressat. Sentim xiular les marmotes! Aviat veiem el cim, el terreny es torna esquistós i davant nostre s’alça un petit turonet amb un pluviòmetre. No cal pujar-hi.

Font sota el turó del pluviòmetre (2540 m)
Queda just a sota i a la dreta. A partir d’aquí, el camí es desdibuixa una mica durant un tram. Hem de continuar encara per la coma, en direcció a la carena de la dreta del cim. Abans d’arribar-hi, trobem una creu i un pal en un petit pla, i el sender torna a fer-se visible.

Carena (2760 m)
Ample i triple, amb diversos pals. Des d’aquí veiem la vall d’Er, a l’altre vessant. Les fites ens guien cap a l’esquerra. El cim ja és a tocar.

Puigmal (2910)
Ample replà amb un panell solar, dues creus i un vèrtex geodèsic. També, escampats, molts paravents fets amb pedres. La vista és espectacular: des de Montserrat al Canigó, el Montseny, el Pedraforca, el Gra de Fajol i el Bastiments. De tornada, desfem el camí fins al santuari.

DADES TÈCNIQUES

– Localització: PUIGMAL, Queralbs, el Ripollès, Pirineu Oriental

– Punt de partida: Santuari de Núria

– Desnivell i durada: Desnivell de 960m, unes 3 hores de pujada i 2 hores i mitja de baixada. Pendent fort i constant, per un itinerari molt freqüentat. Fàcil només a l’estiu.

– Transport:
RENFE – Línia Barcelona- Puigcerdà. Estació de Ribes de Freser.
FGC – Cremallera d’enllaç de Ribes de Freser al Santuari de Núria. Estacions: Ribes- Enllaç, Ribes-Vila i Queralbs.

 

Valoració

– Els nois i noies joves s’han implicat en la preparació d’un trajecte agradable, comportant-se de manera correcta i tenint en compte els altres passatgers que utilitzen el transport públic?

– L’excursió ha estat el moment de desenvolupar actituds de respecte vers la natura i els companys? Els joves han compartit les diferents experiències segons l’itinerari escollit? Han estat capaços de conviure de forma agradable compartint els diferents espais i respectant els altres? S’han responsabilitzat del propi comportament?

– Els monitors hem establert unes normes clares de convivència i hem donat exemple als nois i noies joves.

Material addicional

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Excursionisme
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai