El jardí de l'Alícia

  • de 3 a 8 anys
  • Activitat artística, Activitat de natura, i Experiment científic
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa B612 i Proposta educativa Eureka!

Descripció

Proposem una activitat pels més petits i petites relacionada amb les flors i la natura, la creació de flors reciclades i l’experimentació.

Objectius

– Prendre consciència de la importància de reutilitzar

– Desenvolupar la capacitat científica

– Participar activament de les activitats i del grup

Desenvolupament de l'activitat

Presentem una activitat que n’agrupa unes quantes i que permetrà als infants tenir una continuïtat amb allò que fan. Parlem d’activitats d’observació, manualitat, experimentació i gratitud.

1. VISITEM UN JARDÍ

Podem programar una visita a un parc, un jardí o un planter on puguem trobar diferents tipus de flors. La intenció d’aquesta visita serà treballar els sentits i la capacitat d’observació.

Serà molt important poder comptar amb la col·laboració d’un jardiner o encarregat del parc amb capacitat per comunicar als infants aspectes de la seva feina, sobretot quant a la cura de les plantes i del mobiliari del parc (bancs, fonts, fanals, papereres…).

També amb els jardiners podem parlar de les flors verdes: n’hi ha o no n’hi ha? Per estimular la capacitat d’observació de les nenes i nens podem jugar a diferents jocs com ara:

Tocar fusta. A la veu de·”Tocar fusta!” (i, després, d’altres: sorra!, aigua!, pedra!, fulles seques!, fulles tendres!, blanc!, blau!…) tots els infants es llancen a buscar una cosa que contingui aquesta característica. Com sempre, l’últim para (i és qui dóna la propera consigna, ajudat pel monitor o monitora).

Kim tacte. Amb els ulls embenats, els infants han d’endevinar pel tacte què és el que els posem a les mans: una pinya, una ploma, una pedra, fullaraca…

Siluetes. Els monitors i monitores hem dibuixat sobre cartrons una sèrie de siluetes de diferents fulles; els infants han de trobar les fulles i els arbres reals.

2. FABRIQUEM FLORS VERDES

Farem flors artificials. La idea és de fer-les amb material de rebuig:

• Pots de iogurts que faran de testos.
• Papers de regal utilitzats i revistes per folrar els gots.
• Làtex o vernís, per donar als testos un acabat net i brillant.
• Pals de fusta per fer broxetes, o pals de gelat que faran de tiges.
• Oueres de cartró per fer la corol·la.
• Plastilina per fer els pètals
• Retalls de paper blanc o etiquetes blanques per posar el nom a les flors.
• Bosses de plàstic, pales o culleres velles per a la terra dels testos.
• Papers de diari o similar per folrar les taules de treball.

Cal intentar que l’ambient sigui agradable i que estigui relaxat (podem posar música). Per facilitar la feina, delimitarem un espai per al material comú i un espai per al treball individual de cada infant.

3. CONVERTIM EN “VERDES” FLORS NATURALS

Com que necessitem 10 pètals de flor verda, haurem d’aconseguir flors blanques i fer com els jardiners de la reina, és a dir, tenyir-les.

Possiblement, les millors flors per fer l’experiment són els clavells blancs.

Si abans hem treballat la plastilina, ja sabrem que per aconseguir el color verd hem de barrejar groc i blau. Òbviament –si no, no tindria cap gràcia–,no tenim color verd i l’hem de “fabricar”. Hi ha dues maneres de tenyir els clavells:

– per absorció d’aigua tenyida
– “pintant” directament els clavells

Per absorció d’aigua tenyida

Aquest és un clàssic experiment per observar com la flor “xucla” l’aigua i, si aquesta és de color verd, com s’aniran tenyint de verd els pètals. Només té un inconvenient, i és que l’efecte del tenyit no es veu de seguida (tarda més de 4 hores) i, a més, el tenyit sol quedar irregular. Aquest inconvenient no és menor amb els infants més petits. De tota manera, si tenim possibilitat de treballar en dues jornades consecutives o al llarg d’un dia sencer, l’experiment és molt interessant, sobretot per als nens i nenes de 6 a 8 anys, que tenen més capacitat d’espera, i si es fa com a complement d’un altre sistema més fàcil i més directe.

Es tracta, simplement, de posar els clavells en un gerro (millor transparent). Però en comptes d’aigua normal, hem de posar aigua tenyida de verd a base de colorants alimentaris (blau i groc faran el verd). Convé que les tiges no siguin massa llargues. L’absorció d’aigua per part dels clavells faràla resta.

“Pintant” directament els clavells.

És la solució més dràstica i més ràpida, perquè el resultat és immediat. Però en comptes de pintar els pètals dels clavells un a un, tirarem pel dret: barrejarem pintura groga i blava en un plat, procurant que la barreja sigui molt fluida i que no n’hi hagi massa quantitat, i llavors “sucarem” delicadament el clavell, mirant de no esquitxar.

Més val que la pintura sigui escassa, perquè en el cas contrari, el pes de la pintura pot desfigurar el resultat final.

Cada infant pot fer dues flors, una serà per regalar i l’altra per a ell mateix i per fer el te màgic. El mateix haurem de fer els monitors.

4. REGALEM UNA FLOR

La part final de l’activitat és un acte d’amistat i de reconeixement personal a cada infant.

Prèviament, els monitors haurem pensat per quins motius cada nen o nena pot rebre una felicitació. Tant se val si el motiu és minso o una mica “estirat”. Justament del que es tracta és de buscar ocasions per subratllar el que funciona, allò positiu i remarcable de cadascú. Tots els nens i nenes han de tenir l’oportunitat que els felicitem per alguna cosa.

Asseguts en rotllana, explicarem que arriba el moment de felicitar-nos pel que hem fet.

Abans, els monitors haurem recollit totes les targetes individuals. Anirem anomenant els nens i nenes un per un, explicant el motiu de felicitació de cadascú. Cada nen ha de rebre un clavell que no sigui el seu com a mostra d’afecte. Com que n’han fet dos, també se n’enduran dos a casa: un l’haurà fet el mateix infant i l’altre serà el que rebrà.

Podem començar els monitors a regalar el nostre clavell per tal d’estimular que els nens i nenes facin el mateix a continuació, sempre després d’haver escoltat la felicitació al company.

Com més grans són els nens i nenes, més possible serà arribar a establir un diàleg positiu entre tots plegats durant aquesta entrega de clavells, i fer que tots puguin intervenir-hi per confirmar els motius de felicitació de cadascú.

Observacions

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Creativitat, art i ciència
Tipus Activitat artística, Activitat de natura, i Experiment científic
Projecte Proposta educativa B612 i Proposta educativa Eureka!
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai