El diari papallonenc

  • de 1 a 12 anys
  • Activitat artística
  • Drets de l’Infant, Emocions, Habilitats per a la vida, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa nuSOS

Descripció

Activitat plàstica. Creació del diari de la Bolboreta. Activitat vinculada a l’eix d’animació de la proposta educativa nuSOS, amb el personatge protagonista de la papallona Boolboreta.

Objectius

  • Fer un acompanyament emocional als infants i joves
  • Aprendre a expressar i compartir experiències i emocions
  • Experimentar el sentiment d’empatia
  • Recollir i compartir les històries de vida dels infants i joves.
  • Comprendre i conèixer la finalitat que té un diari personal

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

L’activitat estaria vinculada a algunes de les competències definides per la UNESCO:

– Aprenentatge al llarg de la vida
– Interacció amb els altres
– Multialfabetització
– Transdisciplinarietat

Cada nen i nena té una història per explicar, cal animar-los a crear un diari papallonenc en el qual recollir pensaments i sensacions viscudes; expressar les seves experiències i emocions, situant l’infant com a subjecte actiu i amb drets.

Un diari que reculli les seves inquietuds i que ho faci utilitzant diferents llenguatges (escrit, dibuixos, fotografies, collage, etc.) perquè no només de la paraula dita o escrita viu l’ésser humà.

Aquest pot ser una eina per treballar amb i des de les emocions, allò que recullen els infants i joves pot ser un recurs per enfortir els lligams emocionals a nivell individual i grupal. En aquest es recullen històries de vida, que contenen una descripció dels esdeveniments i experiències importants a la vida de les persones.

En la reconstrucció d’històries de vida, l’anàlisi consisteix en un procés d’entesa i empatia amb el relat, de manera que en el resultat es captin els sentiments, maneres de veure i apreciar les perspectives de vida, però sobretot ens permet pensar en el quefer educatiu (Hernández, 2011; Contreras, 2015)”

Allò que la infància no sap expressar amb paraules, ho fa amb els seus dibuixos, creacions, escrits, etc… Només cal escoltar-los amb els ulls.

“El treball artístic no és només una manera de crear accions i productes, sinó que és una manera de crear les nostres vides, ampliant la nostra consciència, conformant les nostres actituds, satisfent la nostra recerca de significat, establint contacte amb els altres i compartint una cultura (Eisner, 2004).”

Desenvolupament de les activitats

Activitat vinculada a l’eix d’animació El diari papallonenc de la Bolboreta. 

A la Bolboreta i les Etes els hi encanta recollir tot allò que fan en el seu diari personal, un llibret on escriuen les coses que els hi passen. Ull! Totes noooo que això seria la història interminable, només aquelles que tenen un significat especial com ara anècdotes divertides, noves amistats, fets rellevants… A les ETES i a la Bolboreta també els agrada molt enganxar-hi selfies dels llocs que visiten i petits tresors que descobreixen. En aquest també recullen tots els viatges que fan, com són papallones migratòries els hi és de molta utilitat.

Ens engresquem a crear el nostre diari personal i/o el diari de grup i recollim tot el que sigui important per a nosaltres durant el proper curs?  Hi podem escriure, dibuixar o enganxar fotos, etc.  De tot el que anem vivint.

Indicacions per crear el diari

– El diari l’han de crear els infants i joves. Podem utilitzar materials diversos: diferents tipus de papers, fulls i bolígrafs de colors, segells, podem cosir les fulles del diari, utilitzar la tècnica del scrapbooking, etc.

– Si decidiu fer-lo en paper aquí tenim alguns enllaços amb idees de com fer un diari:

– També podem fer la versió digital del diari papallonenc. Crear un bloc o plataforma on penjar les publicacions. Podeu fer-li un cop d’ull a la iniciativa que va crear durant el confinament l’Ajuntament de Barcelona: https://estimatdiari.barcelona/ o el Diari d’una penjada https://diaridunapenjada.blogspot.com/

– Creem una rutina per escriure cada dia que fem activitat (cal triar l’espai i el moment per fer-ho…)

– Abans de començar a escriure, reflexionar sobre les experiències del dia.

– Anotar en un full tot el que ha sigut important o significatiu.

– Posar la data de quan escrivim

– Escriure un títol o paraula que defineixi el recull que anem a fer

– Deixa fluir les nostres idees, pensaments, emocions…

– Podem escriure, fer dibuixos, penjar fotos de grup, família, amb les Etes, amb la Nadia, etc.

– Rellegir i revisualitzar el que hem escrit, dibuixat… Escriure per a un mateix, a més de tenir beneficis emocionals i a ajudar a ordenar el pensament, pot ser un bon recurs per posar en pràctica la relectura, la revisió i la reflexió sobre el que hem escrit.

– En el cas que ho considerem oportú, seria una bona opció compartir-lo amb la resta del grup, respectant les individualitats de cada infant/jove i deixar els espais necessaris perquè es sentin còmodes.

– Pels mitjans i joves, seria interessant llegir i compartir amb els nens i nenes, mostres de llibres que estiguin estructurats com a diaris personals: El diari del GregDiari d’una penjadaEl diari lila de la CarlotaEl diari d’Anna Frank … Llegir algun capítol ens donarà pautes sobre com escriure’n un. Per exemple, que s’escriu en primera persona, que l’ús dels verbs es fa en passat, que s’ha d’encapçalar el text amb la data del dia que s’escriu…

Idees per treballar el contingut del diari

– Per començar podem crear la pàgina Tot sobre mi o Entrevista inicial que recollirà les nostres dades, podem fer un dibuix de nosaltres mateixes, l’edat que tenim, les nostres aficions, etc.

– Una pàgina amb les indicacions del diari, que reculli allò que poden fer amb el diari, l’objectiu d’aquest, la importància que pot tenir per a nosaltres, etc.

– Una pàgina en la qual fem una descripció del grup de l’esplai, del menjador o activitat extraescolar al que pertanyem, en la qual posem en valor el grup, l’empatia, els somriures, les mirades, els valor de les paraules i els petits moments de complicitat…

– Podem classificar el diari per mesos

– Estaria bé que en cada pàgina puguem definir com es senten, quines emocions han viscut.

– Podem recollir reptes, expectatives, moments amb significat especial, petits tresors. etc.

– També podem agafar de referència per algunes pàgines alguns diaris que s’han publicat:

Diari de les emocions. Anna Llenas. Ed. Paidós
Destroza este diario. Keri Smith. Ed. Paidós
Esto no es (solo) un diario. Adam J. Kurtz. Ed. Plaza Janés

Tenim un repte per davant, aconseguir que el diari papallonenc viatgi amb els nostres infants i joves!!

Recursos

  • Llenas, A. (2014).Diari de les emocions. Barcelona: Paidós
  • Smith, K. (2013).Destroza este diario. Barcelona: Paidós
  • Kurtz, A.(2014) Esto no es (solo) un diario. Adam J. Kurtz. Ed. Plaza & Janés
  • Renée Russell, R. (2012) Diari d´una penjada. Com fer un DIARI super penjat. Estrella Polar
  • Kinney, J.(2007) El diari d´en Greg. RBA Molino.
  • Lienas, G. (2001) El diari lila de la Carlota. Catalunya: Empúries.
  • Frank, A. (1955) El diari d´Anna Frank. Barcelona: Graó.

 

Valoració

El mateix diari en servirà per valorar com han anat les activitats, com es sent el grup i l´infant i jove en el dia a dia de les activitats de lleure. Aquesta eina ens ajudarà a generar i crear vincles. També ens facilitarà que el grup o l’infant o jove individualment, tingui una major capacitat per expressar com es troba, com se sent, si està gaudint d’allò que està fent, què compartim allò què ens agradaria haver fet, què trobem a faltar…

Fitxa tècnica

Edat de 1 a 12 anys
Temàtica Drets de l’Infant, Emocions, Habilitats per a la vida, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Tipus Activitat artística
Projecte Proposta educativa nuSOS
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai