Dospunteritza't!

  • de 12 a 16 anys
  • Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, Habilitats per a la vida, Món digital, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Et proposem una gimcana per fer amb el grup de joves, centrada en la comunicació en diferents canals. D’aquesta manera es podrà treballar l’abast de cada un, el format, idees, innovació…

Objectius

  • Conèixer diferents xarxes socials i l’ús que se’n pot fer des de la visió participativa.
  • Establir noves dinàmiques de grup a través de l’internet social.
  • Aprendre a mesurar l’ús de les TIC de forma autònoma i autogestionada.
  • Crear normes i establir dinàmiques de funcionament acord al grup aplicables a l’internet social.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Qui no n’ha sentit a parlar? Qui no en té una opinió formada, sigui a favor o en contra? Les xarxes socials han canviat les formes d’interacció i relació en pocs anys, de forma tan ràpida que encara a palpentes ens hi anem adaptant.

Quantes vegades ens preguntem com engegar processos de participació que alhora que siguin efectius també siguin atractius, especialment en l’edat de joves. Les TIC són una eina que combina totes dues vessants: són un mitjà dominat i quotidià per als joves i a l’hora l’internet social permet obrir de forma senzilla espais de debat i participació activa. Posem a l’abast alguns exemples que us poden servir com a guia.

ACTIVITATS

GIMCANA DE LA COMUNICACIÓ

Ens trobem en un món complex ple d’estímuls i informació. Actualment, es considera que aquell qui té la informació té el poder. En relació a aquest concepte us proposem una petita gimcana per tal de conèixer diferents mitjans de comunicació i trobar-hi avantatges i desavantatges a cadascun d’ells.

Dividiu el grup en parelles, l’ideal seria aconseguir sis parelles participants. Cinc d’aquestes representaran un mitjà de comunicació diferent, la parella restant serà observadora i prendrà nota de tot el que vagi passant. Aquests són els cinc mitjans de comunicació:

– Comunicació oral- Cara a cara
– Comunicació oral- Telefònica
– Correu ordinari- Cartes
– Facebook
– Twitter

Jugarem en dues sales diferenciades, és a dir, en una sala hi haurà un membre de cada parella; inclòs un membre de la parella d’observadors. A més, un monitor que controlarà l’acció i podrà oferir ajut en cas necessari.

A les dues sales on estan els jugadors hi haurà cinc reptes a aconseguir utilitzant els mitjans de comunicació. L’objectiu del joc és aconseguir complir els cinc reptes utilitzant únicament el mitjà de comunicació amb el qual juga cada parella. Ara bé, els reptes de cada sala seran diferents; així doncs primer una de les sales farà els seus reptes i l’altra sala rebrà les informacions que se’n deriven. Un cop aconseguit podran començar amb els reptes de la sala dos i intercanviaran així els seus rols. Els cinc reptes de cada sala estaran enganxats a la paret amb el número corresponent. Un cop l’hagin llegit l’han de tornar a enganxar al seu lloc.

Els reptes seran els següents:

SALA 1

– Fotografia de la Caputxeta vermella: observant aquesta fotografia envia una versió completa del conte del personatge que hi veus.

– Demana al monitor de sala que t’expliqui algun secret que ha sentit i traspassa’l al teu company amb tota mena de detalls. Com a secret que és, el millor seria que se n’assabenti el menys nombre de gent possible.

– Envia a la teva parella la cançó que aquesta setmana està al número 1 del Hot100 de la llista Billboard.

– Amb la càmera que té el monitor, envia un vídeo al teu company on tu i el monitor li digueu alguna qualitat que té.

– Esbrina què pensava el teu company ahir a la nit.

SALA 2

– Envia al teu company d’equip la cançó més coneguda que teniu a l’esplai.

– Troba algun article interessant sobre el paper de la dona en el món laboral i dóna’l a conèixer al màxim de gent possible.

– Proposa al teu company tres operacions matemàtiques i aconsegueix obtenir de la seva part els resultats correctes per entregar-los al monitor.

– Com es diu algun dels familiars del teu company?

– Aconsegueix passar de forma totalment confidencial aquesta frase al teu company, si algú la veu, el repte no s’ha aconseguit: “El més important de la comunicació és saber escoltar allò que no es diu” Peter Drucker.

Durant el joc, cada parella disposarà únicament de certs materials i seguiran certes consignes per tal d’adaptar-se fidelment al mitjà de comunicació que utilitza:

– Comunicació oral- Cara a cara: únicament disposareu del llenguatge per tal de poder traspassarvos informació i complir els reptes. També de les vostres cames, podeu moure-us de sala en sala per comunicar-vos amb el vostre company.

– Comunicació oral- Telefònica: disposareu de dos telèfons mòbils amb els que comunicar-vos de sala a sala. No us podeu moure mai de la sala assignada.

– Correu ordinari: disposareu d’un plec de fulls blancs, sobres i llapis. Cada cop que vulgueu enviar una carta haureu de fer servir com a carter el monitor que hi ha a la vostra sala; així que especifiqueu bé al sobre per a qui és la carta enviada.

– Facebook: necessiteu tenir compte de facebook, un per cada jugador de la parella i ser amistat confirmada. Durant el joc haureu d’estar connectats al vostre compte, podeu utilitzar tots els recursos de facebook i, també, els de l’ordinador i Internet en general. Ara bé, no us podeu moure mai de la sala on sou.

– Twitter: necessiteu tenir compte de twitter, un per cada jugador de la parella i seguir-vos mútuament. Durant el joc haureu d’estar connectats al vostre compte, podeu utilitzar tots els recursos de twitter i també els de l’ordinador i Internet en general. Ara bé, no us podeu moure mai de la sala on sou.

Un cop acabat el joc, és el moment de saber tot allò que han apuntat els observadors seguint el full d’observació que us adjuntem. Quines diferències hi ha entre uns mitjans i altres? Quins són més confidencials? Quins més ràpids i eficaços? Quins són més fidels al contingut que transmeten?

Cal fer una reflexió sobre els diferents mitjans de comunicació i el grau de participació que ens poden oferir. Així com els riscos que podem assumir participant en aquest. És el moment de què treballeu amb els vostres joves quines eines poden utilitzar, però sobretot quines condicions de privacitat poden modificar per assegurar que el seu missatge i la seva participació arribin a qui realment volen.

Creem la nostra xarxa jove

El primer pas per escollir amb el nostre grup quina xarxa és més adient per a la participació on-line és saber en quin context ens movem. Una xarxa, també, és un espai físic a la sala on poder participar i deixar la nostra opinió. Ho hem de tenir en compte perquè si els nostres joves no tenen accés a Internet serà contraproduent proposar la creació d’una xarxa online. Siguem imaginatius i trobem opcions per donar participació als joves.

Però si els nostres joves tenen accés a la xarxa és el moment d’esprémer encara més aquest àmbit, el millor consell? Utilitzeu els mitjans que ja utilitzen la majoria, no dupliqueu ni creeu espais que a la llarga els joves no referenciaran ni utilitzaran habitualment.

Si el nostre grup de joves utilitza facebook habitualment, podem crear un grup o un perfil del grup on poder comunicar-nos entre setmana, mantenir relació online, etc. Aprofitem per formar-nos i formar els joves en la privacitat de les xarxes que utilitzen.

Un consell més, designeu un monitor que s’encarregui d’actualitzar els continguts setmanalment. Cal que el grup de joves vegi actualitzacions setmanals al nostre grup.

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, Habilitats per a la vida, Món digital, i Participació i Democràcia
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai