Desmuntem i re-generem

  • de 12 a 18 anys
  • Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

Prendrem consciència amb els joves sobre l’estereotip de gènere que s’ha generat durant els anys i les seves conseqüències. Es proposa fer un joc educatiu a través de l’eina del Kahoot.

Objectius

  • Reflexionar sobre el concepte de malignitat al gènere femení imposat per la societat.
  • Entendre els esdeveniments que han generat aquesta visió.
  • Fer consciència sobre l’estereotip que s’ha generat durant els anys i les seves conseqüències.

Desenvolupament de l'activitat

Es proposa fer un joc educatiu a través de l’eina del Kahoot. La idea és apropar-nos a la franja d’edat de 12 a 17 anys de manera lúdica i educativa aprofitant les noves TIC .

Per tal d’iniciar el concurs, es proposa fer grups de 2-3 infants i que d’aquesta manera no sigui un joc individual, sinó d’equip a on la rapidesa en les respostes així com el nivell de coneixement seran els que marcaran els resultats finals.

El joc ens ha de servir com a eina per fomentar l’esperit crític i remoure una miqueta sobre el paper de la dona, així com desmuntar el concepte de feminitat al voltant dels rols de dependència i submissió entre d’altres. Entendre que bruixes i fades van ser éssers protagonistes, en ocasions, odiades, marginades. Aquestes dones i la seva forma d’entendre la vida van inquietar als poders polítics i religiosos de cada època. I encara que sempre van ser perseguides, van aconseguir deixar petjada a la cultura popular occidental fins als nostres dies.

A l’acabar el joc és important fer un debat i preguntar-nos:

  • Què en sabíem de tot plegat?
  • Com ens hem anat sentint al llarg de concurs, quines sensacions ens ha generat?
  • Ens identifiquem amb alguna de les postures?

A l’arxiu adjunt trobareu el Contingut pel kahoot

Activitat de debat:

Un cop acabat el joc és important fer un tancament a través d’un debat dirigit i respondre a les següents qüestions per anar generant un tipus de pensament crític. TENINT EN COMPTE L’EDAT DELS PARTICIPANTS, ÉS BONA IDEA IMPLICAR-LOS EN EL DEBAT.

Buscar un moderador que serà l’encarregat de dirigir i controlar el debat, de repartir els temps i donar els torns de paraula a cada oponent. Els participants s’agruparan segons la postura que vagin a defensar.

Per a exposar l’argument principal d’un debat es faran torns, de tal manera, que cada participant pugui expressar el seu punt de vista en un temps ajustat que serà el mateix per a tots i determinat a l’inici del debat.

  1. Què en sabíem de tot plegat? (contextualitzar i acompanyar)
  2. Com ens hem anat sentint al llarg de concurs, quines sensacions ens ha generat?
  3. Us ha desmuntat alguna idea que ja teníeu?

Per conèixer alguna situació similar que encara passa avui en dia arreu del món, recomanem llegir la història d’Azara Abudcelai 

Per més informació sobre situacions actuals:

 

Observacions

Activitat relacionada amb el projecte ABRACADABRA…Dona esCORatjada!!

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 18 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai