Investiguem els residus que generem

  • de 3 a 17 anys
  • Activitat de natura i Dinàmica de grup
  • Consum responsable, Habilitats per a la vida, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

L’activitat planteja fer una diagnosi sobre els residus que generem a l’esplai a partir de l’anàlisi dels embolcalls dels esmorzars i/o berenars i d’una reflexió sobre els nostres hàbits alimentaris.

Objectius

  • Posar de manifest que els diferents estils de vida determinen el tipus i nombre de deixalles que generem.
  • Fer una diagnosi sobre el tipus d’envasos i embolcalls que duem al centre.
  • Reflexionar sobre els resultats i valorar-los.
  • Reflexionar sobre els nostres hàbits alimentaris.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

L’ús d’envasos i embolcalls d’un sol ús ha augmentat degut als canvis de consum. Això ha comportat un augment considerable de les deixalles amb els consegüents impactes ambientals, econòmics i socials.

L’activitat planteja fer una diagnosi sobre els residus que generem a l’esplai a partir de l’anàlisi dels embolcalls dels esmorzars i/o berenars i una reflexió sobre els nostres hàbits alimentaris.

ACTIVITATS

Hungry Planet

Introduïm l’activitat a partir d’algun joc o dinàmica que faciliti la comprensió de la paraula residu (deixalla). Tot seguit plantejarem la pregunta: creieu que generem molts residus?

Per a respondre aquesta pregunta repartim al grup fotografies de la col·lecció “Hungry Planet” (“Planeta hambriento”), en les que hi apareixen famílies de tot el món amb el menjar que consumeixen en una setmana (A l’apartat de recursos trobareu l’enllaç web a les imatges).

A cada grup se li dóna la següent instrucció: identificar el tipus de residu que generen, contant els envasos de plàstic, capses de cartró… Després de fer les diferents rondes, endeguem un petit debat a partir de les següents preguntes: Aquestes famílies fan molts residus?; El que mengem nosaltres s’assembla al que mengen aquestes famílies? En què? Per què?; Podem dir que generem molts residus…?

Què diuen les papereres?

Després de berenar o d’esmorzar (activitats de vacances), investiguem quins residus hem generat a l’esplai a partir de l’observació de les deixalles de les papereres i anotem en un mural:

– El tipus d’embolcall que hi trobem: paper, plàstic, brik, alumini, paper film, restes orgàniques…

– El que pesa cada grup de deixalles (es necessitarà una bàscula) el pes total.

– Si s’han dut embolcalls reutilitzables: carmanyoles, enrotllables (boc’n’roll), bosses de tela…

– Els residus estaven separats? Al seu contenidor corresponent?

– Repetir l’acció durant 1 o 2 setmanes per investigar les papereres. També podem fer-ho d’altres grups del centre i fer-ne fotografies.

A quina conclusió arribem?

A nivell quantitatiu: quina quantitat de residus hem generat? Molt o poc? I si pensem com serà aquesta dada al llarg del curs? El valor que surt és molt o poc?

A nivell qualitatiu: quin és l’envàs o embolcall més utilitzat? Estaven les deixalles correctament separades? Quin aliment hi ha amb cada envàs? Es poden col·locar a la piràmide d’alimentació i parlar dels hàbits alimentaris.

EIX ARTÍSTIC

Mostrem les conclusions d’aquesta activitat organitzant una petita exposició amb les imatges que hem pres de tot el procés i dels resultats quantitatius. Convidem els altres grups i les famílies a veure l’exposició i col·loquem una bústia per recollir opinions i idees al respecte.

D’aquesta forma no només estarem incentivant la seva participació sinó també la seva complicitat per comprometre’ns amb accions que afavoreixin la minimització dels residus.

 

Valoració

Es valorarà:

– La motivació i interès mostrat vers l’activitat.

– El grau d’implicació en la recollida de dades.

– Els canvis personals i/o col·lectius realitzats.

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Consum responsable, Habilitats per a la vida, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai