Conserves mestres

  • de 7 a 99 anys
  • Joc i Joc d'equip
  • Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i ODS
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

On guardem els aliments i de quina manera és una acció decisiva per preveure el malbaratament alimentari. Amb aquesta activitat lúdica aprendrem a conservar bé els aliments.

Objectius

  • Incrementar la consciència del malbaratament alimentari que es produeix a casa.
  • Adoptar nous hàbits per millorar la conservació dels aliments com a mesura preventiva del malbaratament alimentari.
  • Fomentar el paper actiu de la infància en la transferència d’hàbits a casa.

Desenvolupament de l'activitat

Un acte tant quotidià com guardar correctament els aliments té una gran repercussió en la prevenció o el foment del malbaratament. L’activitat pretén que els infants aprenguin a conservar els aliments de manera que col·laborin en aquesta tasca familiar alhora que promouen bons hàbits a casa.

 

Tren FIFO (first in, first out)

Joc d’escalfament per a infants a partir dels 6 anys

A través d’aquest joc treballem la màxima “el que primer entra, primer surt”.

Dividim el grup en 2 o 3 equips de màxim 10 persones cada un. Cada equip pren el nom d’un tipus d’aliment que es conserva a la nevera: iogurts, cogombres, salsitxes, espinacs, etc.

Disposem les cadires de la classe en 2 o 3 grups separats, segons el nombre d’equips, de manera que semblin els seients de vagons del tren. A la veu d’Aliments a dins (IN)”, cada grup va seient al seu corresponent vagó fins que totes les persones estiguin assegudes. Mentre són al tren, poden anar simulant el sotragueig del moviment. A la veu d’Espinacs fora (OUT), l’equip Espinacs haurà de sortir del tren com més aviat millor però en el mateix ordre en què van pujar a ell. El mateix amb la resta d’equips.

Expliquem als infants que una de les principals raons que es llencin aliments que podrien haver-se menjat és perquè no els conservem correctament i consumim a l’ordre apropiat. El Tren FIFO és el tren on el primer que entra, és el primer que surt. El mateix hem de fer amb els aliments, els primers que arriben a casa, són els que abans hem de consumir, si no, poden acabar a les escombraries.

Font: Esta unidad no tiene desperdicio.

 

A la nevera o al rebost?

Preparem l’escenari de motivació. Cada grup d’infants disposa d’un carret de la compra o un cabàs ple de tot tipus de productes frescos, envasats (arròs, llet, iogurts, algun plat cuina…), etc. (poden ser imatges, aliments de joguina, etc). I també tindran al seu abast una il·lustració de la nevera (tipus mural) o construïda amb una caixa de cartró.

En aquest enllaç trobareu informació relacionada amb la conservació dels aliments per comprovar que l’activitat s’ha realitzat correctament. La nevera_CAT (gencat.cat). La resta d’aliments es conserven al rebost.

Els donem un temps perquè endrecin els productes. Quin serà el grup que millor conservi els aliments?

En acabat argumenteu les raons de la forma d’endreçar els productes.

Molt recomanable!

 

Activitat d’extensió

Conserves Mestres surt al carrer!

Ara que ja hem après a conservar bé els aliments què us sembla si els proposem fer de reporters i reporteres per saber si les famílies i els veïns i veïnes saben conservar correctament els aliments?

Preparem amb els infants el joc de la nevera i sortim al carrer per comprovar què en sap la gent. Fins i tot podem crear unes insígnies (amb un eslògan), per guardonar les persones que superen les proves de la nevera i el rebost. O regalar-los consells de conservació.

Fitxa tècnica

Edat de 7 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i ODS
Tipus Joc i Joc d'equip
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai