Celebrem el dia de la dona

  • de 3 a 99 anys
  • Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

Recursos i activitats educatives per celebrar el 8 de març als esplais i les escoles i acompanyar els infants i joves en la reflexió crítica sobre les desigualtats de gènere.

Objectius

  • Reivindicar els drets d’igualtat de la dona
  • Fer visible la importància de la igualtat
  • Reconèixer les fites de les dones a la societat

Desenvolupament de l'activitat

Què celebrem el 8 de març?

El 8 de març, data reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides l’any 1977, commemorem la reivindicació dels drets de les dones, l’erradicació de les desigualtats existents en tots els àmbits de la vida i fer visibles els sabers femenins.

Clica aquí si vols conèixer més sobre l’origen del 8 de març.

 

Què és el masclisme?

Segons la Llei 2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista “el masclisme és el concepte que de forma més general defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones”.

 

Activitats i recursos

 

Memory de dones
  • Iniciativa de: L’esplai Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat
  • Grups: infants petits i mitjans

Creem un gran memory amb imatges de dones de diferents procedències, professions, etc. També podem incloure imatges de les mares del grup. Posteriorment, generem una petita conversa al voltant dels estereotips que s’hagin manifestat i de la importància que dones i homes gaudeixin de les mateixes oportunitats, en igualtat de drets.

Anem a l’ expo-manifestació !
  • Iniciativa de: L’esplai Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat
  •  Grups: infants petits i mitjans

La situació de pandèmia no ens permet manifestar-nos col·lectivament de forma presencial per això, proposem crear una manifestació il·lustrada per exposar en un lloc ben visible del centre.

Proposem als infants peces de roba, accessoris i complements que puguin utilitzar per a crear la seva representació “per anar a la manifestació”. La idea és que dibuixin el seu avatar posant-hi imaginació.

 

100 dones immigrants que han canviat el món
  • Iniciativa de: L’esplai Tricicle de Sant Joan Despí
  • Grups: totes les edats. Preferentment a partir de 6 anys.

La proposta s’inspira en el llibre “  Contes de Bona nit per a nenes. 100 Dones IMMIGRANTS que han canviat el món” i es vincula amb la Proposta Educativa NuSOS.

A través d’aquesta proposta volem mobilitzar els infants, joves,  equip educatiu i famílies i comunitat (aquestes últimes mitjançant les xarxes), en una acció col·lectiva a favor de la igualtat. I ho volem fer donant visibilitat a les contribucions que han fet i fan les dones a la nostra societat, i que moltes vegades o són ignorades o no són prou valorades.

Sobretot donar visibilitat a dones rellevants en diferents àmbits i treballar com en molts casos, la manca d’oportunitats de les dones, té a veure amb el seu origen. Si les dones ja patim desigualtats i poc reconeixement, això encara és major en aquelles que han nascut en països en vies de desenvolupament, per això,  volem posar el focus no només en l’aportació feta per determinades dones, sinó en com es van veure obligades a marxar del seu país per poder sobreviure i realitzar la seva professió o desenvolupar la seva passió.

Dinàmica inicial

Entre totes i tots, faran una llista de les persones que elles i ells pensen que són referents, ídols o que destaquen, i apuntarem tots aquests noms en un mural, un cop tinguem feta la llista, la dinàmica consisteix en començar a descartar els noms per aquest ordre:

  • Traurem els que siguin homes.
  • Traurem les persones famoses exclusivament per la seva imatge.
  • Traurem les persones que siguin d’Europa o Nord-Americà

Amb això haurem de veure com ens queda la llista? Ens ha quedat algun nom? Quantes dones considerem referents o ídols que no tinguin a veure amb la seva imatge? Hem posat a homes per la seva imatge? Coneixem dones d’altres països o continents? Per què creiem que no coneixem el nom de dones que han fet grans aportacions a la història i si en canvi d’homes?

Tot això amb l’objectiu de reflexionar sobre la poca visibilitat de les dones en el món, i com és encara menor quan les dones tenen el seu origen en països en vies de desenvolupament.

Cada grup treballarà 3 dones (extretes del llibre), treballarem que vam fer, d’on eren i perquè van haver de marxar i farem un petit cartell en un full A3  on recollim la foto de la dona i un breu recull (nom, professió, país d’origen i allò que el grup vulgui destacar), també els hi demanarem quina és la dona més important del seu entorn.

Aquest recull de dones es transformarà en un mural que penjarem en un lloc molt visible del centre.

Finalment per treballar el caire reivindicatiu del 8 de Març les Dones, els explicarem que cada any les Dones es manifesten per reclamar aquesta visibilitat i cada grup haurà de fer un cartell amb aquella frase, lema que portarien a la manifestació, cartells que com que no podrem portar a la manifestació d’enguany (ja que per la situació sanitària no serà possible), sí que es penjaran en els passadissos del centre.

Campanya “Diposita aquí el teu masclisme”

L’Institut Català de les Dones engega una campanya de sensibilització contra el masclisme. Es tracta d’uns adhesius amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme”, destinats a decorar les papereres i contenidors de la ciutat. Aquesta iniciativa  pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

Amb aquesta acció es vol donar visibilitat a aquesta realitat, per desgràcia tan quotidiana,  per poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

L’esplai de Bellvitge (i altres esplais), s’ha adherit a aquesta campanya i proposa les activitats següents:

  • Amb els infants petits fer banderoles liles amb missatges reivindicatius.
  • Amb els grups de mitjans i joves introduir la campanya a partir d’una reflexió entorn el tema de les desigualtats de gènere amb el suport dels curts següents:
Campanya “Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves”

Iniciativa de: Escoles Coeducatives (Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feministes de les AFAS de les 12 escoles públiques de Sant Cugat del Vallès)

L’autoimatge, i per tant, autoestima, que tenen infants i joves, ve molt condicionada per les imatges i missatges que reben tant des dels mitjans de comunicació, la publicitat, les pel·lícules i dibuixos animats, les xarxes socials, i la resta de la societat en general. (Per posar solament un estudi com a exemple, l’últim informe de l’Observatori 01-17 BCN, vides i drets de la infància i l’adolescència a la ciutat, el 27% dels nens i nenes entre 10 i 12 anys expressava malestar i un 44% dels adolescents no es mostraven satisfets)

Per tant, és un problema greu que estan patint molts infants i joves, i que s’agreuja amb la hipersexualització, present en tots aquests missatges i imatges.

La campanya consta d’un dossier (què és la hipersexualització, què implica, vídeos, recursos, contes, etc.) i activitats didàctiques per fer a l’aula, segons els diferents cicles educatius. Es tracta d’un treball validat i felicitat per expertes en la temàtica com són la Núria Solsona (professora i investigadora en Coeducació), l’Anna Plans (presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) i l’Elisenda Pascual (psicòloga especialitzada en acompanyament familiar).

Trobareu els materials al Dossier adjunt a la fitxa.

Altres idees per fer activitats per la igualtat de gènere: Recull d’activitats per la igualtat de gènere a l’escola i l’esplai.

Descobreix la nostra proposta educativa enCORatja’t per educar en la igualtat i la violència zero.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai