Somnis solidaris: una oportunitat per pensar en les altres persones

  • de 3 a 8 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Creativitat, art i ciència, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Aquestes activitats amb tocs de fantasia ens faran reflexionar sobre les necessitats de les altres persones i sobre la situació d’alguns infants d’altres llocs del món. Després, prendrem petits compromisos responsables.

Objectius

  • Adonar-se de les diferències socials.
  • Tenir una actitud afectuosa amb les persones.
  • Adoptar comportaments solidaris.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Somnis solidaris consisteix a fer algunes activitats amb tocs de fantasia per reflexionar sobre les altres persones i les seves necessitats.

L’hem triada perquè permetrà als infants reflexionar sobre les situacions en què viuen alguns infants del món i rebutjar aquestes injustícies. A través de la realització d’aquestes activitats els infants assumiran petits compromisos que els permetran ser més responsables amb el seu entorn.

Pots descarregar-te el PDF per tal de tenir les activitats més detallades.

Motivació

Vincularem aquesta activitat al centre d’interès La Fada Menta, que ens haurà presentat la Laura a l’anterior activitat, amb el qual ja haurem començat a reflexionar, prèviament, sobre la pobresa.

Activitats

El barri dels meus somnis

Aquesta activitat suposa un repte, ja que els infants, dividits en 3 grups diferents, hauran d’aconseguir construir el barri, amb cartró i capses de cartró com les dels jocs de construccions, però amb la limitació que cada grup disposarà d’un nombre i tipus de peces diferent.

L’objectiu és que cooperin entre grups i que, finalment, reflexionin sobre el concepte de tenir i no tenir, de ser rics o ser pobres.

Un cop construïts els barris parlarem sobre com ens hem sentit en els diferents grups. Hi haurà companys amb els quals hagi estat més fàcil negociar peces i altres amb els que no tant, potser ens hauríem sentit més còmodes treballant amb un grup que amb un altre, etc.

Les pedres màgiques

Aquesta activitat està pensada per a realitzar-la en una situació de colònies. Pretén que els infants aprenguin a compartir i a ser solidaris. El material que necessitarem és el següent:
– 1 bosseta de roba
– 3 pedretes de diferents colors
– caramels
– barra de maquillatge blau
– capsa
– monedes de poc valor: pessetes antigues, monedes de cèntim…

Està pensada per fer-la al vespre, poc abans d’anar a dormir. Es recomana deixar-la per l’última nit, perquè si no, és possible que la vulguin repetir cada vespre.

Mitjançant un joc de nit o d’altre tipus, els nens trobaran una bosseta de roba a l’interior de la qual hi ha 3  pedretes de diferents colors. Els explicarem que aquestes pedres són màgiques, i que si es fan servir  correctament tenen els següents efectes sobre la persona que les utilitza:

1. La primera fa aparèixer caramels sota el coixí mentre estàs dormint.

2. La segona fa que la Fada Menta vingui mentre estem dormint i vetlli els nostres somnis.Quan ens despertem, trobarem una prova de la seva presència (els nens no sabran quina és aquesta prova fins que s’adonin que tenen taques blaves a la cara).

3. La tercera fa aparèixer un tresor a sota del llit. Malauradament, només pot fer aparèixer un tresor per grup, així que no tots els que la facin servir aquell vespre tindran tresor.

Referent a la tercera pedra, com que només pot fer aparèixer un tresor, hem de convèncer els nens i nenes perquè es posin d’acord per compartir el tresor entre tots i totes, li toqui a qui li toqui.

Cada nen serà lliure de decidir quines pedres vol fer servir, si totes, o només alguna d’elles.

Els monitors i monitores, d’amagat, haurem d’anar apuntant qui fa servir cada pedra, perquè després haurem d’amagar els caramels i pintar la cara dels nens i nenes corresponents.

La manera correcta de fer l’encanteri i utilitzar les pedres és la següent:

1. La primera es posa sobre el cap sense que caigui i hem de fer tres passes enrere tot dient “Tots som iguals tot i les diferències”.

2. La segona s’ha de posar dins del mitjó, saltar a peu coix tres vegades, i formular la frase “La cooperació és la clau de l’èxit”.

3. La tercera és la més difícil i s’ha de fer bé. Hem de posar-nos la pedra darrere l’orella sense que caigui.  Aleshores, amb la mà dreta, ens hem de tocar el peu esquerre i amb el nas hem de tocar un genoll, mentre  diem “Si lluitem pels nostres somnis podem canviar el món”.

L’endemà al matí el rebombori està garantit, quan tots els nens es lleven i troben grapats de caramels sota el coixí i quan es miren els uns als altres i veuen les cares pintades de blau.

Seguidament tots miraran sota el llit, per veure si ha aparegut el tresor, i efectivament, sota un dels llits apareix una capsa de fusta, dins de la qual hi ha tot de monedes. Curiosament, un cop comptades les monedes, resulta que n’hi ha una per cada nen, i tal i com es va acordar, les repartim entre tots i totes.

A continuació, els expliquem la particularitat d’aquestes monedes, que resulta que també són màgiques, perquè són monedes de demanar desigs. Tan sols cal enterrar-les sota terra per tal que s’acompleixi el desig. Així que portarem el grup fins a un lloc on hi hagi terra i tothom qui vulgui hi podrà enterrar la seva moneda per demanar quelcom.

Però hi ha una cosa molt important! Resulta que el desig no s’acomplirà si demanem una cosa per a nosaltres, sinó que només s’acompleix quan demanem quelcom per a una altra persona. Podem pensar en els pares, els germans, els avis, algun amic, persones que no coneixem però que sabem que ho passen  malament… Pensem, doncs, en algú altre, quins problemes tenen? Com els podem ajudar? I demanem un desig per a ells i elles.

 

Valoració

A l’hora de valorar la globalitat de l’activitat seurem en rotllana. El monitor o monitora agafarà la vareta màgica de la Fada Menta i explicarà als infants la dinàmica de valoració.

La vareta té, per una banda, una cara de la Fada Menta contenta i, per l’altra, una cara de la Fada Menta trista. Els infants, un per un, aniran agafant la vareta i escolliran el cantó de la vareta que els sembli adient: la cara contenta o la cara trista. Explicaran per què han escollit aquesta opció i li passaran la vareta al següent company/a.

Per triar la cara de la Fada Menta ens fixarem tant en els aprenentatges que hem fet com en el desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem si som capaços de pensar en els altres i si rebutgem les discriminacions i marginacions; però no deixarem de valorar si el nostre comportament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Creativitat, art i ciència, i Participació i Democràcia
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai