Som iguals: una oportunitat per posar-nos a la pell de les altres persones

  • de 3 a 8 anys
  • Activitat artística, Conte, Joc, i Joc d'equip
  • Amistat i convivència, Emocions, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Amb aquesta activitat experimentarem com és viure amb diversitat funcional. A partir d’un conte i una activitat artística ens adonarem de les pròpies limitacions i aprendrem a rebutjar comportaments discriminatoris.

Objectius

– Adonar-se de les pròpies limitacions i de les altres persones, i acceptar-les.

– Estar disposat a conèixer nous nens i nenes independentment de les diferències que hi hagi amb ells i elles.

– Rebutjar comportaments discriminatoris i aprendre a comunicar-se amb les altres persones per resoldre els conflictes.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Som iguals està formada per dues activitats: Pintar sense… i Esports adaptats. Tant una com l’altra consisteix en realitzar les activitats adoptant alguna discapacitat motriu, de manera que tindrem l’oportunitat de “posar-nos a la pell dels altres”. Tot i així, la primera activitat aniria més adreçada als infants petits i la segona als infants més grans. L’hem triada perquè els permetrà apropar-se d’allò més bé a d’altres infants i persones que tenen alguna discapacitat motriu o intel•lectual.

Motivació

Continuem amb el conte Música a la panxa, de la Gemma Lienas, que ja ens havia introduït en la diversitat de capacitats. Després, farem l’activitat “T’ajudo, m’ajudes?”, que consistirà a pensar en alguna cosa que ens costi molt fer a nivell individual i posteriorment, en grups de 3, intentar fer-la amb l’ajuda dels companys i companyes.

Haurem d’adoptar alguna diversitat funcional motriu per a realitzar les dues activitats d’aquest bloc. La primera és més adequada per als infants més petits i la segona, per a més grans, però es poden combinar.

Activitats

Per tal de tenir les activitats més desenvolupades descarrega’t el PDF que trobaràs al material adjunt.

Pintar sense

Observarem obres de diferents pintors com Kandinsky, Miró, Klee, Mondrian, Matisse, Tàpies… tractant de veure si predominen els colors primaris, les línies, les formes geomètriques, imatges de la natura o del cos humà, tècniques com el retallat o l’esquitxat, o l’ús de materials diversos de reciclatge o rebuig. Escollirem una de les pintures i tècniques i farem un quadre gegant de grup. Això sí, el farem tenint cadascú una limitació física que se’ns haurà indicat prèviament. Com reaccionem i interactuem durant la creació de la nostra obra conjunta?

Esports adaptats

Jugarem a voleibol asseguts a terra, a futbol lligat (es juga en parelles agafades de les mans i dues pilotes), a foot-cranc (sense porters i tots caminant per terra com un cranc) i a futbol xinès (en rotllana, amb les cames obertes i tocant la pilota només amb les mans).

Després de cada activitat rebrem una de les 6 peces d’un trencaclosques gegant que anirem completant mica en mica i que penjarem a la paret per tenir-lo ben present. Cada peça portarà una frase relacionada amb el que hem après a l’activitat.

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Mirall: https://fundesplai.org/mirall/

 

Valoració

A l’hora de valorar la globalitat de l’activitat seurem en rotllana. El monitor o monitora agafarà la vareta màgica de la Fada Menta i explicarà als infants la dinàmica de valoració.

La vareta té, per una banda, una cara de la Fada Menta contenta i, per l’altra, una cara de la Fada Menta trista. Els infants, un per un, aniran agafant la vareta i escolliran el cantó de la vareta que els sembli adient: la cara contenta o la cara trista. Explicaran per què han escollit aquesta opció i li passaran la vareta al següent company/a.

Per triar la cara de la Fada Menta ens fixarem tant en els aprenentatges que hem fet com en el desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem si som capaços de percebre les limitacions com una cosa normal i si som capaços de posar-nos al lloc dels altres; però no deixarem de valorar si el nostre com portament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Emocions, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Activitat artística, Conte, Joc, i Joc d'equip
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai