El nostre mercat
- de 6 a 99 anys
- Aprenentatge i servei
- Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
- Proposta educativa Menjar Canvia el món
Descripció
Quan haguem fet la primera collita dels productes de l’hort, podem organitzar una paradeta en què els vendrem, a un preu simbòlic, a les famílies i veïns. Així veurem el resultat dels nostres esforços a l’hort.
Objectius
- Donar valor a l’esforç i resultat de l’hort.
- Reconèixer i recollir els productes aptes per vendre.
- Relacionar-nos amb les famílies a través de les verdures.
- Aprendre a gestionar una parada de mercat.
- Fer càlculs amb els diners: cobrar i tornar canvi.
- Treballar en equip de forma cooperativa per un bé comú.
- Donar valor als productes locals i ecològics.
Desenvolupament de l'activitat
Per als infants i joves és d’un gran valor de reconeixement de la feina feta el fet que muntem una parada per vendre les hortalisses que han fet créixer a l’hort.
I per a les famílies és una alegria, un moment fantàstic de vida comunitària, de comunicació amb els seus fills i filles i educadors i educadores, de trobada amb les altres famílies… i de descobrir que a l’hort que han conreat els infants hi han crescut hortalisses boníssimes per menjar a casa.
Quan sigui el moment idoni per fer una bona collita anirem a l’hort, collirem, espolsarem la terra enganxada, descobrirem, de cada hortalissa, eliminarem les parts de la planta malmeses que no siguin aptes per a la venta…
Podem aprofitar aquesta ocasió per parlar sobre el malbaratament alimentari… quan una hortalissa o fruita és lletja vol dir que ja no és apta per al consum? Les nostres hortalisses tenen el mateix aspecte que les que trobem als supermercats? Per què?
Quines són les parts comestibles d’una planta? ALERTA, pregunta trampa!! Sabíeu que es pot fer una sopa boníssima amb les fulles de pastanaga? O ficar les fulles de remolatxa a l’amanida? Que no ho haguem menjat mai no vol dir que no es pugui fer… cerquem informació i aprofitem al màxim les hortalisses que hem conreat! I potser ens animarem fins i tot a muntar un taller de cuina d’aprofitament.
Coneixem algun altre truc per aprofitar millor les hortalisses? Per exemple: enlloc de collir l’enciam sencer, o el manat d’espinacs o bledes sencer, podem anar collint les fulles més externes però deixar la planta plantada… i la setmana següent tornar a collir algunes fulles més. D’aquesta manera no arranquem la planta i allarguem el seu cicle de vida.
Preparem la parada
Per a preparar la parada, podem:
– Preparar cartells i anuncis on fem propaganda de la parada: posarem en valor que són productes locals, conreats per nosaltres, i ecològics.
– Preparar paquets de mig quilo de pèsols i faves, amb baina o desgranats.
– Fer fora llimacs, cargols i tisoretes que trobem entre les fulles abans de posar els productes a la parada.
– Fer manats d’alls tendres, espinacs, bledes, ravenets i cebes.
– Fer cartells amb els noms dels productes i els preus corresponents
– Preparar la paradeta i decorar-la, perquè sigui atractiva. I sobretot, col·locar-la en un lloc accessible i visible.
– Tenir caixes de fusta que haguem recollit de comerços de la zona per preparar cistelles per a la clientela.
– Organitzar-nos per parelles o per equips les tasques que cal fer: preparar la caixa amb els productes, cobrar i tornar el canvi si fa falta, pesar amb la balança, anar a buscar més producte, …
– Marcar un preu simbòlic i amb els beneficis, anar a comprar nou planter per l’any vinent.
En la preparació de la parada, amb els grups de joves, podem reflexionar sobre la importància de consumir productes de proximitat, de temporada i ecològics. A més a més, és una bona oportunitat per anar a visitar algun mercat de pagès que tinguem al barri o poble, o algun mercat municipal on hi hagi producte local i ecològic.
Els grups de joves fins i tot poden entrevistar els paradistes per descobrir els trucs de ser un bon venedor/a i quins són els productes que més agraden als clients…
MÉS INFORMACIÓ
Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.
Podeu trobar informació dels mercats verds i de pagès als següents enllaços:
Fitxa tècnica
Edat | de 6 a 99 anys |
---|---|
Temàtica | Alimentació, Hort, i Sostenibilitat |
Tipus | Aprenentatge i servei |
Projecte | Proposta educativa Menjar Canvia el món |
Espai | Exterior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |