Agora

Conceptes clau

.Associació: entitat sense ànim de lucre, constituïda voluntàriament per tres o més persones, organitzades democràticament, per complir una finalitat col·lectiva, d’interès general o particular. Una associació és equivalent a una organització no governamental (ONG).
 
.Autonomia personal: és la capacitat de pensar, de sentir i de prendre decisions per un mateix, sense dependre de l’altre i sense afirmar-nos en una constant oposició a l’altre. Ésser autònomsuposa la capacitat de mantenir vincles d’afecte i de compromís responsable amb altres persones sense perdre la identitat pròpia. Ens permet créixer amb els altres en un teixit en què tots col·laborem sense perdre les característiques que ens fan únics i especials.1
 
.Autogestió del grup: és la capacitat de les persones membres d’un grup per acomplir per si mateixos les tasques i els objectius que s’han proposat.
 
.Ciutadania: és la condició que tenen les persones com a ciutadans i ciutadanes d’un país. Aquesta condició implica tenir drets (civils, polítics i socials) i assumir deures. Ser un bon ciutadà o una bona ciutadana vol dir exercir una ciutadania activa i responsable socialment, d’acord amb un conjunt d’actituds, habilitats, coneixements i comportaments com: solidaritat, col·laboració ciutadana, coneixement dels drets i deures, respecte per les normes de convivència, etc.
 
.Compromís social: és la capacitat de resposta que com a ciutadans/anes tenim per lluitar contra les injustícies i les situacions de vulnerabilitat que veiem en el nostre entorn.
 
.Democràcia: aquest terme té el seu origen a l’antiga Grècia i es forma a partir de la paraula Demos (poble) i Kratós (poder, govern). És una forma d’organització de grups de persones que es caracteritza perquè el poder pertany a tots els seus membres i la presa de decisions respon a la voluntat col·lectiva de tothom. Una societat democràtica es regeix per criteris d’igualtat, de llibertat, de participació i de justícia.
 
.Habilitats per al diàleg: conjunt de capacitats, actituds i coneixements que permeten que la persona pugui expressar les seves idees, emocions i sentiments a les altres persones de forma constructiva. Implica habilitats com ara l’escolta activa, saber argumentar i defensar les idees i actituds com l’assertivitat i el respecte per les opinions dels demés.
 
.Sentit crític: es pot definir com la capacitat per formar-se una opinió pròpia. Implica un procés a través del qual l’infant aprèn a analitzar i validar la informació, a avaluar arguments i interpretacions, i a ser capaç d’extreure conclusions abans d’emetre un judici.
 
.Tercer Sector Social: és el conjunt d’entitats privades sense afany de lucre que treballen per la inclusió i la cohesió social, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables de la societat. Constitueixen un espai públic de participació, de responsabilitat i de compromís cívic, mitjançant la iniciativa social.2
 
.Voluntariat: és el conjunt de persones que, en el marc d’una organització estable i democràtica, presten serveis cívics o socials que comporten un compromís d’actuació a favor de la societat i de la persona, i ho fan lliurement i sense cap compensació econòmica. S’entén per entitat de voluntariat, l’entitat que és integrada majoritàriament per persones voluntàries, que es constitueix en una organització autònoma sense afany de lucre i que té com a objectiu treballar per als altres i/o per al conjunt de la societat, en la millora de la qualitat de vida, entesa des de tots els seus vessants.3

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai