Premis Joves pel demà

Joves pel Demà és un premi impulsat per Fundesplai que té com a objectiu empoderar i premiar els joves que vulguin contribuir a fomentar una alimentació saludable i sostenible. Demà és el resultat directe de les nostres accions d’avui. Per això hem de començar a construir un demà que volem, ara mateix!

INICIATIVES GUANYADORES 2022

Nutricio-per-tothom premis Fundesplai

Nutrició per a tothom

Amb aquesta proposta d’un grup de joves de la Fundació Llor es vol fomentar l’alimentació saludable i sostenible i promoure el consum de proximitat lligat a l’objectiu de l’estratègia Farm to Fork de promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

un-institut-comestible premis joves Fundesplai

Un institut comestible

Iniciativa presentada per l’Institut Almatà de Balaguer per a fomentar la producció d’aliments locals i sostenibles amb la creació d’un bosc comestible per a assolir l’objectiu 2,1 de l’estratègia Farm to Fork: garantir la producció sostenible d’aliments.

Healthy-time-app premis Joves Fundesplai

Healthy time App

Un grup de 4 joves de Sant Boi de Llobregat ens presenten aquesta iniciativa per a fomentar hàbits de vida més saludables a través d’una aplicació mòbil lligat a l’objectiu 2.4 de l’estratègia Farm to Fork: Promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

de-la-llavor-al-plat premis joves Fundesplai

De la llavor al plat

El grup de joves de l’Institut la Mar de la Frau presenten el seu projecte dissenyat per a poder tancar el cicle de la matèria orgànica: des d’una llavor fins al reciclatge de la matèria al compostador i assolir així l’objectiu de garantir la producció sostenible d’aliments de l’estratègia Farm to Fork.

TCA premis joves Fundesplai

TCA: Transtorn de conducta alimentària

Iniciativa d’un grup de joves de la Fundació Llor que vol conscienciar sobre la problemàtica vinculada als trastorns de conducta alimentària entre els joves i les seves conseqüències per lluitar per l’objectiu 2.4 de l’estratègia Farm to Fork: promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

QUI HI POT PARTICIPAR?

Poden participar-hi joves entre 13 i 17 anys, residents a Catalunya i organitzats en grups ( de 2 fins a 6 persones).

COM PARTICIPAR?

Enviant abans del 22 de maig de 2022 un vídeo de fins a 3 minuts que presenti una iniciativa impulsada pel grup participant per a fomentar una alimentació saludable i sostenible, i contribuit a l’acompliment d’alguns dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

QUINS PREMIS HI HA?

Cadascun dels cinc grups finalistes guanyarà:

  • Estada formativa de cap de setmana amb la participació de persones expertes en els àmbits de la sostenibilitat, l’acció social i la comunicació, el 18 i 19 de juny.
  • Aportació de 600€ perquè el grup pugui iniciar el seu propi projecte o campanya d’acció.
  • Difusió del projecte o campanya d’acció a les xarxes socials i a eines de comunicació de Fundesplai i el Diari ARA.

QUÈ SÓN ELS ODS?

El 2015, en una cimera històrica de les Nacions Unides, tots els estats membres van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible que conté els 17 ODS.

En aquesta ocasió, la totalitat de líders mundials reunits van estar d’acord en “com seria un futur millor i més sostenible per a tots i totes”. També van compartir la intenció de treballar junts per aconseguir-ho en els següents 15 anys. En aquest sentit, els ODS pretenen fer que tothom treballi en sintonia.

És important destacar que els ODS interpel·len no només a les nacions del món sinó també a cadascun de nosaltres: individus, governs locals, grans i petites empreses, organitzacions… Per aconseguir els objectius és crucial que treballem tota la societat unint esforços, idees i recursos.

ELS ODS I L’ALIMENTACIÓ

Dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 13 poden ser relacionats – directament o indirectament – amb la sostenibilitat alimentària. Aquests objectius fan referència a diverses de les dimensions de l’àmbit de l’alimentació sostenible: les pràctiques de producció, els hàbits de consum, la gestió de recursos, la gestió dels residus, etc.

Per tant, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible són una eina clau per aconseguir una alimentació més saludable i sostenible a nivell global i ens ofereixen diferents possibilitats d’acció:

  • Lluitar contra la precarietat econòmica, ja que aquesta es tradueix en problemes directes de malnutrició i de seguretat alimentària.
  • Fomentar canvis positius en les eleccions de la dieta a través d’una campanya de sensibilització.
  • Promoure l’educació per al desenvolupament i l’alimentació sostenible.
  • Fomentar l’equitat de gènere.
  • Garantir una distribució global i correcta sanejament de l’aigua.
  • Promoure l’ús d’energia sostenible i no contaminant en el procés de producció d’aliments.
  • Reduir les desigualtats, ja que les poblacions més desafavorides tenen més probabilitats de patir malnutrició o inseguretat alimentària.
  • Fomentar ciutats i comunitats sostenibles en les que predominin els productes de proximitat i de temporada.
  • Fomentar la producció i el consum sostenible d’aliments i encaminar el model cap al residu zero.
  • Promoure un canvi de model per a reduir les emissions de CO2 vinculades a la cadena de producció d’aliments.
  • Establir aliances i treballar en xarxa per a assolir els anteriors objectius.

CONTACTE

Si voleu participar als Premis Joves per demà o teniu qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

premisjoves@fundesplai.org
935 51 15 06

AMB EL SUPORT DE

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment l'actualitat Fundesplai, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.
Subscriu-te per a l'educació, la convivència i la sostenibilitat!

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai