Un total de 28.295 infants i joves de 142 escoles i esplais on Fundesplai està present han participat en la campanya pel Dret al benestar emocional, en el marc del Dia Universal dels Drets dels Infants que se celebra cada any el 20 de novembre.

Infants, joves i educadores i educadors han reivindicat el #dretallleure recollit a la Convenció dels Drets de la Infància (1989). Enguany també han reivindicat que els infants tenen dret a gaudir del més alt nivell possible de benestar físic, mental, espiritual, moral i social. “Jugar, estar amb amigues i amics i sentir-se acompanyats” han estat les prioritats que han marcat nenes i nenes en una enquesta de benestar emocional que hem impulsat. Aquesta iniciativa s’emmarca en la proposta educativa ‘Estima‘ pel benestar emocional per als cursos 2023-25.

20n-dia-mundial-drets-infancia-esplai-fudnesplai

La campanya vol sensibilitzar nenes i nens sobre la importància del benestar emocional, estretament vinculat a la salut mental, com un estat d’ànim que els permeti estar a gust amb si mateixos, amb els altres i amb l’entorn que els envolta. L’absència de recursos bàsics com l’alimentació adequada, l’aigua potable, l’accés a l’educació i als serveis de salut té un impacte directe en la salut emocional de les persones. Per això, la salut mental també és una qüestió de justícia social que hem reivindicat aquest dia.

El 20N des de Fundesplai també hem compartit els resultats d’una enquesta de benestar emocional feta per més de 1.200 infants i joves d’esplais i escoles. Nenes i nens han marcat com a prioritat per al seu benestar jugar, estar amb les amigues i amics i sentir-se acompanyades i acompanyats. Tres aspectes clau per a la seva felicitat i que es treballen en el lleure educatiu.

Activitats per educar emocionalment a escoles i esplais

Durant els darrers dies, esplais i escoles on tenim presència, han desenvolupat diferents activitats educatives per sensibilitzar al voltant de les emocions. Així, a l’Escola Collserola (Sant Cugat) han realitzat jocs com ‘El mocador de les emocions’, una versió del tradicional joc del mocador on s’han d’expressar diferents emocions; ‘El memory de les emocions‘, en què cal representar diferents emocions i identificar-les, per tal de poder identificar quines emocions estan vivint; o ‘Les paraules balsàmiques‘, un mural amb sentiments positius per compartir.

Dia-mundia-drets-infants-escoles

El Club d’Esplai Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) ha acollit una de les activitats col·lectives de la campanya: prop de 100 infants de l’esplai han participat en tallers relacionats amb la proposta educativa ‘Estima’ pel benestar emocional.

L’acció ha acabat amb la lectura d’un manifest elaborat pels infants, amb les seves opinions i reivindicacions en relació amb tot el que s’ha après. Així com la creació de cartells amb diferents missatges sobre el benestar emocional.

A més, s’han organitzat diverses activitats de sensibilització en el temps educatiu del migdia de diferents escoles i en centres d’esplai de la Federació Catalana de l’Esplai a diferents localitats com Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Andreu de la Barca o Terrassa.

Moltes de les activitats han permès a infants i joves identificar i conèixer les emocions per tal de poder millorar-ne la regulació, gestió i identificació amb la resta de persones que els envolten.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai