Maria Bruno, responsable del Departament d’Acció Social de Fundesplai, va participar el dia 13 de desembre, en la presentació de l’informe “La precarietat laboral juvenil. Una realitat incòmoda” en el marc d’un nou debat del Cicle ‘Catalunya Social’ que es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès.
Maria Bruno, responsable del Departament d’Acció Social de Fundesplai, va participar el dia 13 de desembre, en la presentació de l’informe “La precarietat laboral juvenil. Una realitat incòmoda” en el marc d’un nou debat del Cicle ‘Catalunya Social’ que es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès.
L’informe, elaborat per M. Àngels Cabasés, professora Titular d’Economia aplicada de la Universitat de Lleida, Agnès Pardell, catedràtica del Dret del treball i de la Seguretat Social de la UdL i Carles Feixa, catedràtic d’antropologia Social de la UdG per encàrrec de la Taula del Tercer Sector, analitza quin ha estat l’impacte de la crisi econòmica en l’ocupació juvenil, quina ha estat la trajectòria laboral entre generacions, quina és la situació laboral de les persones joves de més de 16 i menys de 30 anys a data 2016 i, finalment, avalua la implementació de la Garantia Juvenil a Catalunya.
Les xifres del document serveixen per evidenciar, entre d’altres factors, que els joves menors de 30 anys estan en pitjors condicions que els joves menors de 30 anys de l’any 200.
Debat entre representants d’entitats que treballen amb joves
Després de la presentació, es va celebrar un debat en què van participar Carles Martínez, director operatiu de Catalunya de la Fundació Centis (ECAS), Imma Pinar, codirectora i directora tècnica de la Fundació Joia (Fòrum Salut Mental), i María Bruno, responsable del Departament d’Acció Social de Fundesplai, i que va estar moderat per Ignasi Aragay, director adjunt del Diari Ara.
Tots els ponents van coincidir en destacar que cal reforçar el treball en xarxa entre entitats i entre entitats i admnistració pública i implicar més a les empreses per poder oferir més i millors oportunitats a les persones joves. A més, van incidir en què caldria que els esforços fets amb la Garantia Juvenil tinguessin continuïtat.
Fundesplai desenvolupa projectes de inserció sociolaboral per a joves, com són Oportunitat Jove, Tresca Jove, Mentoria Social o Ama, Acompanyament a mares adolescents; un dels focus principals dels projectes i programes és acompanyar als i les joves en el seu apoderament cap a la vida adulta. L’apoderament és una de les claus dels projectes que engloben l’accés a formació, accés a pràctiques laborals i aprenentatges en habilitats socials i personals, i va ser en aquest sentit, que van anar les paraules de la Maria Bruno: “molts joves pateixen la solitud, en aquesta etapa de la vida, i no tenen persones adultes en les que referenciar-se, o que els hi donin suport real, tot contribuint en la millora de la seva vida; cal que les entitats tinguem present aquest fet i encaminem les nostres propostes en possibilitar itineraris d’èxit als i les joves més vulnerables, en la seva vida en general”.
Vídeo sobre el debat de precarietat juvenil
{youtube}atC0ufyuXwQ?showinfo=0&controls=0|560|315|0{/youtube}