El 23 de febrer, Fundesplai va presentar “Ciutadania i qualitat democràtica. Recuperar la dignitat de la política”.

Sisè volum de la col·lecció Documents per al debat

 DSC 5643ret
D’esquerra a dreta, Joaquim Brugué, Núria Valls, Enrique Arnanz, Carles Barba i Imma Mayol
 DSC 5742ret
L’acte va aplegar prop de 70 persones de diferents àmbits
jaume lanaspa
Jaume Lanaspa va obrir l’acte
DSC 5810ret
Bugué va destacar el lligam de valors i política
Ciutadania i ONG
Descarregueu-vos el llibre fent link a la imatge

El dilluns 23 de febrer, Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai) va presentar el llibre “Ciutadania i qualitat democràtica. Recuperar la dignitat de la política”, el sisè volum de la col·lecció Documents per al debat. L’acte va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona i va reunir prop de 70 representants del Tercer Sector, partits polítics, sindicats i món acadèmic.

El punt de partida del llibre és una reflexió sobre la importància de protegir la convivència democràtica en l’actual crisi (econòmica, social, institucional…).

Els autors consideren que l’actual model polític sorgit al nostre país de la transició, que es va posar en marxa l’any 1978, està esgotat i que cal formular noves propostes on la qualitat democràtica ha de ser un element central i la societat civil organitzada i el Tercer Sector han de tenir un paper protagonista.

Aquest document, que consta de 8 idees força, ha estat elaborat a partir d’aportacions de persones de diferents àmbits, que van participar en diversos debats territorials.

Igualtat i democràcia, ètica i política

La presentació “Ciutadania i qualitat democràtica” va començar amb Jaume Lanaspa, membre del patronat de la Fundació “la Caixa”, que va centrar la seva intervenció en una de les idees que van planar durant tot l’acte: democràcia i iguatat han d’estar vindulades. Posteriorment, Núria Valls, subdirectora de Fundesplai, va destacar la reflexió sobre l’actual moment de la democràcia que significa aquesta obra i va donar pas a Joaquim Brugué, Catedràtic Ciència Política UAB, Universitat de Girona i membre del IGOP (Institut de Govern de Polítiques Públiques). Brugué va impartir una conferència on va marcar diferents accents: la necessitat que la política recuperi els valors, l’aposta per les solucions col·lectives per sobre de les individuals o l’enfortiment de la ciutadania activa com a element indispensable per la construcció de projectes comuns.

A la segona part de la taula, Enrique Arnanz, un dels redactors del llibre, va apostar per què la política torni a posar al centre a les persones. “La prioritat dels governs han de ser les persones i no la prima de risc”, va sentenciar, i va afegir que cal recuperar la capacitat de consens. Carles Barba, també redactor del llibre, va tancar les intervencions de la taula ressaltant la conclusió del document centrada en demanar un gran pacte social per millorar la qualitat de la nostra democràcia, especialment en aquest any ple de cites electorals.

Aquestes intervencions van suscitar un debat posterior amb diferents intervencions, que coincidien en la necessitat de demanar canvis per tal de millorar la qualitat de la democràcia.

Presentacions també a València, Bilbao, Madrid i Vigo

El llibre “Ciutadania i qualitat democràtica. Recuperar la dignitat de la política” es presentarà també pròximament a València (5 de març), Bilbao (12 de març), Madrid (17 de març) i Vigo.

 La col·lecció Documents per al debat es va iniciar en 2007 amb l’edició del llibre “Educació i Ciutadania“, va continuar en 2008 amb el segon volum “Educació, Ciutadania i Immigració“, el 2010 amb el tercer volum “Ciudadanía y globalización“, el 2011 amb el quart volum “Ciutadania i Inclusió Social“, el 2013 amb el cinquè volum “Ciutadania i ONG”  i culmina, fins al moment, amb aquest sisè títol.

 

 

 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai