Joves d’esplais han fet vídeos a Tik Tok per sensibilitzar sobre diversitat.
Joves d’esplais de la Federació Catalana de l’Esplai han fet vídeos a Tik Tok per sensibilitzar sobre la diversitat sexual i afectiva, les barreres que es troben les persones amb diversitat funcional o contra el bullying i el racisme.
Un total de 81 joves de cinc esplais de la Federació Catalana de l’Esplai han elaborat 13 vídeos de Tik Tok per sensibilitzar sobre diferents temes socials com la diversitat afectiva i sexual, la lluita contra el bullying i el racisme o les limitacions amb què es troben les persones amb discapacitat. Les creacions les han fet els i les joves amb el suport d’educadores i educadors, i ja sumen més de 8.000 visualitzacions a la xarxa social. Les creacions es poden veure al compte de Tik Tok.
Aquesta és una iniciativa de la Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai amb el suport del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Fa servir les creacions audiovisuals per treballar amb els i les joves diferents temàtiques socials que els interessa i utilitzen el català com a llengua vehicular.
Els esplais que han participat han estat l’Esplai Macedònia, de Castelldefels – Capacitats Diverses; Esplai Espurnes, d’Esplugues de Llobregat – Igualtat de gènere; Esplai Pubilla Cases Can Vidalet, de l’Hospitalet de Llobregat- Diversitat cultural i Interculturalitat; Esplai la Tortuga, de Barcelona – Orientació Sexual; i Esplai Tropezando con Suerte, de Barcelona – Bullying.
En anteriors edicions les creacions s’havien concretat en videoclips musicals per a Youtube, però en aquesta ocasió s’han adaptat a la plataforma de vídeos curts Tik Tok, molt popular entre les persones joves.
Protagonisme dels i les joves
Els grups de joves han estat protagonistes des del primer moment. Van començar amb un procés participatiu, amb un fort component emocional, en l’elecció dels temes, basats en les seves pròpies experiències vitals.
Des del moment inicial fins a l’elaboració dels guions, la gravació i difusió dels vídeos, totes les fases van comptar amb el suport dels equips educatius de les persones joves de les entitats, així com per Alberto González, membre de l’Associació Lumo, dedicada a les arts escèniques com a mètode de transformació social.
Tercera edició
Aquesta és la tercera edició d’Educlips. La primera es va celebrar al 2020 i van participar prop d’una setantena de joves d’entre 10 i 17 anys del Club d’Esplai Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet (L’Hospitalet – Esplugues de Llobregat), Club d’Esplai El Tricicle (Sant Joan Despí) i l’Associació de Lleure Xino-Xano i l’Esplai La Tortuga (Barcelona), que van elaborar cinc videoclips i van comptar amb la col·laboració del popular grup musical Xiula.
La segona edició va ser al 2021 i va comptar amb els esplais Druida (Barcelona), Esplai GISC (Grup Infantil Sant Cosme, El Prat de Llobregat), Esplai Guadalhorce (Terrassa), Esplai La Barretina (Sant Boi de Llobregat) i Esplai La Tortuga (Barcelona) i es va fer un videoclip sobre la violència de gènere amb el suport de l’entitat Càmeres i Acció.
Cal destacar que la Federació Catalana de l’Esplai està impulsant des de l’any 2017 les creacions audiovisuals amb els i les joves. Des de la Federació i Fundesplai treballen per crear projectes per a joves on la seva veu i inquietuds tinguin cabuda per promoure accions i activitats que neixen de la seva motivació, la qual cosa és cabdal per conèixer i explorar les noves formes d’interactuar i comprometre’s de la gent jove. Per tal d’arribar al jovent, és necessari posar-se a la seva pell, situar-se on ells i elles estan i compartir espais, tenir empatia amb les seves necessitats i utilitzar els seus codis.
En aquest sentit, les xarxes socials i els recursos audiovisuals són canals d’expressió i, alhora, esdevenen un recurs educatiu molt potent: implica treball en equip, l’adquisició de destreses tècniques, pensament crític, maneig productiu de les TIC i les xarxes socials, etc. Aquestes creacions pretenen ser una eina perquè la gent jove pugui reflexionar sobre tots aquests temes i ser agents de canvi a partir de la creació audiovisual que mostri que els models de relació basats en la igualtat i el respecte mutu i la reivindicació dels drets humans són necessaris i atractius.