La Síndica de Greuges de Catalunya ha presentat l’informe La universalització del lleure educatiu a Catalunya. Es tracta d’un document que analitza les mancances que afecten el món del lleure educatiu i que posa de manifest la necessitat de dur a terme polítiques perquè l’accés al lleure educatiu sigui efectiu per a tots els infants i joves.
El text posa sobre la taula, per exemple, que encara hi ha molts infants que no accedeixen al lleure educatiu durant l’estiu: al juliol només hi participa el 20% dels infants i adolescents. A més a més, manca la implicació d’altres agents polítics: el 66,1% dels ajuntaments de més de 3.000 habitants afirma no tenir un pla local de dinamització del lleure educatiu, i el 27,7% no desenvolupa estructures de coordinació dels agents educatius del municipi.
En la roda de premsa de l’informe, Mireia Garcia, cap del departament de lleure de Fundesplai, va incidir en la necessitat de garantir el dret al lleure educatiu, “per tot el que implica la participació en activitats de lleure per a infants i joves en l’àmbit social, personal, cognitiu…”. En aquest sentit, l’informe recull que “el 40,1% dels ajuntaments no ofereix ajuts per a la participació en activitats de lleure d’estiu” i el 52,2%, no ho fa amb entitats d’educació en el lleure.