Dissabte 24 d’octubre Fundesplai va organitzar la 2a jornada formativa d’inici de curs per a educadors/es d’escoles i esplais esplais…
Dissabte 24 d’octubre Fundesplai va organitzar la 2a jornada formativa d’inici de curs per a educadores i educadors d’escoles i esplais i equips d’altres projectes de Fundesplai on van participar més de 500 persones. La sessió, que va ser totalment on line, tenia com a objetiu presentar les novetats del 2n any de NuSOS, la proposta educativa per a la ciutadania global, i oferir recursos pedagògics i de gestió a monitores i monitors.
{youtube}2eziYfebLtw?showinfo=0&controls=0|560|315|0{/youtube}
La jornada va començar amb les intervencions de Marc Alcaraz i Susagna Escardíbul, de Fundesplai, que van detallar els aspectes nous de NuSOS per aquest curs que serviran per reforçar el treball sobre ciutadania global amb infants i joves.
Posteriorment, va tenir lloc la taula rodona “Interculturalitat i educació, reptes per construir una societat inclusiva i cohesionada”, amb la participació del professor Carlos Giménez, catedràtic d’antropologia social a la Universitat Autònoma de Madrid; Míriam Hatibi, escriptora, portaveu de la Fundació Ibn Battuta i membre activa de la comunitat musulmana, i Nadia Ghulam, educadora, comunicadora i activista per la Pau i que va comptar amb la moderació de José A. Ruiz, de Fundesplai.
Giménez va destacar que cal potenciar els vincles de la ciutadania global per sortir de la crisi que estem patint i, per fer-ho, cal resoldre quatre grans reptes: les migracions, les desigualtats socials, la pandèmia i el canvi climàtic. Hatibi, per la seva banda, va centrar les seves paraules en reivindicar un sistema educatiu realment intercultural com a forma de potenciar el sentiment de ciutadania global. Ghulam va cloure la taula rodona reclamant la importància d’educar en la pau i els drets humans als infants i la necessitat d’una major flexibilitat administrativa en el procés d’acollida de les persones migrants.
La segona part de la jornada van ser els tallers. Se’n van organitzar 9 sobre diferents aspectes: “Com s’aprenen els prejudicis racials i com podem educar per a combatre’ls?” a càrrec de Carme Diaby, “Què està passant als camps de refugiats a Lesbos?”, amb la col·laboració d’entitats que estan en terreny, “Com podem educar per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?” de la mà de Marina Piquet, “Mitjans de comunicació i Xarxes Socials. Un terreny per al masclisme?” conduït per Marc Alcaraz o Redissenyar els jocs en temps de COVID amb l’especialista Oriol Ripoll, entre d’altres.