El passat dijous 28 d’abril, es va celebrar la jornada en línia “Alimentació escolar sostenible: reptes globals, solucions locals”, que va reflexionar sobre com crear menús escolars més saludables i respectuosos amb el medi ambient a través d’experiències globals i locals. Recupera la conferència completa en aquest enllaç.

El passat dijous 28 d’abril, es va celebrar la jornada en línia “Alimentació escolar sostenible: reptes globals, solucions locals”, que va reflexionar sobre com crear menús escolars més saludables i respectuosos amb el medi ambient a través d’experiències globals i locals. Recupera la conferència completa en aquest enllaç.

Versió en anglès.

Com podem crear un sistema alimentari més sostenible a través dels menjadors escolars?, quines pràctiques s’estan duent arreu del món i a Catalunya per afrontar aquest repte? Aquestes van ser algunes de les preguntes que es van plantejar a la jornada en línia “Alimentació escolar sostenible: reptes globals, solucions locals”, emmarcada dins del projecte europeu Parem Taula pel Clima.

La primera part de la vetllada, vehiculada pel director d’innovació i continguts de Fundesplai, Carles Xifra, va comptar amb les ponències d’experts d’arreu del món. El director del Global Research Consortium For School Health and Nutrition, Donald Bundy, va contextualitzar la necessitat dels programes d’alimentació a les escoles i de la gran incidència que tenen en el desenvolupament d’infants i joves dels 2 als 20 anys.

Alimentacio escolar conferencia 2

Imatge: Col·loqui moderat pel director d’innovació i continguts a Fundesplai, Carles Xifra, amb els experts internacionals Donald Bundy, Geraldine Gibert i Cecilia Rocha.

La representant de l’organització Forum For The Future, Geraldine Gibert, va destacar la importància de repensar el model d’alimentació actual, ja que és un dels responsables de bona part de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle: “no podem combatre el canvi climàtic sense canviar el nostre model agrícola”. A través de la seva experiència treballant als Estats Units amb Forum For The Future, va exposar algunes de les pràctiques dutes a terme als programes d’alimentació escolar, que demanaven reduir la ingesta de productes d’origen animal i la incorporació de més proteïna vegetal.

L’encarregada de tancar el bloc d’intervencions internacionals va ser Cecilia Rocha, membre del Panell Internacional d’Experts en Sistemes Alimentaris Sostenibles. Rocha va explicar com és l’actual programa nacional d’alimentació escolar a Brasil, creat l’any 1955 i que, actualment, ofereix àpats a més de 42 milions d’estudiants d’escoles públiques. A més, també va subratllar la gran importància de crear menús basats en productes locals per contribuir en la reducció dels impactes mediambientals dels àpats escolars, i també en la necessitat d’institucionalitzar l’alimentació i considerar-la un bé públic

Perspectives-locals-taula-rodona

Imatge: la taula rodona «Perspectives locals pels reptes globals» va comptar amb la participació de Gemma Salvador d’ASPCAT; i Lidón Martrat, coordinadora operativa de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

La segona part de l’acte va comptar amb la taula rodona “Perspectives locals pels reptes globals”, moderada per la pedagoga de Fundesplai Susagna Escardíbul, i encapçalada per Gemma Salavador, representant de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i Lidón Martrat, coordinadora operativa de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. L’objectiu de la taula va ser exposar els plantejaments i les experiències que s’impulsen des de Catalunya per acompanyar a la comunitat de menjadors escolars en la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles. 

Algunes de les pràctiques que es van posar de manifest van ser l’augment de la presència de productes frescos i locals als menjadors catalans i el foment de la proteïna vegetal envers el consum de carn vermella. Les conclusions principals que es van extreure van ser la necessitat d’un canvi de relat que apoderi als infants en les seves eleccions alimentàries, a través d’un treball conjunt amb les famílies, el món educatiu, els professionals de la restauració i les institucions

Sobre el projecte Parem Taula pel Clima

El projecte europeu “Parem Taula pel Clima” està conformat per un cicle de conferències que conviden al públic assistent a aprendre i reflexionar sobre els nostres sistemes alimentaris actuals, i també a participar i a actuar per a la seva necessària transformació.

Les ONG associades al projecte són Fundesplai, Umanotera (Eslovènia) i Fifty-Fifty (Grècia).

Activitat pertanyent al projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”.

Aquest projecte rep suport de la Iniciativa Climàtica Europea (EUKI) del Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica del Govern d’Alemanya. 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai