El passat dimarts 31 de gener, el projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima” va finalitzar el seu cicle de conferències amb una xerrada sobre proteïnes alternatives al consum de carn. Pots recuperar la xerrada en aquest enllaç.

El passat dimarts 31 de gener, el projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima” va finalitzar el seu cicle de conferències amb una xerrada sobre proteïnes alternatives al consum de carn. Pots recuperar la xerrada en aquest enllaç.

La jornada va presentar quatre exemples de fonts de proteïna alternativa al consum de carn, i també la seva viabilitat en el mercat i els beneficis que pot suposar el seu consum en la dieta del futur.

L’investigador del programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentària de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), Albert Ribas-Agustí, va centrar la seva intervenció en l’exposició de tres tipus de fonts de proteïna: la “plant-based”, originada a partir de cereals o plantes, la d’algues i microalgues, i la microbiana, sorgida a partir de la fermentació de fongs, llevats i bacteris.

Ribas-Agustí va presentar diversos exemples de productes derivats d’aquestes proteïnes, com ara les carns i llets vegetals, el tempeh o les barretes energètiques. A més, també va presentar nous aliments que s’estan desenvolupant en projectes de recerca liderats per l’IRTA, com ara les cremes de verdures combinades amb microalgues, que han resultat ser un producte ric en proteïna i amb més d’un 20% de valor calòric.

YT Noticia EUKI

La segona part de la jornada va comptar amb la tecnòloga d’aliments, dietista i professora a la Universitat Oberta de Catalunya Marta Ros Baró, que va abordar l’escenari dels insectes comestibles com a font de proteïna alternativa. Baró va destacar els beneficis nutricionals dels insectes, que podrien arribar a incloure’s en la piràmide dels aliments en el mateix nivell que els llegums.

La tecnòloga d’aliments va reflexionar, també, sobre el tabú alimentari que suposa el consum d’insectes en diverses societats, i els diversos obstacles socials i culturals per a la seva acceptació. No obstant això, Marta Baró va exposar diverses claus per a la seva entrada en l’alimentació occidental, com ara introduint-lo com a farina o formulant-lo en aliments pròxims a la gastronomia local.

Marta Ros, a més, va citar dades del Banc Mundial, que alerta que la població humana augmentarà en 9 mil milions l’any 2050 i que aquest fet comportarà haver de produir un 50% més d’aliments. El consum d’insectes, per tant, podria ser una solució per abordar l’escassetat d’aliments.

El projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima” s’acomiada

L’activitat, emmarcada en el cicle de conferències Els futurs de l’alimentació sostenible, ha tancat el conjunt de xerrades del projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”.

El programa, impulsat de forma conjunta per Fundesplai i les associacions Umanotera, d’Eslovènia, i Fifty-Fifty, de Grècia, ha treballat per encoratjar a la població (especialment a joves i a adults), a prendre decisions alimentàries més informades i responsables, oferint activitats gamificades i participatives.

Activitat pertanyent al projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”.

Aquest projecte rep suport de la Iniciativa Climàtica Europea (EUKI) del Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica del Govern d’Alemanya. 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai