La societat civil juga un paper cabdal en la transformació de sistemes alimentaris cap a models més sostenibles. Escurçar els circuits entre producció i consum, potenciar els productes de proximitat i de temporada o promoure l’agricultura ecològica són alguns exemples de com s’estan impulsant aquests canvis. Aquests van ser els eixos principals de la conferència “El paper de la societat civil en la confecció de sistemes alimentaris sostenibles”. El ponent principal va ser Peter Schmidt, president de la secció d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT) del Comitè Econòmic i Social Europeu. Recupera la conferència en aquest enllaç.

La societat civil juga un paper cabdal en la transformació de sistemes alimentaris cap a models més sostenibles. Escurçar els circuits entre producció i consum, potenciar els productes de proximitat i de temporada o promoure l’agricultura ecològica són alguns exemples de com s’estan impulsant aquests canvis. Aquests van ser els eixos principals de la conferència “El paper de la societat civil en la confecció de sistemes alimentaris sostenibles”. El ponent principal va ser Peter Schmidt, president de la secció d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT) del Comitè Econòmic i Social Europeu. Recupera la conferència en aquest enllaç.

Conferencia web

Durant la sessió, Schmidt va destacar iniciatives de la societat que enforteixen els vincles entre persones productores i consumidores i potencien l’economia local com una de les vies que poden contribuir a què els sistemes alimentaris siguin més sostenibles. A banda de Peter Schmidt, van intervenir Ramon Roca, president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS); Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai; i Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda  Rural de la Generalitat. 

En aquestes intervencions inicials, Roca va posar de relleu la necessitat d’avançar en la redacció del Pacte Nacional de la Política Alimentària que marqui uns objectius estratègics del futur sistema alimentari; Rodríguez va explicar com des de Fundesplai s’impulsa el canvi cap a models d’alimentació més saludables i sostenibles en diferents espais educatius (escoles, esplais, cases de colònies, etc.); finalment, Jordà va destacar: “treballem incansablement perquè el sistema agroalimentari català sigui sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular”. 

A la conferència també es van presentar diferents exemples d’iniciatives que tenen la sostenibilitat alimentària com a eix central: el Consell Català de l’Alimentació, la Carta alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, l’Estratègia de garantia del dret a l’alimentació de Manresa, la iniciativa Territori de Vincles de la vall del Corb, i el Consell Alimentari del municipi d’Ede, als Països Baixos. Aquestes entitats van compartir les seves experiències pel que fa a la participació ciutadana. Les persones assistents van mostrar molt interès en aquests testimonis i van fer moltes preguntes i aportacions. 

La conferència va ser co-organitzada pel CADS i Fundesplai, amb el suport de la Iniciativa Europea pel Clima (EUKI) del Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica del Govern d’Alemanya. 

Activitat pertanyent al projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”.

Aquest projecte rep suport de la Iniciativa Climàtica Europea (EUKI) del Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica del Govern d’Alemanya. 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai