L’activista colombià de 12 anys va participar en una conferència a Fundesplai.

L’activista colombià de 12 anys va participar en una conferència coorganitzada per Fundesplai i Plant for the Planet.

DSC 1952

Francisco Javier Vera Manzanares és un noi que amb 12 anys ja s’ha convertit en un referent mundial en la lluita contra el canvi climàtic. Dimecres 29 de juny va oferir una conferència a la seu de Fundesplai (El Prat de Llobregat) titulada El futur és aquí, coorganitzada per Fundesplai i Plant for the Planet, entitat que lluita contra el canvi climàtic. El jove activista també va participar en una trobada de joves pel clima. La seva intervenció va començar destacant la importància de pensar en la Terra en la seva globalitat: «El planeta no té fronteres i tot el que fem per ell té conseqüències».

Vera Manzanares va fundar amb 9 anys el moviment Guardianes por la vida, un grup que aplega 500 infants i joves que promouen la consciència ambiental al seu país natal. Actualment, Guardianes por la vida s’ha convertit en el capítol colombià de Fridays for Future, la iniciativa que lidera Greta Thunberg contra l’escalfament global. El jove activista va recordar que molt sovint els infants són apartats del debat públic sobre el canvi climàtic, que també els afecta com a ciutadans de present (no de futur): «Els nens ja tenim veu, no necessitem que ens la donin: necessitem que ens escoltin»

Les seves paraules van transmetre positivisme en un auditori on hi havia molts infants i joves: «Els infants podem crear organitzacions per combatre el canvi climàtic i esdevenir activistes. Tots podem influir molt en la societat a través de les nostres accions».

En la seva intervenció també va explicar que ell és un noi que combina els seus estudis —vol ser físic, historiador o geògraf—, aficions —es fan d’AuronPlay— i activitat esportiva amb el seu activisme. Al final de l’acte, l’activista per la pau Nadia Ghulam li va oferir com a obsequi el seu llibre Somiant la pau.

Un cop acabada la intervenció, va participar en un taller amb altres noies i nois organitzat per Plant for The Planet.

 Miniatura de YouTube 2

Assessor de les Nacions Unides i ambaixador de bona voluntat de la Unió Europea

El seu activisme, a més, l’ha portat a ser nomenat assessor infantil del Comitè dels Drets dels Infants de les Nacions Unides i ambaixador de bona voluntat de la Unió Europea a Colòmbia i va ser convidat al parlament del seu país el 2019, on va fer un discurs contra el fracking, el maltractament animal i l’ús dels plàstics.

Francisco Javier Vera Manzanares també és un ferm defensor de l’Acord d’Escazú, l’Acord Regional sobre l’Accés a la Informació, la Participació Pública i l’Accés a la Justícia a Assumptes Ambientals a Amèrica Llatina i el Carib. Entre altres coses, aquest acord busca protegir les persones defensores del medi ambient en aquesta regió del món.

A més, centra bona part dels seus esforços en la divulgació. Ha escrit el llibre Pregúntale a Francisco: ¿Qué es el cambio climático?, i els seus perfils a les xarxes socials sumen desenes de milers de seguidors a través dels quals transmet els seus missatges centrats en la divulgació sobre el canvi climàtic o el concepte d’«ecoesperança» enfront de l’«ecoansietat», així com el protagonisme que han de tenir infants i joves en els discursos ambientals.

Una conferència que s’emmarca en el treball de Fundesplai per la sostenibilitat

La conferència de Vera Manzanares s’emmarca en el treball per l’educació ambiental que desenvolupa Fundesplai i que és un dels seus eixos centrals d’actuació. Concretament, l’acte pertany al cicle de conferències del projecte europeu EAT:LIFE, centrat en l’alimentació saludable i sostenible

En l’àmbit local, l’organització està desenvolupant la proposta educativa «Menjar canvia el món», centrada, també, en l’alimentació sostenible i saludable, i que arriba a més de 115.000 infants i joves d’escoles, esplais i altres espais educatius. 

En aquest sentit, també cal posar èmfasi en l’exposició de 1.500 m2 «MENJA, ACTUA, IMPACTA» que Fundesplai va inaugurar el novembre de 2021 a la seva seu del Prat de Llobregat i que proposa una reflexió sobre l’alimentació sostenible i saludable a partir de 5 eixos: malbaratament alimentari, sobreenvasat de plàstics, agricultura ecològica i de proximitat, increment de la proteïna vegetal i disminució dels ultraprocessats.

El projecte EAT:LIFE ha rebut fons del programa LIFE de la Unió Europea. Els continguts d’aquesta conferència són responsabilitat exclusiva de Fundesplai i no reflecteixen necessàriament l’opinió de la Unió Europea. 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai