Prop de 70 joves de cinc esplais de la Federació Catalana de l’Esplai han participat en “Educlips”.
La creació de produccions audiovisuals de temàtica social és, des de fa uns anys, una iniciativa educativa molt significativa en l’àmbit del lleure i que impulsem des de la Federació Catalana de l’Esplai sota el nom d’Educlips. El projecte s’ha dut a terme durant el primer trimestre del curs 2020-2021 gràcies a la implicació i la col·laboració del grup d’animació infantil Xiula i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.
A continuació podeu veure els cinc vídeoclips!
Han participat prop d’una setantena de joves d’entre 10 i 17 anys d’edat del Club d’Esplai Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet (L’Hospitalet – Esplugues de Llobregat), Club d’Esplai El Tricicle (Sant Joan Despí) i l’Associació de Lleure Xino-Xano i l’Esplai La Tortuga (Barcelona).
L’experiència ha permès als i a les participants reflexionar i apropar-se a diverses realitats alhora que els ha proporcionat tot tipus d’aprenentatges competencials i habilitats relacionades amb el món de les arts cinematogràfiques.
En el projecte Educlips, a més, es fa èmfasi no només a la creació audiovisual, sinó també a la creació musical. Els i les joves han creat i escrit la lletra dels vídeoclips. Cal destacar també el foment del català a partir de l’ús del llenguatge musical i les tecnologies digitals entre els i les joves.
Sensibilització, música, vídeo i difusió
La creació de vídeoclips es realitza en quatre fases: la sensibilització de joves entorn el fenomen de les migracions, el refugi i les injustícies vetllant per la ciutadania global a partir del vincle emocional; la gravació de la cançó i del vídeoclip amb el suport del grup d’animació Xiula; i la difusió del mateix projecte.
En totes aquestes fases, es vetlla per què els propis grups de joves siguin els protagonistes de tot el procés apoderant-los com agents de canvi de la societat, desenvolupant el seu esperit crític envers les injustícies i el sentiment de pertinença a l’entitat, al barri i al municipi. Les creacions tenen un factor molt personal, i s’hi expressen situacions de vida del mateix jovent, neguits, pors, alegries, sinèrgies i ganes de promoure el canvi social.
Xiula és un grup d’animació infantil, els integrants del qual han estat vinculats des de ben menuts al lleure educatiu i a la música. A més de les seves cançons, i gràcies a la formació en l’àmbit educatiu i social que tenen, desenvolupen tallers per a escoles i entitats de lleure, aprofundint en la reflexió i l’esperit crític d’infants i joves entorn les necessitats i conflictes de les persones de la nostra societat.
Aquesta inciativa ha tingut un important ressó als mitjans de comunicació:
Vídeo TN TV3 | Vídeo InfoK |