A la jornada de Plataforma Red Conecta i Fundesplai que va tenir lloc a Centre Esplai.

Dijous 26 de maig, la Plataforma Red Conecta i Fundesplai van acollir el Foro de Drets Digitals, un esdeveniment que va reunir prop de 300 dinamitzadores i dinamitzadors de centres d’inclusió digital del Tercer Sector, representants polítics i de sector empresarial per reflexionar i compartir propostes que contribueixin a garantir els drets digitals de la ciutadania. La principal conclusió del Foro és que la digitalització, accelerada per la pandèmia, ha de ser un espai que garanteixi la igualtat de drets i transformació social i eviti els creixents riscos d’exclusió que suposa la manca de competències digitals i de connectivitat de part de la ciutadania.

ForoDrets Digitals Web

Segons l’Informe España Digital 2025 (2022), gairebé la meitat de la ciutadania espanyola no presenta competències digitals bàsiques. En un entorn en què el 90% dels llocs de treball requereixen competències digitals bàsiques, a Espanya el 36% de les persones empleades no tenen aquestes competències, i un 8% dels espanyols no ha utilitzat mai internet. Segons l’informe Ospi sobre Bretxa de Gènere (2022), es calcula que les dones es troben a tres punts percentuals per sota del percentatge dels homes pel que fa al coneixement en habilitats digitals. Només un 1,4% dels especialistes en TIC són dones.

Al Foro van participar les principals xarxes que aborden la transformació digital i treballen en la superació de les bretxes digitals en àmbit estatal i europeu: Plataforma Red Conecta, Fundación Esplai i associació Somos Digital d’àmbit estatal i ALL DIGITAL d’àmbit europeu.

La jornada va començar amb una benvinguda institucional on Josep Gassó, president de Fundesplai, que va destacar: “Centre Esplai, la nostra seu al Prat de Llobregat, esdevé un espai per a totes les persones compromeses en canviar el món i aquests dies això s’està fent combatent la bretxa digital”. Posteriorment, va intervenir Enrique Arnanz, president del patronat de Fundación Esplai, que va posar de relleu que la lluita pels drets digitals és un tema ètic i democràtic: “Avui no tenir accés a dispositius tecnològics és un problema de dignitat pública, perquè les noves tecnologies són clau en el nostre hàbitat. Són uns drets imprescindibles avui dia per ser ciutadans”.

Altheo Valentini, president d’ALL DIGITAL, va destacar el context actual: “Estem vivint un moment únic, perquè som l’única generació que té l’oportunitat de liderar la transformació digital d’una manera que pot impactar de manera beneficiosa en la societat”. Antonio Ibáñez, president de Somos Digital, va voler donar rellevància a la tasca dels centres de competències digitals “fonamentals per aconseguir una ciutadania cada cop més digital i busquen la defensa dels drets digitals treballant directament en les necessitats de la ciutadania”.

Ángela Caballero, presidenta de Plataforma Red Conecta, va dedicar les seves paraules al treball en xarxa entre els diferents agents que fan possible l’aplicació dels drets digitals: “Treballem perquè la digitalització no sigui un procés més d’exclusió per a part de la ciutadania”. També va defensar la necessitat de guanyar espais i fer incidència, sobretot en l’àmbit polític.

Poc després, Genís Roca, expert en Internet, cultura i transformació digital, va impartir una conferència sobre els drets digitals on va traçar una línia temporal de la transformació que està experimentant la societat cap a una societat digital. “És un procés que va començar als anys 80 i que encara s’està desenvolupant, segurament la nostra generació no el veurà conclòs. S’inicia amb la informàtica centralitzada, els primers estàndards de telefonia, l’aparició dels programes que milloraven processos; passa pels PCs, l’aparició d’Internet, les xarxes mòbils (3G, 4G i 5G) i els smartphones fins al moment actual de la Intel·ligència artificial, el Big Data, l’Internet de les coses, etc. on les dades tenen un paper central”. Roca va explicar: “ara estem en un moment en què s’està fent servir les dades massivament personalitzades en temps real i hem de ser molt forts en la lluita pels drets digitals de les persones, ja que aquesta nova situació afecta a les regles del joc i la identitat de les persones”. 

Tallers sobre igualtat de gènere, sostenibilitat, infància… en l’àmbit digital

ForoDrets Digitals Web2

Després de la sessió inaugural, els prop de 300 assistents es van repartir en 12 tallers simultanis per debatre i generar propostes al voltant d’Igualtat i no discriminació: Gènere; Protecció de la infància i la joventut; Bretxes d’accés: Ruralitats; Impacte mediambiental i sostenibilitat; Ocupabilitat; Digital education for social inclusion (en anglès); Igualtat i no discriminació: Persones migrants; Accessibilitat universal: persones amb discapacitat; Governança d’Internet i participació ciutadana; Digital skills for employability (en anglès); Intel·ligència Artificial.

A la darrera part del matí, es va celebrar una fira d’entitats (Marketplace) on es van presentar projectes i iniciatives de les diferents entitats participants.

L’acte de la tarda va comptar amb la participació d’Anna Romeu, vicepresidenta de Fundesplai, que va posar d’exemple aquest foro com una aliança estratègica per la defensa dels drets de les persones vulnerables en l’àmbit digital; de David Vicioso, tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que va indicar que el principal repte de la digitalització és ampliar drets i no reduir-los, i David Ferrer i Canosa, secretari general de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, que va ressaltar que l’administració pública treballa per reduir les bretxes social, econòmica i de connectivitat que conformen la bretxa digital; Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, va finalitzar la presentació de la tarda afirmant que cal traslladar a l’entorn digital tots els drets per tal de tenir una digitalització justa i inclusiva.

Presentació de llibre “Reimaginant el present per reduir les bretxes digitals”

El Foro també va incloure la presentació del llibre “Reimaginant el present per reduir les bretxes digitals” en forma de taula rodona amb expertes en transformació digital a càrrec de Clara Centeno, investigadora al Centre Comú d’Investigació de la Comissió Europea; Cristina Colom, directora de Digital Future Society al Mobile World Capital Barcelona; Núria Salán, presidenta de Catalan Society and Technology; i Núria Valls, directora general de Fundación Esplai i directora de la Plataforma Red Conecta. Centeno va fer una anàlisi de la situació digital del mercat laboral que destaca que mentre que el 82% dels llocs de treball requereixen competències digitals, hi ha un 32% de la població activa que no té aquestes competències i ha destacat que les noves tendències (intel·ligència artificial, big data…) encara poden general més exclusió digital; Colom va defensar la necessitat de fomentar i protegir els drets de les persones que no tenen connectivitat; en aquesta línia, Valls va abundar: “la tecnologia ha de ser un espai d’igualtat i no d’exclusió i ha de ser un espai de transformació social”; finalment, Salán, va centrar la seva intervenció en la necessitat de fomentar models femenins en el món de la tecnologia: “cal introduir en els continguts de l’escola la tecnologia amb passió i referències de dones properes” per tal de contribuir a la promoció de les vocacions científiques entre les nenes.

A les 18.15 va tenir lloc la conferència “La importància de les aliances estratègiques pels Drets Digitals”, a càrrec de Carlos Grau, conseller delegat del Mobile World Capital Barcelona Foundation i patró de Fundesplai. Posteriorment es va celebrar la darrera taula rodona amb moderada per Chus Lago, amb Joana Barbany, directora general de SocietatDigital de la Generalitat de Catalunya; Gerardo Franco, director de Microsoft Philantropies en Europa Occidental; Alejandra Solla, directora executiva de La Liga Iberoamericana de las Organizaciones de la Sociedad Civil, i Altheo Valentini, president d’ALL DIGITAL.

El Foro de Drets Digitals té la finalitat d’assumir reptes i responsabilitats comunes entre entitats del Tercer Sector, representants polítics i el sector empresarial per superar les bretxes digitals i reivindicar l’accés i ús de la tecnologia com un dret per a la ciutadania del segle XXI .

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai