El 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una jornada per visibilitzar la situació que viuen milions de persones i reivindicar els drets humans.
“Em dic Nadia Ghulam, vaig néixer a l’Afganistan i fa 14 anys que visc a Catalunya. Com moltes altres persones vaig haver de marxar del meu país fugint dels estralls de la guerra. Soc refugiada.
Formo part dels prop de 30 milions de persones refugiades que es comptabilitzen al món, més de la meitat dels quals són noies i nois menors de 18 anys. Tampoc no em vull oblidar dels milions d’apàtrides, als quals se’ls ha negat la nacionalitat i l’accés a drets bàsics com l’educació, l’atenció de la salut, l’ocupació i la llibertat de circulació. Cada dia rebem més etiquetes per identificar-nos: refugiat, sol·licitants d’asil, desplaçats interns, externs, apàtrides, repatriats… Diferents noms menys un: ésser humà.
Tant de bo no fos necessari commemorar el dia de les persones refugiades… Quina mena de món és aquest on es vulneren una vegada rere l’altra els drets de les persones? El tancament de les fronteres i l’aixecament de murs, tant físics com mentals, a quin lloc ens porten? Aquest és el món que desitgem? Sens dubte NO. Aquest no és el món dels nostres somnis.
Hem de posar fre a l’expansió dels discursos xenòfobs i racistes perquè són l’avantsala d’un odi irreversible. Construïm ponts perquè el món sigui un lloc més acollidor i on tothom pugui viure amb dignitat. Posem-nos per un instant a la pell de tantes i tantes persones migrants i refugiades que porten molt de dolor a les seves motxilles: el dolor de no poder tornar a les seves llars i amb les seves famílies; el dolor per tot el que els han pres, l’angoixa de la violència, els abusos i la mort al seu voltant.
Prou de murs i d’aïllaments! Comencem per desfer els murs que aixequem entre el nosaltres i els altres i fem servir l’educació com a eina de transformació. Reconeixem el vincle universal que ens uneix com a espècie humana i contagiem-nos de justícia global, amor i pau.”
Recursos educatius per al Dia Mundial de les Persones Refugiades
Altres recursos:
- Cicle de xerrades Ajuntament del Prat de Llobregat i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.
- Recurs Refugi en curt. Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre l’Associació Mitjans. Xarxa d’Educadors i Comunicadors, SODEPAU (Solidaritat, Desenvolupament i Pau) i Edualter (Educació Alternativa). El projecte compta amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
- “La maleta refugi” sobre el dret d’asil i les persones refugiades de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.