Tenim convidats, què sopem?

  • de 14 a 99 anys
  • Dinàmica de grup i Recepta
  • Consum responsable, Habilitats per a la vida, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aquesta activitat tracta de la presa de decisions pel que fa a la gestió d’un pressupost, i es centra en el consum de l’alimentació. Quins passos cal seguir abans de preparar un sopar ben planificat?

Objectius

  • Prendre consciència del preu que tenen les coses per tal de saber gestionar un menú en funció del pressupost disponible.
  • Planificar com gastem i com estalviem.
  • Aprendre associar l’estalvi amb l’assoliment dels productes que volen adquirir.
  • Fer una reflexió sobre els nostres estils de consum.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

A l’hora de planificar un sopar amb la colla cal prendre decisions com: què cuinarem, de quan pressupost disposem, tenir en compte la diversitat de gustos, que siguin productes de qualitat, que sigui saludable…

Aquesta activitat tracta de la presa de decisions pel que fa a la gestió d’un pressupost, i se centra en el consum de l’alimentació.

ACTIVITATS

El grup de joves ha d’organitzar un sopar pel seu grup d’amistats, volen fer-ho d’allò més bé perquè els convidats marxin encantats. Però per preparar el sopar han de tenir presents certs aspectes primordials, el pressupost del qual disposen, els gustos dels convidats, la qualitat dels productes…

Els hi proposem fer un petit concurs, tipus “Màster Xef”. Hauran de fer grups, cadascun d’aquests grups disposarà d’uns diners que podran gastar per elaborar el sopar. Han de preparar tres plats 1r plat, 2n plat i les postres. Cada grup tindrà un pressupost, un cop sàpiguen dels diners que disposen han d’elaborar un petit pressupost per controlar el que gasten i el que poden estalviar en funció de les compres que facin.

Un cop fet el pressupost han de disposar-se a fer la compra en funció del pressupost que han fet. La compra serà simbòlica, el que sí que hem d’intentar és que el procés sigui el més real possible.

El jurat valorarà certs aspectes a l’hora de triar el millor sopar:

– Qualitat- preu dels productes.

– El pressupost que han fet.

– Que sigui un menú saludable (slow food vs fast food).

– Que n’hi hagi mínim un producte de la terra (per tant hauran de fixar-se en l’etiquetatge).

– Que hagin utilitzat algun producte de comerç just. Resultat final (gust, presentació…)

Fem els grups

Abans de començar a jugar heu de caracteritzar una família, heu de simular una unitat familiar. Podeu triar entre un seguit de personatges que poden representar el pare, la mare, els oncles, els tutors, els fills… I es poden fer tantes combinacions com famílies hi hagi.

Pressupost

Un cop conformades les unitats familiars han de triar un moneder. L’elecció d’un dels tres moneders simbolitza la diversitat de nivells econòmics entre les famílies. En aquest cas és l’atzar qui decideix quin és el pressupost de partida.

En funció dels diners que us trobeu al moneder heu de fer un pressupost per la preparació del sopar, tenint en compte que heu de preparar tres plats i les consignes que el jurat valorarà: qualitat- preu dels productes, pressupost de partida i el que realment han gastat, menú saludable, productes de la terra, productes de comerç just, preparació i gust dels plats elaborats…

Aprofitant aquests criteris del jurat es poden treballar amb els i les joves aspectes com l’etiquetatge, la publicitat, fast food, comerç just. Utilitzeu un full de despeses que us sigui útil.

El sobre imprevist

Durant la realització del pressupost els grups rebran el sobre imprevist. Els diners dels quals disposaven poden variar si s’espatlla el cotxe, si volen comprar-se una samarreta de marca… Cada sobre contindrà un imprevist que canviarà el pressupost que estaven elaborant, i per tant hauran d’adaptar-se als canvis.

Procés de compra

Un cop acabat el pressupost és hora d’anar a fer la compra. Cada equip amb el seu pressupost han d’anar a un supermercat, mercat, petit comerç… Si ho trobeu adient podeu enviar a cada grup a un comerç diferent perquè també pot ser un aspecte de reflexió, com varien els preus d’un lloc a l’altre, la qualitat dels productes, marques…

Per fer el procés de compra, hauria de ser el més real possible, o bé fer fotos dels productes o utilitzant alguna aplicació dels mòbils per fer la compra.

Un cop allà es poden adonar que els preus no són els que havien pressupostat, que es compren productes que no són realment necessaris, l’etiquetatge, la influència de la publicitat, les tècniques de màrqueting que utilitzen les grans superfícies… Un cop més hauran de fer front aquests canvis. Tots aquests aspectes cal recollir-los a la valoració de l’activitat.

Resultat final

Quan finalitzin la compra han de crear el seu menú pel sopar i preparar-ho pel jurat (fent un collage, un muntatge de fotos…). El jurat deliberarà quin és el millor menú tenint en compte els ítems inicials que havia transmès al grup.

EIX ARTÍSTIC: CONCURS GASTRONÒMIC

Per tancar l’activitat farem un petit concurs de cuina, simulant el menú que prepararan pel sopar amb els seus amics i amigues. Cada grup haurà de preparar un plat i només tindran uns ingredients concrets i una quantitat de diners… i a partir d’això, hauran d’utilitzar la seva creativitat per elaborar el plat més suculent, el millor presentat i el més barat. Tot això en un període de temps concret.

A tall d’exemple: 1 equip disposa: 1 iogurt, fruita, galetes i 2 € i han de cuinar unes postres en 15 minuts.

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Paper del pressupost en l’activitat, la gestió dels diners. Saber administrar els diners adaptant-se a la seva economia personal. Bon ús dels diners tenint menys pressupost.

– La necessitat de comprar i gastar. Efecte que té el que consumeixes la teva economia personal, en la teva família, amistats… Reflexionar entorn la manera que tenen de consumir.

– Hàbits alimentaris, com millorar-los, així com tenir més criteris a l’hora d’escollir un producte.

– La influència de la publicitat. Distingir els missatges de la publicitat diferenciant les necessitats reals de les creades per aquesta mateixa. Publicitat enganyosa.

– L’etiquetatge, aspectes que cal que tingui una etiqueta, origen dels aliments…

Fitxa tècnica

Edat de 14 a 99 anys
Temàtica Consum responsable, Habilitats per a la vida, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup i Recepta
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai