Solidaritza't amb el teu barri

  • de 12 a 16 anys
  • Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Habilitats per a la vida, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Aquesta proposta es centra a realitzar alguna activitat amb la qual es puguin obtenir beneficis per alguna entitat del barri que ho necessiti. Conèixer, vincular els diferents agents, participar, tot suma.

Objectius

  • Conèixer les diferents associacions de caire social que hi ha al nostre barri, així com la feina que desenvolupen.
  • Aprendre a organitzar-se en grup i a treballar en xarxa amb altres entitats del barri.
  • Fomentar l’esperit crític dels joves vers injustícies que es donen en el nostre entorn.
  • Crear vincles de cooperació al seu propi territori en funció dels interessos del propi grup.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Vivim en un món on cada vegada més el consumisme i el materialisme estan a l’ordre del dia. Els joves conviuen amb aquests valors diàriament. Estan massa acostumats a què els altres facin coses per ells poder consumir, però poques vegades ens plantegem dur a terme accions on no siguin ells els beneficiaris directes. És a dir, no acostumen a fer coses pel benefici dels altres.

Els esplais treballem la solidaritat amb els infants des de ben petits, però a vegades calen accions que posin en pràctica tota aquesta feina. Els joves han d’aprendre a fer coses per als altres, han de ser crítics amb el seu entorn i han de fer coses per canviar allò que no els agrada. Han de veure el valor de contribuir a fer petits canvis, així com la satisfacció que comporta fer alguna cosa en benefici dels altres.

ACTIVITATS

Aquesta activitat que plantegem està inspirada en el projecte de Kilómetros de Solidaridad que Save the Children porta a terme des de fa anys a diferents països i en benefici de diferents causes.

Activitat 1: El primer que necessitem per portar a terme aquesta activitat és saber a quina organització, projecte social volem destinar els beneficis de la nostra cursa. Proposem als joves que facin una investigació per veure quines són aquestes entitats, la tasca i els projectes que desenvolupen, amb quin col·lectiu treballen, etc. Un cop fet aquesta anàlisi, portem les propostes i posem-les en comú davant del grup, expliquem quina informació tenim d’aquella entitat.

Amb totes les entitats que hagin exposat, hauríem de triar quina volem que sigui la destinatària del nostre projecte. El grup ha d’arribar a un consens, tothom ha d’estar d’acord amb la tria que es faci.

Activitat 2: Aquesta etapa de l’activitat ha d’estar destinada a conèixer més a fons l’entitat o projecte que hem triat. Estaria bé que organitzéssim una visita amb el grup de joves, durant la qual els joves expliquin quin és el seu projecte i la finalitat d’aquest, coneguin l’organització o entitat. En definitiva, que puguin tenir un coneixement més ampli del projecte triat i d’aquesta manera aconseguirem una major motivació per part del grup.

Activitat 3: Organitzem una cursa al nostre barri. L’objectiu d’aquesta no és arribar el primer, sinó recaptar fons per al projecte que haguem triat. A banda dels joves del nostre esplai, aquesta cursa hauria d’anar adreçada als instituts i/o escoles del barri, sent sempre els joves qui portin el lideratge de l’activitat.

Per donar a conèixer el projecte, proposem que els propis joves el portin a les escoles i/o instituts, pot resultar un aspecte motivador per als possibles participants, explicant a quin projecte aniran destinats els beneficis de la cursa. La cursa es podria organitzar a la pròpia escola en el cas de primària i a la via pública en el cas dels instituts (tinguem en compte doncs els permisos que s’han de demanar a l’administració). Aquesta activitat es podria dur a terme en el marc de les festes del barri, una cursa solidària popular.

Els participants han de buscar un patrocinador entre les seves famílies, coneguts o bé els comerços del propi barri. Aquests patrocinadors s’han de comprometre a donar una quantitat econòmica petita per cada kilòmetre que el participant recorri. Així els joves poden fer arribar el seu projecte a un entorn més ampli.

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Habilitats per a la vida, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
Tipus Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai