Quin tipus de bròquil és?

  • de 3 a 12 anys
  • Joc
  • Alimentació, Consum responsable, i Salut
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Hi ha molts tipus diferents de bròquil, i a simple vista poden ser fàcils d’identificar. Però, i si ho fas amb els ulls tancats? Prova d’endevinar de quin tipus de bròquil es tracta.

Objectius

  • Experimentar amb el bròquil
  • Identificar els diferents tipus de bròquil
  • Desenvolupar el sentit del tacte i l’olfacte
  • Promoure l’alimentació sostenible i saludable

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

L’ACTIVITAT

Durant els mesos d’hivern, el bròquil és una de les millors hortalisses de temporada que es poden consumir. Hi ha molts tipus diferents de bròquil, i a simple vista poden ser fàcils d’identificar.

L’origen exacte del bròquil no està clar, però hi ha constància que durant els imperis egipci, grec i romà ja es conreava, així que fa milers d’anys que el bròquil corre per les nostres terres. Al territori català destaquen la producció a les zones del Maresme, el Baix Llobregat, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp.

Però sabies que hi ha molts tipus de bròquil? Els coneixes tots?

Cicle infantil o comunitat d’aprenentatge de petits

En primer lloc, proposem fer una presentació de l’hortalissa, explicant-ne les propietats i els beneficis així com idees de com poder-la menjar.

Una vegada els infants s’hagin familiaritzat amb les diferents varietats de bròquil, és el moment de veure si són capaços d’identificar-les amb els ulls tapats.

Aquesta activitat es pot fer per parelles, per grups o en gran grup, depenent del que es necessiti en cada situació. Els diferents tipus de bròquil que es poden treballar a l’activitat són:

Varietats de bròquil:

– Bròquil blanc o coliflor
Bròquil
Bròquil Romanesco
Bròcoli
Bimi
Bròquil xinès

Un dels infants s’haurà de tapar els ulls, i un altre li posarà un tros d’una varietat de bròquil al davant. L’infant amb els ulls tapats haurà d’aconseguir endevinar quina varietat és fent servir el tacte i l’olfacte. En el cas que l’infant no pugui endevinar-lo, se li podran proporcionar pistes per tal que pugui arribar a la solució, convertint-lo així en un joc cooperatiu. D’aquesta manera, els infants podran conèixer de primera mà les varietats i les característiques de cada una d’elles, endinsant-los en el món d’aquesta hortalissa.

Després, podríem coure’ls tots al vapor i fer un tastet de cada una de les varietats, associant el gust amb el tacte i l’olfacte.

Cicle inicial/mitjà o comunitat d’aprenentatge de mitjans

Pels infants del cicle inicial mitjà, després de la dinàmica de descobriment dels diferents tipus de bròquil, podem fer un joc de preguntes per equips, sobre aquells coneixements i diferències que recopilin dels bròquils.

A més, podem aprofundir en la recerca de diferents receptes sostenibles, així com treballar sobre la importància de consumir productes de proximitat i temporada.

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Menjar Canvia el Món, pel dret a l’alimentació saludable i sostenible.

També podràs trobar més informació a:

Edat de 3 a 12 anys
Temàtica Alimentació, Consum responsable, i Salut
Tipus Joc
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai - 7 i TRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai