Planifiquem el nostre hort!

  • de 3 a 99 anys
  • Aprenentatge i servei
  • Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Dissenyem l’hort i planifiquem les tasques a partir de la guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu. On el posarem? Qui fa cada cosa? Quines tasques cal fer? Què i com plantarem?

Objectius

  • Dissenyar l’hort i iniciar el projecte.
  • Conèixer les principals espècies de fruites i verdures que hi podem plantar.
  • Conèixer les eines necessàries per al manteniment.
  • Distribuir temporalment les tasques associades a l’hort.
  • Establir la comissió de l’hort, els equips de treball i la normativa de l’hort.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Concretem

En primer lloc, hem de definir l’espai on tindrem l’hort: tenim terra disponible? Un pati on podríem afegir terra bona? Un terrat? Una terrassa? Unes quantes jardineres? Un tros d’hort comunitari al barri? Volem fer un hort vertical?

Hem de pensar quin sistema farem servir en funció de les nostres possibilitats i necessitats. Aquest article pot servir d’inspiració: 5 maneres de fer un hort. També podeu consultar la guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu.

Haurem d’aconseguir les eines i el material per començar a posar-lo a punt.

 

Planifiquem

Després, haurem de planificar quines hortalisses i fruites hi podem plantar. Podem buscar informació de cada espècie per tal de tenir clar el moment adient de sembra i/o plantació i la posterior recol·lecció. La guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu pot ser molt útil per a la planificació.

També haurem de planificar el tipus de reg més adient per al nostre hort. En general, per evitar el malbaratament d’aigua, el millor és el reg gota a gota o amb mànegues exhudants…. i si no amb regadora. Trobareu més informació sobre el reg a “La guia pràctica per fer un hort ecològic i educatiu.

Podem demanar ajuda a les famílies, … Potser hi haurà mares, pares, àvies o avis que tenen experiència en horticultura i ens poden assessorar.

 

El mural

Farem un mural que mantindrem al llarg de tot l’any on representarem una taula que inclogui cada fruita o verdura del nostre l’hort i el calendari amb les diferents tasques a realitzar: més informació sobre les tasques a «treballem a l’hort». Paral·lelament, investigarem les eines necessàries per a realitzar aquestes accions i les representarem també en el mural.

Podem anar afegint un recull fotogràfic de l’evolució de les fruites i verdures des de la sembra o plantació fins a la recol·lecció.

Aquesta activitat està molt relacionada amb «el calendari de les fruites i verdures de l’hort» 

Per a més informació sobre com dissenyar i mantenir un hort urbà podeu consultar:

 

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai