Mans netes

  • de 6 a 99 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència i Salut

Descripció

La higiene és molt important en el nostre dia a dia per prevenir infeccions i virus. Et proposem 2 experiments per veure clarament la importància de la higiène.

Objectius

  • Incentivar la higiene de mans
  • Observar els canvis químics
  • Incentivar la curiositat

Desenvolupament de l'activitat

Experiment 1

Amb aquest experimetn observarem què li passa a una llesca de pa quan la toquem amb les mans brutes o les mans netes.

Material:

– 1 llesca de pa gran
– Guants
– 1 plat
– 2 bosses de tancament hermètic

Desenvolupament:

1. Per començar demanarem als i les participants que es posin per parelles. Caldrà tallar la llesca de pa per la meitat de tal manera que cada participant en tingui un tros. Important, cal tallar-la amb els guants posats i amb un ganivet ben net (la neteja és clau per l’experiment).

2. Un/a dels participants, tocarà la llesca de pa amb les mans brutes pels dos costats, i l’altra persona ho farà amb les mans ben netes després d’haver-se-les rentat amb aigua i sabó.

3. Cada persona guardarà la seva llesca de pa dins una bossa hermètica, i hi posarà el nom fora per tal d’identificar-les correctament.

4. Ara deixarem les bosses en un espai que no se’ns facin malbé durant uns dies i observarem què va passant.

Si l’experiment s’ha fet correctament, es podrà veure com la llesca que ha sigut tocada amb les mans brutes, ha anat creant microorganismes agafant així altres colors i textures, mentre que l’altre s’hauria de mantenir en bon estat.

D’aquesta manera es pot explicar d’una manera molt visual la importància de la higiene de mans, sobretot abans de menjar i en general.

 

Experiment 2

Amb aquest experiment es podrà observar l’efecte del sabó, i explicar la importància d’aquest invent.

Material:

– 2 pots
– Aigua
– Oli
– Sabó líquid

Desenvolupament:

1. El primer pas és el d’agafar els dos pots i omplir-los d’aigua fins a la meitat.

2. A continuació, hi afegim 2 o 3 gotes d’oli.

3. Tot seguit, només en un dels pots hi afegim un dit de sabó líquid.

4. Ara toca remenar la barreja amb una cullera. En la mostra que hi ha l’aigua i l’oli es podrà veure que triguen menys a tornar a la seva forma inicial, mentre que la barreja amb aigua, sabó i oli veiem com el sabó forma espuma i és que el sabó interactua amb l’aire.

Amb això es podrà explicar per què el sabó neteja, i és que la seva estructura molecular permet amb l’aigua arrossegar la brutícia i greixos.

També pots aprofitar per explicar que el sabó és un invent, ja que tot i que fa molts anys que el trobem present en el nostre dia a dia, la importància que va tenir durant el S.XIX va ser excepcional, sobretot en el camp de la medicina quirúrgica.

Aquesta activitat forma part de la Guía didàctica #chicasInTech creada per Fundación Esplai.

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència i Salut
Tipus Experiment científic
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai