Les cançons de l'Alícia

  • de 3 a 8 anys
  • Aprenentatge i servei
  • Ciutadania compromesa i Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Proposem una proposta d’APS pensada pels més menuts, relacionada amb les cançons i l’aportació que en poden fer al barri.

Objectius

– Acostumar-se als rituals de tracte social: saludar, dir si us plau, no cridar…

– Acostumar-se a les normes bàsiques de seguretat vial.

– Reconèixer el seu entorn més proper i millorar l’orientació espacial i temporal.

– Desenvolupar la capacitat creativa i imaginativa

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Presentem un seguit d’activitats que va des de la creació d’un cançoner fins a un projecte d’Aps per tal de compartir aquest cançoner i la seva alegria amb la gent gran del barri.

1. CANÇONER DELS NENS I NENES DE 3 i 4 ANYS

En aquest grup la proposta no passa per un APS, sinó per un recull de cançons que ens serveixi per dinamitzar el grup i facilitar utilitzar les cançons com a eines en la nostra tasca educativa.

El cançoner per aquestes edats pot ser col·lectiu, de tot el grup. Proposem combinar un cançoner escrit, a través del qual podem treballar l’ inici a la lectura, la identificació de les lletres, i serveix perquè tots els monitors puguin cantar les cançons…, i per una altra banda, un “guant cançoner” que podrem portar a qualsevol lloc i que ens ajudarà a dinamitzar aquest temps de cançons.

El cançoner escrit

Ha de ser en un format que faciliti que tothom el pugui veure i una fàcil manipulació pels nens i nenes. Ha de tenir poca lletra i aquesta ha de ser “lletra de pal” ja que és amb la que estan aprenent a llegir. Ha de tenir dibuixos que ajudin a explicar de què parla; quins són els personatges o elements de la història …

Un bon format pot ser tamany cartolina. Cada full pot ser una cartolina i podem jugar amb el color d’aquestes.

El guant cançoner

És això, un guant de llana, del color que vulguem, que ens servirà de suport per veure quina és la cançó que cantarem. També ens ajudarà a fer silenci, captar l’ atenció del grup… El guant serà el suport sobre el qual enganxarem els dibuixos que faran referència a les cançons que tenim recollides en el nostre cançoner escrit. És important que els dibuixos identificatius que he utilitzat en el cançoner escrit, siguin els mateixos que els que utilitzem amb el guant. Aquest dibuixos que enganxem al guant han de tenir una mida prou gran per ser identificats pels nens i nenes. Han d’estar plastificats (amb aeronfix) i tant els dibuixos com el guant, han de portar un tros de bel-cor adhesiu al darrera, per enganxar entre ells.

El “guant cançoner” pot tenir nom, el podem decorar com nosaltres vulguem, cada dit un personatge, amb lletres, amb una boca….Perquè sigui més màgic, hauria de viure dins d’ una capsa o bossa on també guardem els dibuixos de les cançons. Com és un guant màgic, pot comunicar-se amb el monitor que el porta, parlant molt fluixet a la orella…

2. UN PROPOSTA D’APS PER A NENS I NENES DE 5 A 8 ANYS

Amb aquestes edats, la nostra proposta vol anar més enllà, i convertir l’ activitat de fer el cançoner en un Aprenentatge nou i un Servei a la Comunitat.

L’aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Proposta d’APS emmarcada en l’àmbit de l’intercanvi generacional

Projectes que pretenen apropar col·lectius de diferents edats amb l’objectiu de facilitar el coneixement mutu i l’intercanvi de coneixements, sabers i habilitats.

De forma sintètica, l’ activitat consistirà en fer un recull de cançons, enregistrar-les i portar-les al Casal d’Avis del barri, tot compartint un berenar amb els avis que allà es reuneixen.

Pots consultar més informació sobre el procés de creació d’aquesta activitat d’APS al material adjunt.

Aquesta activitat s’emmarca dins la proposta educativa Eureka!

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Ciutadania compromesa i Creativitat, art i ciència
Tipus Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai