La caixa de la meva vida

 • de 3 a 12 anys
 • Dinàmica de grup
 • Amistat i convivència, Emocions, i Igualtat d’oportunitats
 • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Estima

Descripció

Una caixa és quelcom màgic. Ho heu pensat alguna vegada? Pot tenir bombons, pot tenir records que ni recordaves, regals per a algú que estimes… I si ho comparteixes amb els teus companys i companyes?

Objectius

 • Conèixer la pròpia història familiar i autobiogràfica.
 • Conèixer els diferents tipus de famílies i històries que conformen el propi grup.
 • Apropar les famílies a l’esplai i l’activitat.
 • Potenciar la cohesió de grup d’infant i també de famílies.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

“La vida es como una caja de bombones, nunca sabes lo que te va a tocar”.

“Es curioso lo que un joven recuerda. Porque yo no recuerdo haber nacido, no recuerdo lo que me regalaron para mi primera Navidad y no recuerdo a dónde fui para mi primer picnic. Pero si recuerdo la primera vez que escuché la voz más dulce de todo el mundo.”

Forrest Gump

Una caixa viatgera

Presentem la caixa que servirà com a fil conductor de tota l’activitat. Ha de ser un moment màgic que de ben segur marcarà l’acceptació de l’activitat per part dels infants.

Què tal una sala fosca un únic focus enfocant la caixa màgica. Aquesta conté un full d’instruccions amb el funcionament de la dinàmica.

O pot ser una nota de la Carlota que ens convida amb un joc de pistes a cercar on és la caixa màgica i les seves instruccions.

La caixa de la meva vida

La dinàmica és senzilla. Cada infant s’endurà la caixa a casa durant una setmana. El dissabte la portarà amb records i elements importants de la seva vida i la de la seva família. Si és possible també vindrà la família i conjuntament presentaran tots els elements que omplen la caixa de vida.

En acabar els companys poden fer preguntes.

Les famílies de l’esplai

En acabar l’explicació farem una foto a la família que ha presentat. En una postal que tindrem preparada tots els companys escriuran què han sentit o quins aspectes destaquen de la presentació.

Totes les fotos i postals s’aniran penjant a un mural a l’entrada de l’esplai on podrem apreciar les diferents famílies a la nostra entitat.

A tenir en compte…

És important que durant l’explicació de la caixa seguim un ritual concret per tal de captar l’atenció continuada de tots els infants. Vigilem que escoltin l’explicació i respectin tot allò que els arriba.

 

Valoració

 • El grup coneix les diferents realitats i històries que el conformen.
 • Els infants han mostrat curiositat i respecte per les diferents histories que han escoltat.
 • Els infants reconeixen diferents tipus de famílies
Edat de 3 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Emocions, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Estima
Espai Interior
Autoria Marc Alcaraz
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai