Invisibles
- de 12 a 16 anys
- Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup
- Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
- Proposta educativa Mirall
Descripció
Plantegem una activitat pensada perquè els més joves prenguin consciència de la pobresa i tot allò que els envolta. Sobretot per adonar-nos que a vegades la pobresa passa desapercebuda.
Objectius
– Conscienciar-nos de la realitat de l’exclusió social a la nostra ciutat i barri, apropar-nos-hi amb esperit madur i crític, i reflexionar sobre les causes.
– Sensibilitzar els joves sobre el que significa sentir-se exclòs i conèixer la diferència entre vulnerabilitat, pobresa i exclusió social.
– Treballar amb i per a persones que es troben en una situació de risc social: entendre les seves necessitats, inquietuds i reivindicacions.
– Conèixer una ONG, com la Fundació Arrels, que treballa per a aquesta causa.
Desenvolupament de l'activitat
PRESENTACIÓ
L’exclusió social i la situació de les persones “sense llar” tenen l’origen en moltes causes. No és una situació que es produeixi d’un dia per l’altre, és un procés llarg, durant el qual cadascuna d’aquestes persones perd els lligams, les il·lusions i les capacitats de ser partícip de la societat. De l’anàlisi d’aquestes situacions s’evidencia que cap persona pot estar segura que això mai no li passarà a ella.
MOTIVACIÓ
Per tal de posar-nos en context es proposen dues activitats preparatòries:
1. Visionat de la pel·lícula A la recerca de la felicitat (2006, Gabriele Muccino).
Un cop vista la pel·lícula es proposa una reflexió al voltant del concepte de pobresa i exclusió social i el procés que et porta cap a aquesta. El personatge principal pot servir com a punt de partida de la reflexió
2. El joc dels invisibles
Cerqueu i presenteu imatges de diferents persones en situacions diverses respecte a la seva llar. Fotos de gent famosa i rica, fotos de gent sense llar, barraques, pisos…
Els i les joves es posen en filera, de cara a la paret, i els enganxarem a l’esquena amb un imperdible una de les fotografies que veureu a continuació, sense que vegin quina els ha tocat. Un parell de joves donaran suport i faran d’observadors/es, sense participar directament en la dinàmica. Durant dos minuts aniran passejant per la sala, sense parlar, i només amb gestos facials (no s’hi val fer senyals amb les mans) intentarem agrupar-nos en parelles per similitud de personatges. Quan creguem que som afins, ens donen les mans i formem un grup.
En acabar el joc, reflexionem sobre el concepte d’“invisible” que tenen les persones “sense sostre”… La majoria són al carrer per on passegem, no molesten, i som nosaltres qui, amb les nostres expressions, els fem “invisibles” (no parlem amb ells, no els mirem, girem la vista i tampoc nosaltres els molestem).
ACTIVITATS
Col·laboració amb la Fundació Arrels
Per tal de treballar l’exclusió social i les seves conseqüències es proposa fer un treball conjunt entre els nostres grups de joves i la Fundació Arrels.
Ens proposem fer una visita a l’entitat i/o als projectes que desenvolupa aquesta Fundació (un matí o una tarda). Posteriorment, a l’esplai, en una sessió de tarda, farem la valoració i el tancament de l’activitat, amb generació de propostes i afirmació de compromisos, per millorar la situació dels “sense sostre” al nostre barri. També mantindrem contactes i adhesions a campanyes que estigui desenvolupant Arrels, així com el foment del voluntariat en els seus projectes.
La idea és plantejar una activitat amb la mateixa fundació com per exemple:
1. Fer una xerrada informativa a la seu de la fundació.
2. Una visita a les instal·lacions i als serveis de l’entitat.
3. Participar en alguna campanya de sensibilització.
Per tal d’obtenir més informació sobre la fundació i sobre aquesta activitat descarrega’t el document que trobaràs al material adjunt.
Documents
Fitxa tècnica
Edat | de 12 a 16 anys |
---|---|
Temàtica | Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia |
Tipus | Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup |
Projecte | Proposta educativa Mirall |
Espai | Interior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |