Fins on arriba un esternut?

  • de 6 a 99 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència i Salut

Descripció

Després d’una gran pandèmia ens hem acostumat a tapar-nos la boca quan esternudem, però som conscients de fins on arriba un esternut?

Objectius

– Prendre consciència del procés d’un esternut

– Adquirir hàbits de prevenció i higiene

– Cuidar-se i cuidar els i les altres

Desenvolupament de l'activitat

INTRODUCCIÓ

Esternudar és un procés que tots i totes fem sovint, ja sigui perquè estem encostipats/des, perquè tenim al·lèrgia, perquè ens hem enlluernat, per la pols… I hem de ser conscients del poder que tenen els esternuts.

Amb aquesta activitat pretenem fer veure als infants quin és el poder que tenen els esternuts una vegada surten de la nostra boca.

DESENVOLUPAMENT

Per tal de fer veure als infants fins on arriba la nostra saliva i conseqüentment els possibles virus que surten de dins el nostre organisme, farem una activitat que simularà un esternut.

Material

– Pot d’esprai

– Aigua

– Colorant alimentari

 

Omplirem un pot que tingui una boca d’esprai amb aigua i colorant, per tal de veure millor l’efecte. Inicialment provarem que funcioni amb un full en blanc al davant, de tal manera que quan pressionem l’esprai, quedi reflectit en el full quin és l’efecte.

Per altra banda, demanarem als infants que es situïn a la distància que creuen que la polvorització de l’esprai ja no els hi arribarà, i provarem si la distància és correcta o no.

Anirem provant fins al punt en què l’infant ja no noti l’aigua.

Aquesta serà només una simulació per fer entendre als infants fins a quina distància poden arribar els esternuts. A més a més, podem incloure el visionat d’algun esternut perquè puguin observar tot el que surt si no ens tapem la boca correctament.

Exemple de vídeo d’esternut

Recorda que es recomana tapar-se la boca amb la part interior del braç, ja que si ho fem amb les mans els microbis s’hi queden i després caldrà rentar-les abans de tocar res.

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència i Salut
Tipus Experiment científic
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai