Fem un telèfon de iogurt

  • de 4 a 10 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Els pots de iogurt poden ser molt útils per moltes manualitats i una de les més típiques és la de fer un telèfon.

Objectius

– Treballar la psicomotricitat fina

– Aprendre sobre la història del telèfon

– Desenvolupar l’interès científic

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Els infants d’avui en dia tenen molt present que els telèfons no tenen cable, i és que pràcticament han nascut amb els mòbils i els telèfons inhalàmbrics a la mà!

I si els posem en context, i els expliquem que fins no fa tants anys els telèfons tenien cable i que no et podies moure més enllà d’on estava connectat?

DESENVOLUPAMENT

És un moment ideal per explicar als infants com han anat canviant els telèfons al llarg de la història, és interessant que els infants vegin exemples (si pot ser físics o en imatges), per tal que vegin com ha anat evolucionant aquest objecte tant habitual en el nostre dia a dia.

Posteriorment els proposarem de crear un telèfon amb un objecte que també fem servir tot sovint, els pots de iogurt buits.

MATERIAL

– 2 iogurts buits per cada infant

– Fil llarg

– Cel·lo

Fem un forat en el fons del pot de iogurt i introduïm el cordill; caldrà fer un nus a la part interior del got per tal que no s’escapi, i si cal posar una mica de cel·lo. Ja està!! Tot fet!

Ara només cal un infant es posi a cada extrem del telèfon i quan un parli dins l’altre pari l’orella des de l’altra punta per poder sentir el missatge.

Comprovem que funcionen. Caldrà mantenir tibat el cordill mentre parlem i, sobretot, cal escoltar primer i després parlar, no es poden fer les dues coses a la vegada ja que no entendríem res i, per tant, no ens podríem comunicar.

Experimentem: Funciona si el cordill no està tibat? Per descobrir les vibracions de so només caldrà posar un dit al cordill mentre un infant parla. Què sentim? Com imaginem que viatja el so?

Edat de 4 a 10 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai