Fem retornar el llop als Boscos de la Vall d'Ora

  • de 12 a 16 anys
  • Aprenentatge i servei, Excursió, i Joc
  • Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

La idea d’aquestes activitats d’Aprenentatge i Servei, és que els joves puguin descobrir quin és l’ecosistema ideal dels llops, les seves característiques i condicions. Tot en un paratge ideal com és la Vall d’Ora.

Objectius

  • Donar a conèixer la importància de l’existència d’una espècie com és el llop.
  • Fomentar la millora del medi ambient i les característiques del territori, buscant l’equilibri territorial a les zones de mitja muntanya.
  • Fomentar l’aplicació de mètodes de conservació dels ecosistemes forestals que permetin una gestió sostenible d’aquests alhora que fan possible la convivència amb espècies com el llop.
  • Valorar la importància dels Ecosistemes forestals, aprenent a cercar evidències, i vinculant la responsabilitat de les nostres accions quotidianes en relació. Argumentant les conclusions de les experimentacions.
  • Passar estones agradables i divertides, a través de les accions i el treball en grup, amb la resta de joves i monitors.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Conjunt d’activitats, sortides, jornades lúdiques i educatives, adreçades als grups de joves, amb un format metodològic d’Aprenentatge Servei, a través de les quals els joves podran conèixer i aprendre tot el que envolta l’ecologia i la biologia del llop i valorar els beneficis ambientals de la reintroducció del llop així com la compatibilitat del retorn d’aquesta espècie amb l’ús i la gestió que els habitants del Solsonès fan dels boscos de l’Espai natural dels Cingles de Busa i la Vall d’Ora.

La Campanya educativa presenta un ventall de 15 activitats de diferent tipologia: sortides, tallers, jocs de simulació, enquestes, experimentacions i observacions, etc.

El conjunt d’Activitats presenta una estructura dividida en 5 fases que facilita un ritme adequat de desenvolupament de les activitats i un aprenentatge més autònom per part dels joves.

LA PROPOSTA EDUCATIVA

El llop ibèric va dominar els boscos catalans fins a finals del segle XIX o principis del segle passat. Aquesta espècie, que habitualment habitava les zones boscoses i muntanyoses del nostre país, a vegades, sobretot si passava gana, baixava al pla per devorar bèsties mortes, assaltar corrals i en alguns casos atacar a persones. Així fou com, al llarg de la història es va anar guanyant la mala fama que el perseguí fins a la seva total exterminació a principis del segle XX.

Amb aquesta proposta educativa pretenem que els col·lectius de joves dels esplais s’impliquin de forma activa en les tasques de conservació, gestió i estudi dels boscos de l’Espai natural dels cingles de Busa i la Vall d’Ora.

ACTIVITATS

A continuació et presentem les activitats d’aquesta proposta. Per tal de veure’n el desenvolupament descarrega’t el document adjunt i podràs veure’n tots els detalls!

1. El més buscat de la vall

2. Els boscos del Llop

3. El llop en joc

4. Parlem del Llop

5. Actuem amb les famílies

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Aprenentatge i servei, Excursió, i Joc
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai