Estimats Arbres

  • de 3 a 17 anys
  • Excursió
  • Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

Aquesta activitat consisteix en conèixer les diferents característiques més importants dels arbres més representatius de Catalunya.

Objectius

  • Conèixer i diferenciar les característiques principals dels arbres més representatius de Catalunya.
  • Valorar la importància dels arbres pel manteniment dels ecosistemes.
  • Familiaritzar-se amb els arbres monumentals que hi ha al nostre entorn proper i apreciar-ne el valor estètic i cultural.

Desenvolupament de l'activitat

CADA FULLA, FRUITA O FRUIT AL SEU LLIT

Es tracta de relacionar cada element amb el seu arbre. Aquesta relació es pot fer amb dibuixos o amb els elements naturals (si hem tingut la possibilitat de recollir-los prèviament). És el moment d’explorar les mides, els colors i les formes, de fer deduccions, d’imaginar i interpretar. Un cop cada infant ha fet la relació es pot sortir a explorar als voltants i descobrir si hem encertat a l’hora de relacionar cada fulla, fruita o fruit amb el seu arbre corresponent.

És un bon moment perquè els infants ens expliquin com han fet les seves deduccions i si coneixien alguna cosa més sobre els arbres.

Aquesta activitat es pot estendre amb d’altres com per exemple: un memory amb les fulles, una exposició amb els fruits i altres elements naturals, realitzar classificacions segons característiques, fer un toca-toca, etc.

UN LLIBRE FAMILIAR

De la mateixa manera que elaborem els nostres llibres familiars amb fotografies i records, podem elaborar un llibre familiar dels arbres que coneixem. Podem incloure tot tipus d’informació com el nom, la data i el lloc on l’hem conegut, alguna anècdota relacionada, característiques que ens hagin cridat l’atenció…

Després podem jugar amb les textures i els colors. Podem recollir fulles, flors, fruits, trossos d’escorça… i després calcar-los o enganxar-los directament.

CASES NIU

Molts ocells trien les branques i fulles dels arbres per construir els seus nius. Fan servir el seu instint per construir-los i després de practicar i practicar aconsegueixen petites obres d’art. Per què no posar a prova la nostra imaginació construint amb elements que trobem al bosc?

Podem deixar les nostres obre i construccions al bosc perquè les aprofitin els animals o perquè altres persones que passin pel camí les puguin completar. També podem observar com els afecta el aps del temps i fins i tot si algú les ha decidit canviar.

ARBRES MONUMENTALS

A Catalunya tenim una gran reserva d’arbres centenaris o de gran interès cultural i molts d’ells els podem trobar catalogats a la pàgina web dels Parcs de Catalunya de la Generalitat.

Us proposem realitzar un joc de pistes, gimcana o geocaching sobre els arbres monumentals que teniu al vostre municipi. Podeu incloure a l’activitat tot tipus de curiositats sobre els arbres com per exemple les nombroses festes populars on aquest pren un paper protagonista: Els rais de fusta de la Baixada de Raiers pel Segre, els balls d’ofrena al voltant d’arbres emblemàtics, la crema ritual d’arbres i troncs a les festes majors o per la diada de Sant Joan, les festes dedicades a arbres concrets com la de la cirera de Torrelles, les Plantades de Maig com les del Poll d’Òrrius o les del Xop de Vallfogona de Balaguer o les Festes de l’Arbre que es fan a diferents municipis per plantar arbres en zones desforestades per incendis o accidents naturals.

MÉS RECURSOS

Arbres monumentals dels Parcs Naturals https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/ports/el-parc/patrimoni-natural-i-cultural/arbres-monumentals/index.html

Festes http://festes.org/index.php

Geocaching https://www.geocaching.com/play

 

Valoració

Aquestes activitats permeten valorar:

– L’aproximació als arbres des dels sentits i l’experimentació.

– L’interès pels arbres i la seva preservació com a part essencial de l’ecosistema i de la cultura.

– La creativitat i la imaginació.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai