El viatge de la meva família
- de 3 a 99 anys
- Activitat artística i Dinàmica de grup
- Competència social, Diversitat i interculturalitat, i Migracions i refugi
- Proposta educativa nuSOS
Descripció
Activitat per treballar els orígens familiars i millorar el coneixement sobre un/a mateix/a. Adonar-se que la mobilitat de les persones és una constant al llarg de la història.
Objectius
- Descobrir els orígens familiars.
- Apreciar la diversitat d’orígens del grup.
- Valorar les diferències com a font d’enriquiment i creixement.
- Incrementar la cohesió del grup i reforçar els vincles.
- Comprendre perquè les persones migren a d’altres llocs.
Desenvolupament de l'activitat
T’ho has preguntat mai?
Saps on vas néixer? On vius ara és el mateix lloc on vas néixer? Saps on van néixer la teva mare i el teu pare? I els avis i les àvies? I els besavis i les besàvies? A quants llocs diferents hi ha viscut?
Sovint coneixem poc sobre els nostres orígens familiars. Rescatar la nostra història ens ajuda a conèixer-nos i a tenir una visió més completa sobre qui som i els costums que hem après. Per altra banda, a través d’aquest viatge al passat podem comprendre millor els motius pels quals les persones es mouen d’un lloc a l’altre i prendre consciència que la mobilitat és un dret universal.
A partir d’aquestes preguntes animarem els infants a investigar sobre els seus orígens familiars.
Primer posarem en comú la informació que sabem i després la completarem amb entrevistes a les famílies.
L’entrevista a les famílies es pot planificar amb el suport d’algun qüestionari o bé fer-ho més senzill i aprofitar els espais de trobada familiar a l’inici o a l’acabament de l’activitat per establir un diàleg sobre el tema.
Amb els infants més petits, proposem-los dibuixar la seva família i que aquesta escrigui les respostes pel que fa al seu origen de naixement i actual lloc (ciutat, país), de residència.
Construïm un globus terraqüi
Recopilarem la informació del grup i la traslladarem al globus terraqüi per comprovar els “viatges familiars” de tot el grup. Per fer-ho dedicarem algunes sessions a crear de forma plàstica un gran globus terraqüi. Trobareu moltes tècniques, idees i tutorials a Pinterest.
Cada infant utilitzarà agulles de cap i fil per plasmar en el globus els seus orígens. Cada vegada que dos infants coincideixin en algun punt del mapa ho destaquem visualment d’alguna forma. Així comprovarem quantes connexions inesperades coincideixen en el nostre grup a més de descobrir quant de “viatger” ha estat el grup.
Molt important, recordeu que no hi ha una única manera de veure el món. La forma en què el veiem tradicionalment té una connotació jeràrquica. Ampliem la mirada capgirant el planeta, de manera que el primer que veiem sigui l’hemisferi sud i a sota l’hemisferi nord.
Sorpresa, sorpresa
És molt probable que molts infants se sorprenguin amb la descoberta sobre els seus orígens. Aprofitem-ho per estimular l’interès i la curiositat per aprendre més coses.
Aprofundim sobre els motius que van empènyer als familiars a desplaçar-se d’un lloc a l’altre i fem la reflexió sobre les necessitats i els drets de les persones a cercar una vida més digna i millor.
Finalment, plantegeu-vos convidar les famílies dels infants a l’activitat, convidant-los a explicar alguna anècdota, record d’aquests viatges o bé aspectes culturals del seu lloc d’origen.
Totes aquestes propostes ens ajudaran a conèixer-nos millor i a ser més oberts i comprensius.
Valoració
- Interès per conèixer la seva història familiar.
- Valoració positiva de la diversitat del grup.
- Compren la idea de dret com una necessitat fonamental.
- Interès per conèixer la seva història familiar.
- Valoració positiva de la diversitat del grup.
- Compren la idea de dret com una necessitat fonamental.
Fitxa tècnica
Edat | de 3 a 99 anys |
---|---|
Temàtica | Competència social, Diversitat i interculturalitat, i Migracions i refugi |
Tipus | Activitat artística i Dinàmica de grup |
Projecte | Proposta educativa nuSOS |
Espai | Interior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |