El memory de l'hort

 • de 3 a 9 anys
 • Activitat artística, Joc, i Joc de taula
 • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
 • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

El memory és un gran recurs per afavorir l’associació d’idees, entrenar la memòria fotogràfica, divertir-se, posar a prova l’enginy i, en el context de l’hort, familiaritzar-nos amb les diferents espècies.

Objectius

 • Reconèixer les fruites i verdures de l’hort.
 • Aprendre quina part ens mengem de cada espècie.
 • Desenvolupar l’enginy i la memòria.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Fabriquem el joc

Farem un llistat de les fruites i verdures que estem conreant al nostre hort. Demanarem als infants que busquin fotografies o facin dibuixos d’aquestes per duplicat.

 • Una versió senzilla és fer dues imatges idèntiques.
 • La versió més sofisticada és amb dues imatges de la mateixa espècie però de parts diferents de la planta (una del fruit i l’altra la fulla o la flor, per exemple).

Si volem afavorir la participació infantil i el treball en equip de manera cooperativa és essencial que tot el grup col·labori en la fabricació del joc, en funció de les espècies que vulguem plantar a l’hort o que ja tinguem plantades.

Un cop tinguem els materials preparats, ja podem iniciar el joc.

 

Funcionament del joc

Col·locarem totes les imatges cap per avall i per torns, els nois i nois hauran de donar la volta a les imatges de dos en dos. Si les dues imatges coincideixen, hauran de dir de quina fruita i verdura es tracta i quina part ens mengem (exemples: de l’enciam, la fulla; de la pastanaga l’arrel o bulb, de la carxofa, la flor i de l’albergínia, el fruit).

El joc finalitzarà quan totes les parelles hagin estat destapades.

Podem jugar de dues maneres:

 • Versió competitiva: el que va més ràpid en trobar la parella se la queda.
 • Versió cooperativa: posem un cronòmetre o rellotge de sorra i tot el grup ha d’anar trobant parelles, que es posen a la mateixa pila o cistell, i juguem tots i totes contra el rellotge, ho aconseguirem?

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

Quan estiguem molt familiaritzats amb les plantes que tenim a l’hort, podem sofisticar el joc creant per exemple la versió de temporada d’estiu i la de temporada d’hivern, incloure animals que viuen a l’hort i a la terra, etc.

Les mateixes cartes que haguem fabricat poden servir per fer un joc tipus “Jungle Speed”

Edat de 3 a 9 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Activitat artística, Joc, i Joc de taula
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai