El conte gegant del barri

  • de 3 a 8 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa i Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta de construir un llibre gegant a partir d’una descoberta del barri, aprofitant l’interès que tenen els nens i nenes petits pels contes i pels animals.

Objectius

– Fruir de la narració i la lectura.

– Gaudir de la preparació plàstica i gràfica acurada del llibre gegant. Valorar allò fet per un mateix i pels altres.

– Descobrir zones interessants i boniques del barri o la ciutat, de l’entorn proper a l’esplai.

– Practicar les normes de seguretat en el desplaçament pel carrer.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta de construir un llibre gegant a partir d’una descoberta del barri, aprofitant l’interès que tenen els nens i nenes petits pels contes i pels animals. També és una oportunitat per incidir en la motivació per la lectura i en la divulgació de la literatura infantil. Aquesta activitat fomenta el sentiment de pertànyer a un barri que té coses boniques a oferir, i que mereix ser tractat amb estimació.

L’ACTIVITAT

El conte: Hem triat el de Pinotxo, però podem triar qualsevol altre conte de la literatura infantil on surtin animals. La narració ha de ser motivadora, fragmentada en episodis si resulta massa llarga i convidant a llegir una mica els infants que ja en saben.

La invitació: Després de familiaritzar-se amb el conte, els nens i nenes reben una carta de Pep el Grill, que vol traslladar-se a viure al barri i necessita saber si en aquest hi ha 7 elements: aigua, aliment, aire net, espai silenciós, terreny de sorra o terra tova i una zona oberta i ampla. Els infants han d’explorar el barri buscant aquests elements.

La descoberta: Amb l’encàrrec de Pep el Grill, els nens i nenes es posen a buscar els 7 elements, organitzant-se per equips l’exploració de diferents zones del barri. Podem esquitxar la descoberta de jocs d’observació i d’endevinalles. De tornada, cada equip explica quins dels 7 elements ha trobat en el seu itinerari.

La construcció del llibre gegant: Tota la informació recollida l’abocarem en un llibre gegant, per lliurar-lo a Pep el Grill. Haurem de decidir com organitzem la informació: per zones? Per elements? I també com volem que sigui el llibre: mida, tapes, portada, dibuixos, fotos… Hem de procurar que el resultat llueixi i sigui prou resistent com per portar-lo amunt i avall i mostrar-lo a les famílies.

LA DESCOBERTA DEL BARRI

Dividim els infants en grups de 4-6 nens i nenes, que aniran acompanyats d’un monitor o una monitora encarregats de motivar i engrescar el grup en les seves investigacions.

Cada grup rep, en forma de sis targetes, els sis requeriments o condicions que ens ha enviat Pep el Grill, i té com a missió explorar el barri per esbrinar quines zones compleixen els requisits que necessita un grill de camp per viure a les nostres ciutats.

Aquestes sis targetes són: aigua, aliment, aire, silenci, terra i espai. Així, a la targeta número 5, hi ha un cau de grills amb un grill mascle i un femella a la porta, i escrit a sota: un terreny tou i una mica humit.

Cada grup haurà de preparar, per emportar-se:
– Un mapa senzill del barri, on hi ha les principals zones a explorar: un parc, un mercat, un carrer asfaltat i transitat, un carrer tranquil arbrat, una plaça, una zona no urbanitzada, un pati, etc.
– Les targetes amb les pistes sobre el que necessita Pep el Grill.
– Folis i cartolines per dibuixar elements del barri que Pep el Grill necessita conèixer.

CAMINANT PEL BARRI

Tot passejant amb els nens i nenes en petits grups pel barri, aprofitarem l’itinerari per estimular la relació amb l’entorn i amb els veïns:

Jocs d’estimulació al carrer

Es tracta de jocs d’observació, senzills, per fer amb un grup reduït d’infants. Segons l’edat, la maduresa i els interessos, podrem jugar a:

Endevinar què és: Es tracta d’assenyalar algun objecte del carrer, molt visible, i demanar als nens i nenes que l’identifiquin, diguin per a què serveix, etc. Per exemple, una bústia, un contenidor, un carretó d’una botiga, una pista de petanca… Amb els infants més grans, que ja saben llegir, es poden fer interpretar alguns dels cartells, rètols, etc., que trobarem pel carrer.

Les tres respostes (per als infants més grans): De tant en tant, ens aturem davant d’un element urbà del barri i fem que els infants endevinin què és a partir de tres respostes possibles, de les quals només una és la correcta. Per exemple, ens aturem davant d’una olivera plantada en una plaça i preguntem: “què us sembla, és un pi, una olivera o un castanyer?

Els consells per a Pep el Grill

Pel camí, també anirem observant quins indrets del barri són interessants per poder explicar-ho a Pep el Grill, perquè s’hi fixi quan vingui a viure al nostre barri o ciutat. Aquests llocs seran triats i dibuixats pels
nens i nenes segons unes 8 consignes molt obertes que podem presentar els educadors (amb els més petits) o que podem seleccionar junt amb els nens i nenes (a partir dels 5 anys).

Així tindrem 6 espais idonis on pugui viure el grill segons algun aspecte requerit per a la seva vida quotidiana:
– aigua: un lloc per beure
– aliments: un lloc per menjar
– aire: un lloc que tingui l’aire net per respirar
– silenci: un lloc silenciós per poder cantar
– terra: un lloc per fer el cau
– espai: un lloc ampli per caminar i conèixer amics

I també 8 consignes d’informació necessària perquè conegui algunes coses interessants del barri.
Aquestes poden ser:
– un lloc on pugui menjar engrunes de pa amb xocolata
– un lloc molt perillós per viure-hi un grill
– un lloc molt maco, que té vistes al mar o a la muntanya per si s’enyora
– un lloc per tastar la millor aigua del barri
– un lloc que pugui interessar els grills
– un lloc on no passarà fred o calor, segons l’època en què es faci
– un lloc on s’ho passarà molt bé

Aquestes zones es poden localitzar en un mapa senzill i esquemàtic del barri. Els nens i nenes aniran senyalant les zones triades amb adhesius de diferents colors, i així veuran si els desplaçaments dels grills d’una zona a l’altra són complicats, perillosos o fàcils per a un grill.

CREACIÓ DEL CONTE GEGANT

Tota aquesta informació recollida sobre el nostre barri, la presentarem en un Llibre Gegant, per donar-lo a Pep el Grill.

És una activitat molt senzilla, però s’ha de pensar bé perquè els resultats siguin vistosos:

Es tracta que parlem una estoneta sobre quines coses ens han cridat més l’atenció de la zona. Quan les
tinguem seleccionades, organitzem el grup en petits subgrups i que cadascú plasmi plàsticament.

Material:

– Cartrons de 60 x 40 cm com a mínim (tants com zones del barri es plasmin: 6 requeriments del grill i 8 zones aconsellades per al grill).
– Tisores/Cúter.
– Pinzells prims i gruixuts.
– Pintura (plàstica, tèmperes, ceres, fixador…).
– Llapis/gomes/maquinetes.
– Cordill (si pot ser, elàstic).
– Cinta adhesiva (precinte ample).

Descarrega’t el document adjunt per aprofundir més en la creació del conte.

 

Valoració

La implicació dels infants en la tria de l’itinerari, en el dibuix de les diferents zones, en la selecció de les consignes pel Pep el Grill i en tot el procés de l’activitat, en general, ha fet possible uns resultats positius respecte els objectius proposats?

– L’activitat ha servit per aprofundir en el coneixement del barri?
– Els monitors han desenvolupat un paper de guies i orientadors en l’itinerari pel barri?
– La manera d’actuar dels monitors ha estat l’adequada.

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Ciutadania compromesa i Creativitat, art i ciència
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai