Aigua màgica

  • de 3 a 17 anys
  • Experiment científic
  • Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

La finalitat d’aquesta activitat és apropar-nos a l’aigua, conèixer les seves propietats a través de l’experimentació i despertar la curiositat dels nois i noies envers aquest element per aprendre a apreciar-lo.

Objectius

  • Conèixer diverses propietats de l’aigua.
  • Fer hipòtesis sobre l’experimentació.
  • Participar i observar l’experimentació realitzada.
  • Gaudir amb l’experiència.

Desenvolupament de l'activitat

ACTIVITATS

Iniciem l’activitat formulant algunes preguntes: com es crea la pluja? Seríem capaços de fer pluja i recollir-la aquí mateix? Què creieu que passa quan barregem aigua, oli i alcohol? De quina manera es netegen les aigües que estan brutes? Recollim les seves idees i hipòtesis i realitzem els següents experiments.

Experiments

1. Crear pluja – cicle de l’aigua

– Escalfem l’aigua fins que surti vapor.

– Aboquem l’aigua en un bol gran i posem a dins un bol petit per recollir-hi la “pluja”.

– Tapem el bol amb film de plàstic transparent, de manera que quedi ben tibat i deixe-ho fins que s’hi condensi el vapor.

– Posem glaçons damunt del film transparent i deixem que passi una llarga estona. Què hi passa al bol? L’aigua en escalfar-se ha format vapor que s’ha condensat al film transparent. En posar els glaçons sobre el film, es refreda aquest vapor d’aigua i fa que es precipitin les gotetes i es puguin recollir en el bol petit.

Font: http://ferdemestres.blogspot.com/2013/11/setmana-de-la-ciencia-2013.html

2. Juguem amb distintes densitats: L’esfera d’oli

Si barregem dos líquids, el més dens es quedarà per sota del menys dens. Per això si barregem aigua i oli, l’oli es quedarà a la part de dalt, com si surés. Però, i si barregem 3 líquids? Què passa amb el que està entre el de major i el de menor densitat?

Què passa amb l’oli quan el barregem amb l’aigua (més densa) i l’alcohol (menys dens). El resultat és la impressionant creació d’una esfera d’oli ingràvida, sense necessitat de tocar-la.

Necessitarem els següents materials: Un got petit (tipus xarrup); una gerra d’aigua on hi càpiga el got petit; un embut i aigua, oli i alcohol.

– El primer que farem serà posar l’oli al fons d’un got petit i introduir aquest en la gerra. A continuació, amb l’ajuda d’un embut, tirem l’alcohol a la gerra, a poc a poc i pel lateral, sense tirar directament sobre l’oli. Observarem que l’oli no es mou del got, ja que té més densitat que l’alcohol.

– Un cop vessat l’alcohol, i novament amb ajuda de l’embut, tirem aigua a poc a poc per anar igualant la densitat de la mescla (aigua – alcohol) amb la de l’oli, que ja l’aigua és més densa que l’oli i que l’alcohol. El que veurem és com l’oli que era el got va sortint d’ell i es va “abombant” fins a convertir-se en una esfera que “flota”.

Font: https://www.youtube.com/watch?v=bRD4MwAjnUs

3. Crear una depuradora

Quan ens rentem les mans, utilitzem detergents que contaminen l’aigua. El mateix podem dir de les altres activitats o funcions de la llar, rentar plats, rentar roba, regar plantes, etc.

L’aigua que es deixa anar al clavegueram conté substàncies contaminants i residus orgànics i, per això, ha de ser netejada abans d’entrar al mar, a rius, etc. Totes aquestes activitats es realitzen a les plantes depuradores. L’aigua obtinguda no és prou potable per a ser consumida pels humans (cal que passi per una planta potabilitzadora), però sí per retornar al riu sense contaminar-lo, per regar camps de golfs o per ser utilitzada en la neteja dels carrers de les ciutats i en circuits tancats de fonts urbanes. (Font: Wikipedia)

Trobareu les instruccions (format word) en aquest enllaç del portal educació digital.

Què hem après?

Revisem les hipòtesis inicials i verifiquem si eren correctes o no.

Reflexionem plegat sobre els resultats i el que hem après.

EIX ARTÍSTIC. UNA MÀ D’EXPERIMENTS!

Animem-nos a organitzar una setmana temàtica al voltant de l’experimentació amb l’aigua, formulant noves preguntes i cercant altres experiments.

Organitzem grups heterogenis de grans i petits per enfortir els vincles i l’aprenentatge mutu.

Exposem els experiments i convidem les famílies a conèixer els experiments i a gaudir amb nosaltres de l’experiència.

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat en l’activitat.

– Capacitat de formular-se preguntes i d’emetre hipòtesis.

– Habilitats resolutives per afrontar problemes complexos.

– Grau d’apreciació del valor de l’aigua.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai