El passat 26 de gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima” va organitzar la conferència “Agroecologia escola: realitats, reptes i perspectives”. Pots recuperar la xerrada en aquest enllaç.

El passat 26 de gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima” va organitzar la conferència “Agroecologia escola: realitats, reptes i perspectives”. Pots recuperar la xerrada en aquest enllaç.

La primera part de la vetllada va comptar amb la participació Germán Llerena, educador ambiental de l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat. La seva intervenció, titulada “Més enllà de l’hort”, va centrar-se en la importància d’incorporar l’agroecologia dins del pla educatiu d’un centre i en la necessitat d’acostar la pagesia a les escoles.

En aquest sentit, Llerena va presentar dos llibres propis (escrits amb la col·laboració de més autors), que compten amb exemples de centres educatius o entitats que practiquen, actualment, l’agroecologia a Catalunya. Les publicacions es titulen Agroecologia escolar (Pol·len edicions, 2017), que es pot descarregar gratuïtament; i “Terra d’aprenentatges. Dotze belles històries per a l’agroecologia escolar a Catalunya”, que estarà disponible aquest mateix any.

Alguns dels projectes esmentats per Germán Llerena van ser el de Paidós i Fundesplai, centrat en el proveïment de menjar ecològic de la pagesia de Collserola als menjadors escolars; Mengem Sants, promogut per l’Institut Sants i que ha aconseguit crear una cooperativa de consum ecològic dins del mateix centre; o el de l’Escola 21 d’Abril de l’Aldea (Tarragona), que ha ideat un hort escolar ecològic que estudia les diferències amb l’agricultura convencional que es fa al poble.

Noticia Agroecologia EUKI

L’enginyera agrònoma especialitzada en agricultura ecològica i coordinadora d’activitats formatives a l’Associació Vida Sana, Montse Escutia, va ser l’encarregada de posar punt final a la conferència. Escutia va presentar diversos recursos educatius per treballar a les escoles els onze eixos que conformen l’alimentació sostenible, que són: la producció ecològica, la ramaderia ecològica i extensiva, la pesca sostenible, el consum local, els aliments de temporada, les cadenes curtes, el comerç just, la seguretat alimentària, la reducció de residus, el malbaratament alimentari i la dieta saludable i sostenible.

Alguns dels materials que es van presentar per treballar els àmbits esmentats van ser els del projecte Stop Malbaratar Menjar, impulsat per Fundesplai i centrat en les pèrdues i el malbaratament alimentari; el calendari de temporada del menjador escolar, de l’ONG Justícia Alimentària, el vídeo-conte La guerra vegetal y el tomate perdido, de l’Escola Encinar, enfocat a treballar la dieta saludable; o el Correcull, una proposta educativa de les escoles de l’Alt Empordà per a recollir residus derivats de l’alimentació.

La jornada també va comptar amb la participació de Luciana Lerho, consultora del projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”. Lerho va destacar els propòsits d’EUKI, una iniciativa impulsada pel Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica (BMWK) d’Alemanya des de l’any 2017. El seu objectiu principal és millorar la cooperació intraeuropea en matèria de protecció del clima i de transformació verda.

Amb un finançament de més de 70 milions d’euros, el programa ja ha dut a terme 179 projectes arreu de la Unió Europea, i ha comptat amb la participació de més de 300 organitzacions. Altres objectius del programa EUKI són reforçar el paper de la societat civil en l’acció climàtica a escala regional, nacional i europea, i també crear xarxes d’intercanvi de bones pràctiques.

La consultora d’EUKI va exposar dos projectes d’èxit que anaven en línia amb la temàtica de la conferència: “Clikis” i “Clikis Network”, desenvolupats a Alemanya, Polònia, Croàcia i Estònia. Ambdós programes, ja finalitzats, van centrar-se a aconseguir sistemes de càtering més respectuosos amb el medi ambient, tenint en compte tant els aliments saludables i de temporada com l’estalvi energètic a les cuines de les escoles.

Activitat pertanyent al projecte EUKI “Parem Taula Pel Clima”.

Aquest projecte rep suport de la Iniciativa Climàtica Europea (EUKI) del Ministeri Federal d’Afers Econòmics i Acció Climàtica del Govern d’Alemanya. 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai