Més de 300 persones d’equips educatius de Fundesplai a les escoles han participat en la jornada d’inici de curs. Enguany l’eix pedagògic serà la lluita contra el malbaratament.
La lluita contra el malbaratament alimentari a les escoles i les modificacions del calendari escolar han estat ben presents a la jornada que Fundesplai ha celebrat aquest dijous 1 de setembre de 2022 a Centre Esplai (El Prat de Llobregat) per preparar l’inici de curs dels equips de lleure educatiu de les escoles on l’organització està present. Han pres part més de 300 persones entre monitors/es, coordinadors/es i cuiners/es de les escoles on l’entitat dinamitza el temps educatiu del migdia.
Durant la presentació, Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai, ha senyalat: “Aquest 2022-23 serà un curs cabdal, ple de reptes, on els equips que estan a les escoles tenen un paper educatiu fonamental en la transmissió de valors com la convivència i la sostenibilitat a través de la seva tasca als menjadors, les extraescolars, etc.”. A més, Rodríguez ha destacat la importància de tota la tasca i el compromís dels equips en la preparació del mes de setembre: adaptació al nou calendari, recerca d’equips i organització de tot un programa específic d’activitats educatives pel mes de setembre, sempre dintre del projecte educatiu de cada centre.
Posteriorment, les persones participants han pres part en diferents tallers formatius relacionats amb les novetats d’inici de curs, la gestió, les al·lèrgies alimentàries i intoleràncies o la nova proposta educativa, entre d’altres.
Salut i canvi climàtic a les escoles: lluitar contra el malbaratament
Aquest 2022-23 els equips de Fundesplai que treballen a les escoles, els esplais, les cases de colònies i altres espais educatius se centraran en “Stop Malbaratar Menjar”, un eix educatiu per promoure la lluita contra el malbaratament alimentari que s’emmarca en la proposta educativa “Menjar Canvia el Món” que Fundesplai està impulsant des del curs 2021-22 i s’allargarà aquest 2022-23 per promoure l’alimentació sostenible i saludable.
La proposta parteix de la idea que salut, clima i alimentació estan estretament lligats i que el darrer dels elements és fonamental per ajudar a combatre el canvi climàtic i millorar la salut de les persones. Algunes dades: el malbaratament alimentari suposa entre un 8% i un 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i cada persona malbarata a Catalunya 35 kg d’aliments a l’any, un 7% dels adquirits.
Reducció de les emissions als menjadors escolars
En aquest sentit, cal destacar que a les escoles on Fundesplai està present al temps educatiu del migdia s’han reduït les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 42,5% dels menús entre l’any 2016 i el 2021 gràcies a la lluita contra el malbaratament alimentari o la reducció de proteïna animal a favor de la proteïna vegetal. També s’han fet altres accions per la millora de la sostenibilitat com augmentar els productes ecològics, incorporar més proveïdors de proximitat i fer més eficient el transport, eliminant dos terços dels camions de distribució.
Els equips educatius sensibilitzaran a infants i joves sobre aquest problema als menjadors escolars, als esplais, a les cases de colònies, etc. a través d’incorporar nous hàbits i amb tot un seguit d’activitats dinamitzades com tallers, xerrades, etc. sobre consum responsable, aprofitament alimentari, receptes per optimitzar el menjar, etc. A més, es faran diferents accions col·lectives els propers 29 de setembre de 2022 amb motiu del Dia Internacional de la conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’Aliments (FAO), el 20 de novembre de 2022 amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants i el 23 d’abril de 2023 amb la difusió d’un receptari col·lectiu contra el malbaratament.
Tots aquest recursos i molts més estan ja disponibles a la web https://projectes.fundesplai.org/mcm/. Una altra de les activitats recomanades és l’exposició “Menja. Actua. Impacta”, sobre alimentació sostenible i saludable que es va inaugurar al novembre del 2021 a la seu de Fundesplai al Prat de Llobregat i que ja ha rebut milers de visites. En aquest temps, la mostra s’ha convertit en un referent educatiu.