“Menjar canvia el món” , proposta educativa pel dret a l’alimentació saludable i sostenible que impulsa Fundesplai.
“Menjar canvia el món” és el títol de la proposta educativa pel dret a l’alimentació saludable i sostenible que Fundesplai i les entitats que en formen part impulsarà entre els més de 115.000 participants als esplais, escoles i altres espais educatius on estan presents aquest curs 2021-22. Aquest programa s’emmarca en el marc ètic de treball sobre els valors de la Convivència i la Sostenibilitat que Fundesplai ha establert pels propers anys i que vol contribuir a l’assoliment de les fites marcades pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Un Planeta en estat d’emergència
Actualment el món es troba en una situació d’emergència climàtica, sanitària i social on l’alimentació hi juga un paper fonamental. D’una banda, l’Organitazció per a l’Alimentació i l’Agricultura, FAO en les seves sigles en anglès, ha advertit que al 2020 encara pateixen gana entre 720 i 811 milions de persones, mentre que indica que avui en dia un 40% de la població té sobrepes o obesitat. De l’altra, el sistema de producció agrícola i ramader que abusa dels regadius, cultius intensius, granges industrials, etc. suposa en molts casos un factor accelerador del canvi climàtic (emissió de CO2, consum excessiu d’aigua…), d’empobriment de la qualitat nutricional per a les persones o de malbaratament alimentari, entre d’altres.
Salut Planetària, natura i educació
Fundesplai es proposa contribuir a millorar la situació descrita a través de “Menjar canvia el món” que inclou tres idees fonamentals d’acció: la Saluta Planetària, la reconnexió amb la natura i l’educació com a eina de transformació. Pel que fa al primer concepte, l’Agenda 2030 posa de relleu la interdepència entre la salut de les persones, la salut animal i la salut del Planeta. Un sistema alimentari sostenible (respectuós amb el benestar animal, la biodiversitat…) afavorirà una millor salut de les persones i mitigarà els efectes de l’escalfament global.
El repte de la Salut Planetària enllaça amb la reconnexió amb la natura, en el sentit que cal canviar la relació dels éssers humans amb el planeta per tal de preservar la seva biodiversitat des d’una actitud de cura que prevalgui sobre la dominació. I és en aquest punt on l’educació esdevé eina fonamental de canvi per tal d’impulsar aquestes noves conductes de cura i reciprocitat cap a la natura.
Alimentació sostenible als espais eduactius
La proposta educativa “Menjar canvia el món” consolida una línia d’actuació que Fundesplai està treballant des de fa anys als diferents espais educatius on està present. Un d’aquests espais on l’alimentació té més pes és l’escola i on, per exemple, en els últims cinc anys, en els àpats del migdia dels centre educatius que gestionem hem reduït la presència de carn vermella (vedella, porc) en un 50% respecte al 2016. I per al pròxim curs aquesta reducció serà d’un 75%. A més, hem apostat per verdures i fruites fresques de temporada i de proximitat i també hem introduït iogurts sense sucre de producció ecològica.
Cal destacar que Fundesplai està present a 1.424 escoles (menjador escolar, activitats extraescolars, suport a les necessitats educatives epecials…) i 119 esplais i projectes de lleure amb un total de més de 115.000 participants en els diferents programes.
Materials pedagògics i exposició “Menja. Actua. Impacta”
La proposta educativa inclou tota una sèrie de materials pedagògics com una web plena de recursos i activitats, un quadern amb la fonamentació i una maleta pedagògica plena de jocs i contes. Tots aquests elements es complementaran amb una gran exposició de 1.100 m2 que porta per títol “Menja. Actua. Impacta” i que s’inaugurarà el 20 de novembre de 2021. La mostra plantejarà una reflexió crítica i una crida a l’acció sobre l’alimentació i els diferents elements que hi apareixen interconnectats: emergència climàtica, economia, desenvolupament sostenible, cultura, societat…