Dilluns 14 de setembre va començar el curs a les escoles. Milers d’infants…
Dilluns 14 de setembre va començar el curs a les escoles. Milers d’infants i joves han tornat als centre educatius en un temps marcat per l’excepcionalitat de les mesures de prevenció de la Covid-19. Justament, aquest dissabte 19 de setembre, monitores i monitors dels centres eduactius i d’esplais de Fundesplai participaran en una jornada formativa virtual en recursos pedagògics per atendre nenes i nens en temps de pandèmia.
I amb la tornada a les aules també tornen l’espai educatiu del migdia, les activitats extraesolars, les colònies escolars, les acollides… i totes les activitats educatives que acompanyen l’educació formal. Des de Fundesplai hem preparat durant aquest estiu la tornada segura de tots aquests espais educatius: hem elaborat nous protocols d’actuació, hem implementat mesures d’higiene i reorganitzat alguns espais.
Totes les mesures van encaminades a garantir la màxima seguretat d’infants, joves, monitores i monitors, famílies… i garantir el dret al lleure educatiu.
Cal destacar que la tornada a l’escola es produeix després d’un estiu en què, malgrat totes les limitacions sanitàries, s’han pogut organitzar activitats com casals, colònies, camps de treball, etc. on han participat milers d’infants i joves i monitores i monitors amb una baixa incidència de la Covid-19.
Formació dels equips
Un dels elements clau de l’inici de curs és la formació dels equips educatius d’escoles i esplais. En aquest sentit, Fundesplai organitza dues jornades formatives per a monitores i monitors d’esplais i escoles que renoven i unifiquen el format de les jornades d’inici de curs. La primera serà totalment virtual i tindrà lloc aquest disssabte 19 de setembre i la segona serà semipresencial i es farà el dissabte 24 d’octubre.
La jornada d’aquest dissabte comptarà amb una conferència inaugural de Cristina Monge, politòloga, assessora executiva a ECODES i professora de sociologia a la Universitat de Saragossa, que porta per títol “Capgirar el món després de la pandèmia, una oportunitat per repensar l’educació”. Posteriorment s’organitzaran diferents sales virtuals formatives on les persones participants prendran part en diferents tallers com eines tecnològiques educatives (apps, vídeojocs, etc.), educació emocional i gestió del dol o com abordar el racisme i explicar els processos de migracions en el marcc de la proposta educativa NuSOS.
Prèviament, ja es va organitzar una trobada virtual amb coordinadors/es i cuiners/es dels menjadors escolars on Fundesplai està present el passat 9 de setembre, on es van abordar temes com els nous protocols higienico-sanitaris a la cuina, l’organització d’equips, etc.