Aprendre a fer consultes mèdiques, obtenir la identitat digital o relacionar-se amb l’administració electrònicament centraran les formacions de Més Digitals, un ambiciós programa formatiu de la Generalitat de Catalunya i que comptarà amb la col·laboració de diferents organitzacions socials com Fundesplai que té la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones tot capacitant-les en competències digitals bàsiques. El dimarts 17 de desembre de 2024 Carles Xifra, director general adjunt de Fundesplai, i Joan Melero, president de la Fundació Pinnae, hereva de l’Obra Social de Caixa Penedès i impulsora d’oportunitats per a les persones més vulnerables al Penedès, van signar un conveni de col·laboració per promoure el Més Digitals en aquest territori.
El programa té l’objectiu de formar 90.000 persones en risc d’exclusió digital d’arreu de Catalunya, perquè assoleixin el conjunt de competències bàsiques en l’àmbit digital que els permeti desenvolupar-se en el seu entorn. Aquesta iniciativa comptarà amb la col·laboració d’organitzacions com Fundesplai, amb una àmplia experiència en la lluita contra la bretxa digital, per desplegar-se al territori. Amb aquesta finalitat, i amb voluntat de crear xarxa comunitària al territori, liderarà i gestionarà el programa a tots els 77 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Baix Llobregat on preveu formar a 14.000 persones, gràcies a la col·laboració d’entitats com Pinnae.
Atendre a les persones amb risc d’exclusió digital
Aquesta inciativa forma part del Pla de Xoc contra la bretxa digital a Catalunya i està impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, i finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU. Més Digitals començarà a desplegar-se al gener del 2025 i s’estendrà fins a mitjans del 2026 al llarg de 18 mesos d’accions.
El programa formatiu s’adreça a totes les persones amb risc d’exclusió digital, és a dir, aquelles no han assolit les competències mínimes per desenvolupar-se a la societat. A Catalunya hi ha més de 1,5 milions de persones que tenen entre 60 i 84 anys. Aquest col·lectiu és el que té un major risc d’exclusió digital: fins als 65 anys l’ús regular d’Internet oscil·la entre el 99% i el 80% i a partir dels 65 baixa al 59% i als 75 al 25%.
Per aquesta raó, el públic prioritari d’aquest programa és el col·lectiu de persones més grans de 60 anys, però també s’adreça a aquelles amb baix nivell d’estudis i de difícil ocupabilitat, persones amb diversitat funcional i integrants de famílies vulnerables amb fills en edat escolar i altres persones amb un baix nivell de competència digital.
El programa formatiu es concreta en cursos presencials estructurats en 3 nivells (a escollir segons el nivell de partida de la persona participant) per aprendre a utilitzar les pantalles i els dispositius mòbils. El primer nivell s’adreça a les persones que utilitzen les tecnologies de forma esporàdica, el segon nivell a les que utilitzen les tecnologies de forma habitual però sense autonomia per encarar-ne nous usos, i el tercer nivell per aprofundir-hi. Així, les formacions amb metodologies dinàmiques i participades a través de reptes, permetran aprendre a obtenir l’IdCAT mòbil, a fer consultes mèdiques o a organitzar les fotografies i vídeos.
Les formacions gratuïtes i de qualitat tindran una durada de 15 h distribuïdes entre 3 i 10 setmanes i es desenvoluparan en diferents locals i espais dels diferents municipis. Els grups de cada curs seran d’entre 5 i 15 persones i, al finalitzar, aquestes obtindran un certificat acreditatiu de la seva participació i nivell d’assoliment dels objectius.